Hideg Ádám

Hideg Ádám: Nem változott semmi

Kiváló rajtokkal és első körös helyezkedéssel mutatkozott be Hideg Ádám az FIA gokart Európa-bajnokság OK kategóriájában a spanyolországi Valenciában. A HUMDA Academy versenyzője azonban az idei futamaihoz hasonlóan most is motorerőhátránnyal küzdött. 

Igen komoly, 86 fős mezőny gyűlt össze az OK kategória idei első FIA Európa-bajnoki futamára. Hideg Ádám a felkészülés során mindent megtett, három napot tesztelt Valenciában, majd a Champions of the Future nyitó futamán gyarapíthatta a pályaismeretét. 

A valenciai kör így már a kisujjában volt, az MG gumikat – amelyeken ez volt a második versenye – is tökéletesen kiismerte, ráadásul igen jól használható beállításokkal érkezett az Eb-futamra. Azonban továbbra is motorerőhátránnyal küzdött. 

Hasonló volt a jelenség, mint az idei futamain. A rajtokat nagyon jól oldotta meg – előfordult, hogy tíz pozíciót is javított – az első körös helyezkedése is kiváló volt. Azonban ahogy a mezőny elkezdett szétszakadni, kikerült a szélárnyékból, nem tudta tartani a tempót és a védekezésre sem volt sok esélye. 

Az időmérőn a 49. helyen végzett. A legjobb előfutamában 11. lett. Ekkor azonban két új gumit raktak fel, míg az ellenfelek négy használtan versenyeztek. Az előfutamok utáni összesítettben megőrizte a 49. helyét, az A szuperfutamban 24. lett, így a 46. helyre jött fel, de ezzel nem jutott döntőbe. 

„Megtettem mindent, de ennél többet nem lehetett kihozni ebből a versenyből – mondta Hideg Ádám. – Nehéz, küzdelmes hétvége volt, gyakorlatilag végig szenvedtünk a motorral. Az előfutamokon próbáltam a rajtnál a lehető legtöbb pozíciót nyerni, de amint kikerültem szélárnyékból, nem tudtam védekezni a mögöttem jövőkkel szemben. 

Az az előfutam, ahol felraktuk a két új gumit, egész jól sikerült, akkor csak három tizeddel maradtam el a legjobbaktól, a többiben nyolc tized volt a különbség körönként. De amint megszűnt a gumielőnyöm, ugyanúgy visszaesetem. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Nagyon szeretnék már egy olyan hétvégét, ahol megküzdhetek az élmezőnnyel. Kedden suli, most arra szeretnék koncentrálni, a többit meglátjuk.“ 

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott Hideg Ádám következő futama, a WSK Super Master Series negyedik futama lesz Castellettóban, április 26–30-a között. 

Hideg Ádám, OK eredmények
FIA Európa-bajnokság 1. futam, Valencia (Spanyolország), 2023. március 24–26.

Résztvevők: 86
Időmérő csoport: 17.
Időmérő: 49.
AB előfutam: 20.
AE előfutam: 18.
AD előfutam: 15.
AC előfutam: 11.
AF előfutam: 26.
Előfutamok összesített: 49.
A szuperfutam: 24.
Döntő előtti összesített: 46.

 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.