Hideg Ádám: Mostantól élesben megy minden

A hétvégén veszi kezdetét a Champions of the Future bajnokság, amely az FIA Európa-bajnokság társrendezvénye. A Sodikart gyári csapata erre a két sorozatra koncentrál, így a gyári OK versenyzőjük, Hideg Ádám számára is véget értek a tesztversenyek. 

A nemzetközi gokart életet az év első két hónapjában az olasz privát sorozat, a WSK uralta, az egyfutamos Champions Cuppal majd a négyfutamos Super Master Series első három fordulójával. 

Márciusban azonban kezdetét veszi a Champions of the Future (CF) és az FIA Európa-bajnokság is. A CF pár éve azért jött létre, hogy az FIA Eb-futamok előtt két héttel, ugyanazon a pályán éles versenykörülmények között biztosítson tesztlehetőséget a résztvevők számára. 

A két sorozat műszaki szabályzata megegyezik, ugyanolyan gumikat használnak és általában a mezőny nagyságában és erősségében sincs jelentős eltérés, ezért szakmai körökben a két sorozatban elért eredmény közel azonos rangú. 

Európa egyik legnagyobb gokartgyártójának, a Sodikartnak a gyári csapata is erre a két sorozatra, illetve a világbajnokságra koncentrál. A WSK-ban teszt jelleggel indultak, a hétvégén azonban már bizonyítani szeretnének. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Gyári versenyzőjük, Hideg Ádám két héttel ezelőtt járt a valenciai pályán, ahol értékes tapasztalatokat szerzett. 

„Az utolsó két WSK-futam között jártunk Valenciában egy háromnapos teszten – mondta Hideg Ádám. – Ez elsősorban azért volt fontos, mert a CF és Eb-futamokon más gumit használunk, mint a WSK-ban és ennek a viselkedését tapasztalhattam ki.

Természetesen van egy jó alapbeállításunk, de így is lesz dolgunk a versenyen. Új vázat szeretnék kipróbálni, kb. tíz fokkal van most melegebb, mint a teszten volt és a pálya is sokkal jobban fel van gumizva, úgyhogy biztosan változnak a körülmények. 

Remélem, hogy a motorunk ütőképes lesz és idén OK-ban is meg tudjuk ismételni a tavalyi OKJ sikereinket.“

HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott Hideg Ádám csütörtökön léphet először pályára, a hivatalos szabadedzésen, míg a döntőt vasárnap rendezik. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A Champions of the Future, és az FIA Európa-bajnokság versenynaptára (OK kategória)

március 9–12. Valencia (Spanyolország) Champions of the Future
március 23–26. Valencia (Spanyolország) FIA Európa-bajnokság

május 3–6. Trinec (Csehország) Champions of the Future
május 18–21. Trinec (Csehország) FIA Európa-bajnokság

május 31–június 3. Rodby (Dánia) Champions of the Future
június 15–18. Rodby (Dánia) FIA Európa-bajnokság

július 12–15. Cremona (Olaszország) Champions of the Future
július 27–30. Cremona (Olaszország) FIA Európa-bajnokság

szeptember 13–16. Franciacorta (Olaszország) Champions of the Future
október 5–8. Franciacorta (Olaszország) FIA világbajnokság

 

Fotó: Csomós Mixi

Csomós Mixi a Diósgyőr Rallyn melegít a Rally Hungaryre

Hetek óta a Rally Hungary lázában ég a HM Academy párosa, Csomós Mixi és Bán Viktor. A félkészülésük fontos állomása lesz a hétvégi Diósgyőr Rally, ahol pár nappal a magyar Európa-bajnoki futam előtt éles körülmények között tudnak melegíteni a Skoda Fabia Rally2 evóval.

„Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Barum Rally célja óta csak a Rally Hungary lebeg a szemem előtt – mondta Csomós Mixi. – Nagyon szeretnénk a magyar Eb-futamon jó eredménnyel meghálálni a szurkolók, a támogatóink és a csapatunk kitartását. Hetek óta ezzel a versennyel kelek és fekszem. 

A felkészülésünk egyik legfontosabb része lesz a Diósgyőr Rally. Óriási lehetőség, hogy egy héttel a Rally Hungary előtt közel nyolcvan gyorsasági kilométert tehetünk meg a Fabiával. Egy ilyen Rally2-es versenyautó egészen másképp viselkedik, mint egy utcai autó, ezért fontos, hogy minél többet menjél és minél jobban együtt tudj élni vele. Óriási a különbség, ha úgy állsz rajthoz egy versenyen, hogy egy héttel előtte élesben mentél vagy kihagytál akár csak két-három hetet. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

De nem csak a felkészülésünk miatt lesz fontos a Diósgyőr Rally. Nagyon jó dolognak tartom, hogy egy ilyen nagymúltú, több sportágat tömörítő csapat, mint a DVTK, nyitott az autósport felé. Remélem, több DVTK szurkolót tudunk megnyerni a rallynak és a rally szurkolók is jobban megismerhetnek más sportágakat. 

Köszönjük a lehetőséget, bízom benn, hogy a részvételünkkel is tudjuk emelni a Diósgyőr Rally rangját.“

Bán Viktor is természetesen a Rally Hungaryre készül, de a következő napokban Mixi belsőkamerás felvételeit fogja tanulmányozni, hogy állandó navigátora, Nagy Attila hangja alapján elkészítse a Diósgyőr Rally itinerét. 

Fotó: Csomós Mixi // Bán Viktor, Csomós Mixi

„Évtizedekig break táncoltam, most pedig edzőként dolgozom. A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban megtanultam, hogy a jó eredményhez nagyon sok gyakorlás kell – mondja Bán Viktor. – A Diósgyőr Rally pedig a legjobb lehetőség a számunkra, hogy a Rally Hungary előtt élesben tudjunk gyakorolni. 

Tetszik, hogy a DVTK pálya a központja a versenynek, itt lesz a versenyiroda, a gépátvétel, a szervizpark. Remélem, hogy sokéves hagyomány első állomása lesz a hétvégi verseny. 

Mixi és Ati már mentek ezeken a pályákon, ezért a belsőkamerás felvételükből, Ati hangja alapján készítek egy alap itinert, amit Mixivel a pályabejáráson fogunk leellenőrizni. A cél, hogy jó hangulatban, lazán tudjuk versenyezni, ha ez meglesz, az eredmény is jönni fog.“

Fotó: Csomós Mixi // Győr Rally 2023

A Diósgyőr Rallyt szeptember 30-án rendezik, ahol Csomós Mixi és Bán Viktor mellett láthatják a szurkolók Hangodi Bendegúzt és Nagy Attilát is egy Peugeot 208 Rally4-essel. Mixi állandó navigátorát, Nagy Attilát a Rally Hungaryre adta kölcsön a csapat a szintén HM Academy versenyző Hangodinak, és ők is élnek a felkészülési verseny lehetőségével. 

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém