Hideg Ádám

Hideg Ádám top 10-ben nyitott a Sodikarttal

Tizedik helyezéssel mutatkozott be a Sodikart gyári csapatában Hideg Ádám a Champions of the Future második futamán, a spanyolországi Zuerában. A 72 fős OKJ mezőnyben ez igen jó eredmény, főleg akkor, ha tudjuk, hogy új volt a csapat, a váz és a motor is. A szabadedzések alapján azonban bátran állíthatjuk, ennél sokkal több van a Hideg, Sodikart kombóban. 

Az első futamon nem támasztott semmilyen elvárást a Sodikart csapata Ádámmal szemben, azonban a szabadedzéseken így is szárnyalt, nem győzött lelkendezni a motor erősségétől, a csapat komolyságától. Az időmérő előtti utolsó szabadedzést meg is nyerte.

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Az időmérőre azonban felkerültek a versenyhétvégére szánt gumik, amelyek minősége meglehetősen szórt. A gyártási számuk alapján elég nagy eltérés volt köztük, és bár a Vega szerint minden abroncsuk egyforma, valószínűleg öregebb és frissebb gyártású gumik keveredtek. 

A gokart egyensúlya ettől felborult. A csapat mindent elkövetett, hogy utána menjenek a tapadást vesztett guminak, és Ádám is küzdött, mint egy oroszlán. 

Az időmérő 21. helyét az előfutamok végére 15.-re javították, az elődöntőnek tekinthető szuperfutamban 9. lett – itt a mezőny kettébontva versenyez. A döntőben a 15. helyről indulva végül a 10.-re kapaszkodott fel. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Bár kihozták a hétvégéből a lehető legtöbbet, a csapat és Ádám véleménye is egyöntetű volt, jobb gumival ennél sokkal többre képesek együtt. 

„Nagyon jó volt a Sodi gyári csapatában versenyezni – mosolygott Hideg Ádám. – A számomra új vázat szerintem sikerült gyorsan kitapasztalni, a motor pedig nagyon-nagyon jó. Ezt már a szabadedzéseken is éreztem. Sokat datázunk, elemzünk, szinte minden bemenetnél tanulok valamit, úgyhogy nagyon jó helyre kerültem. 

A szabadedzések után bizakodók voltunk. Sajnos a gumik keresztülhúzták a számításainkat. Láttunk ilyet már más versenyzőknél is, de próbáltuk kihozni magunkból a lehető legtöbbet. A csapat is nagyon odatette magát, sokat gyorsultunk a döntőre. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A tizedik hely egy ilyen erős mezőnyben nagyon jó eredmény, de a szabadedzések után ennél többet vártunk. Viszont jó hír, hogy két hét múlva ugyanitt rendezik az Európa-bajnokságot, arra fel vagyunk készülve. Remélem szerencsésebbek leszünk a gumikkal, és akkor ígérem, hogy ennél jobb eredményt érünk el.“

Hideg Ádám, OKJ eredményei
Champions of the Future, Zuera (Spanyolország), 2022. április 14–17.

Résztvevők: 72
Időmérő futam: 7.
Időmérő: 21.
CD előfutam: 10.
AC előfutam: 4.
CE előfutam: 7.
BC előfutam: 4.
CF előfutam: 6.
Előfutamok összesen: 15.
Szuperfutam 1: 9.
Összesített eredmény a döntő előtt: 15.
Döntő: 10.
Hideg Ádám a Champions of the Future bajnokságban, két futam után, 19 ponttal a 12. helyen áll.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program