Hideg Ádám: Mostantól élesben megy minden

A hétvégén veszi kezdetét a Champions of the Future bajnokság, amely az FIA Európa-bajnokság társrendezvénye. A Sodikart gyári csapata erre a két sorozatra koncentrál, így a gyári OK versenyzőjük, Hideg Ádám számára is véget értek a tesztversenyek. 

A nemzetközi gokart életet az év első két hónapjában az olasz privát sorozat, a WSK uralta, az egyfutamos Champions Cuppal majd a négyfutamos Super Master Series első három fordulójával. 

Márciusban azonban kezdetét veszi a Champions of the Future (CF) és az FIA Európa-bajnokság is. A CF pár éve azért jött létre, hogy az FIA Eb-futamok előtt két héttel, ugyanazon a pályán éles versenykörülmények között biztosítson tesztlehetőséget a résztvevők számára. 

A két sorozat műszaki szabályzata megegyezik, ugyanolyan gumikat használnak és általában a mezőny nagyságában és erősségében sincs jelentős eltérés, ezért szakmai körökben a két sorozatban elért eredmény közel azonos rangú. 

Európa egyik legnagyobb gokartgyártójának, a Sodikartnak a gyári csapata is erre a két sorozatra, illetve a világbajnokságra koncentrál. A WSK-ban teszt jelleggel indultak, a hétvégén azonban már bizonyítani szeretnének. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Gyári versenyzőjük, Hideg Ádám két héttel ezelőtt járt a valenciai pályán, ahol értékes tapasztalatokat szerzett. 

„Az utolsó két WSK-futam között jártunk Valenciában egy háromnapos teszten – mondta Hideg Ádám. – Ez elsősorban azért volt fontos, mert a CF és Eb-futamokon más gumit használunk, mint a WSK-ban és ennek a viselkedését tapasztalhattam ki.

Természetesen van egy jó alapbeállításunk, de így is lesz dolgunk a versenyen. Új vázat szeretnék kipróbálni, kb. tíz fokkal van most melegebb, mint a teszten volt és a pálya is sokkal jobban fel van gumizva, úgyhogy biztosan változnak a körülmények. 

Remélem, hogy a motorunk ütőképes lesz és idén OK-ban is meg tudjuk ismételni a tavalyi OKJ sikereinket.“

HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott Hideg Ádám csütörtökön léphet először pályára, a hivatalos szabadedzésen, míg a döntőt vasárnap rendezik. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A Champions of the Future, és az FIA Európa-bajnokság versenynaptára (OK kategória)

március 9–12. Valencia (Spanyolország) Champions of the Future
március 23–26. Valencia (Spanyolország) FIA Európa-bajnokság

május 3–6. Trinec (Csehország) Champions of the Future
május 18–21. Trinec (Csehország) FIA Európa-bajnokság

május 31–június 3. Rodby (Dánia) Champions of the Future
június 15–18. Rodby (Dánia) FIA Európa-bajnokság

július 12–15. Cremona (Olaszország) Champions of the Future
július 27–30. Cremona (Olaszország) FIA Európa-bajnokság

szeptember 13–16. Franciacorta (Olaszország) Champions of the Future
október 5–8. Franciacorta (Olaszország) FIA világbajnokság

 

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.