Hideg Ádám OK kategóriában debütál

A WSK Final Cup első futamán, Sarnóban debütál Hideg Ádám az OK kategóriában. A HUMDA Academy 14 éves versenyzője szeptemberben a világbajnokság második helyezésével búcsúzott az OKJ kategóriától, az elmúlt héten szerződést hosszabbított a Sodikarttal, a hétvégén pedig már a felnőttek között mutatkozik be.

Ahogy várható volt, a világbajnoki második helyezése után kategóriát vált Hideg Ádám és a felnőttek között, a direkthajtású gokartversenyzés csúcskategóriájában, az OK-ban folytatja. 

A váz nem változik, de a 125 cm3-es motor teljesítménye a harmadával, 30-ról 40 lóerőre nő, valamint más versenygumit használnak. A nagyobb teljesítmény és a tapadásváltozás egészen más vezetési stílust és komolyabb fizikai felkészültséget igényel. 

Az OK mezőnye általában kisebb, mint az OK Junioré, de nem ritka az olyan pilóta, aki négy–öt éve versenyez ebben a kategóriában, így igen nagy tapasztalattal rendelkezik. Nem lesz tehát könnyű dolga a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Hideg Ádámnak, aki a Sodikart gyári csapatának színeiben szeretné meghódítani jövőre a kategóriát.

gokart világbajnokság
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A 2023-as szezonra készül a WSK Final Cupon, amelynek első fordulóját november 3–6-a között Sarnóban rendezik, a másodikat pedig egy héttel később Lonatóban. 

„A világbajnokság óta nem versenyeztem, úgyhogy már nagyon várom a hétvégét – mondta Hideg Ádám. – Mind a két versenyt tesztelésre, felkészülésre szánjuk, nincs velem szemben semmilyen elvárás. 

Én azonban szeretném a lehető legjobban kihasználni a hétvégét, minél több tapasztalatot szerezni az OK kategóriában, hogy jövőre az első futamon a lehető legjobb formában tudjak rajthoz állni.“ 

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program