Hideg Ádám OK kategóriában debütál

A WSK Final Cup első futamán, Sarnóban debütál Hideg Ádám az OK kategóriában. A HUMDA Academy 14 éves versenyzője szeptemberben a világbajnokság második helyezésével búcsúzott az OKJ kategóriától, az elmúlt héten szerződést hosszabbított a Sodikarttal, a hétvégén pedig már a felnőttek között mutatkozik be.

Ahogy várható volt, a világbajnoki második helyezése után kategóriát vált Hideg Ádám és a felnőttek között, a direkthajtású gokartversenyzés csúcskategóriájában, az OK-ban folytatja. 

A váz nem változik, de a 125 cm3-es motor teljesítménye a harmadával, 30-ról 40 lóerőre nő, valamint más versenygumit használnak. A nagyobb teljesítmény és a tapadásváltozás egészen más vezetési stílust és komolyabb fizikai felkészültséget igényel. 

Az OK mezőnye általában kisebb, mint az OK Junioré, de nem ritka az olyan pilóta, aki négy–öt éve versenyez ebben a kategóriában, így igen nagy tapasztalattal rendelkezik. Nem lesz tehát könnyű dolga a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Hideg Ádámnak, aki a Sodikart gyári csapatának színeiben szeretné meghódítani jövőre a kategóriát.

gokart világbajnokság
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A 2023-as szezonra készül a WSK Final Cupon, amelynek első fordulóját november 3–6-a között Sarnóban rendezik, a másodikat pedig egy héttel később Lonatóban. 

„A világbajnokság óta nem versenyeztem, úgyhogy már nagyon várom a hétvégét – mondta Hideg Ádám. – Mind a két versenyt tesztelésre, felkészülésre szánjuk, nincs velem szemben semmilyen elvárás. 

Én azonban szeretném a lehető legjobban kihasználni a hétvégét, minél több tapasztalatot szerezni az OK kategóriában, hogy jövőre az első futamon a lehető legjobb formában tudjak rajthoz állni.“ 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.