Hideg Ádám

Hideg Ádám: Védekezésből jeles

Küzdelmes hétvégéje volt Hideg Ádámnak a WSK Super Master Series második futamán az olaszországi Franciacortában. A beállítások jól működtek, ám a versenymotorokkal folyamatosan peche volt. A HUMDA Academy versenyzőjének így inkább a védekezésre kellett koncentrálnia, amit tökéletesen oldott meg és még a nehézségek ellenére is beverekedte magát az OK kategória döntőjébe. 

Az idei legerősebb, 71 fős OK mezőny gyűlt össze a WSK Super Master Series második futamára. A Sodikart gyári csapata változatlanul tesztelésre szánja a sorozatot az FIA versenyek előtt. Franciacortára azonban különösképpen koncentráltak, hiszen októberben ezen a pályán rendezik az FIA világbajnokságot. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A vázak beállítása tökéletes volt – Hideg Ádám két különbözőt is kipróbált a hétvégén –, de a motorerő folyamatosan hiányzott. Az első motorja teljesen tönkre ment, a második az elődöntőre fogyott el, amit a döntőre lecseréltek. Az újonnan beszerelt motor power szelepe azonban meghibásodott és csak későn nyitott ki.

Ádám minden nehézség ellenére küzdött és sikerült beverekednie magát a döntőbe, így amit lehetett kihozott a hétvégéből. 

„Valóban küzdelmes verseny volt – mondta Hideg Ádám. – Egész hétvégén motorerő hátrányban voltunk. Az időmérő eredménye így sem volt rossz, az utolsó körben, ha szerencsém van, még lehetett volna egy kicsit jobb is. A 71 versenyző közül a 33. helyet szereztem meg. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Az előfutamokon ezen tudtam volna javítani, de a harmadik futam felvezető körében, gumimelegítés közben megforogtam. Szerencsére sikerült betolnom a gokartomat – ez volt az első alkalom, hogy OK gokartot versenykörülmények között egyedült be tudtam indítani –, viszont a helyemre nem tudtam visszasorolni és az utolsó pozícióból rajtoltam. 

Az elődöntőben már nagyon nem ment a motorom, a döntőre kaptam egy jobbat, de miután meghibásodott a power szelep, az sem húzott. Az utolsó helyen mentem, csak a végén tudtam kettőt előzni, így futottam be a 28.-nak, amiből a büntetések után lett 26. 

Sajnos vannak ilyen hétvégék is a technikai sportokban. A megforgást leszámítva kihoztam mindent a versenyből, amit csak lehetett. A Sodikart gyári csapatával dolgozunk a megoldáson, biztos vagyok benne, hogy lesz ennél jobb eredményünk is.“

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott Hideg Ádám a verseny után tovább utazott Valneciába, ahol a Sodikart gyári csapatával háromnapos fejlesztési teszten vesz részt. A teszt utáni héten folytatódik Sarnóban a WSK Super Master Series, majd a mezőny átköltözik Spanyolországba, és márciusban Valenciában veszi kezdetét a Champions of the Future sorozat, illetve két héttel később az FIA Európa-bajnokság is. 

Hideg Ádám, OK eredmények
WSK Super Master Series 2. futam, Franciacorta (Olaszország), 2023. február 17–19.

Résztvevők: 71
Időmérő csoport: 11.
Időmérő: 33.
AB előfutam: 13.
AC előfutam: 19.
AD előfutam: 23.
Előfutamok összesített: 32.
B Elődöntő: 18.
Döntő előtti összesített: 31.
Döntő: 26.

 

Fotó: Csomós Mixi

Csomós Mixi a Diósgyőr Rallyn melegít a Rally Hungaryre

Hetek óta a Rally Hungary lázában ég a HM Academy párosa, Csomós Mixi és Bán Viktor. A félkészülésük fontos állomása lesz a hétvégi Diósgyőr Rally, ahol pár nappal a magyar Európa-bajnoki futam előtt éles körülmények között tudnak melegíteni a Skoda Fabia Rally2 evóval.

„Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Barum Rally célja óta csak a Rally Hungary lebeg a szemem előtt – mondta Csomós Mixi. – Nagyon szeretnénk a magyar Eb-futamon jó eredménnyel meghálálni a szurkolók, a támogatóink és a csapatunk kitartását. Hetek óta ezzel a versennyel kelek és fekszem. 

A felkészülésünk egyik legfontosabb része lesz a Diósgyőr Rally. Óriási lehetőség, hogy egy héttel a Rally Hungary előtt közel nyolcvan gyorsasági kilométert tehetünk meg a Fabiával. Egy ilyen Rally2-es versenyautó egészen másképp viselkedik, mint egy utcai autó, ezért fontos, hogy minél többet menjél és minél jobban együtt tudj élni vele. Óriási a különbség, ha úgy állsz rajthoz egy versenyen, hogy egy héttel előtte élesben mentél vagy kihagytál akár csak két-három hetet. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

De nem csak a felkészülésünk miatt lesz fontos a Diósgyőr Rally. Nagyon jó dolognak tartom, hogy egy ilyen nagymúltú, több sportágat tömörítő csapat, mint a DVTK, nyitott az autósport felé. Remélem, több DVTK szurkolót tudunk megnyerni a rallynak és a rally szurkolók is jobban megismerhetnek más sportágakat. 

Köszönjük a lehetőséget, bízom benn, hogy a részvételünkkel is tudjuk emelni a Diósgyőr Rally rangját.“

Bán Viktor is természetesen a Rally Hungaryre készül, de a következő napokban Mixi belsőkamerás felvételeit fogja tanulmányozni, hogy állandó navigátora, Nagy Attila hangja alapján elkészítse a Diósgyőr Rally itinerét. 

Fotó: Csomós Mixi // Bán Viktor, Csomós Mixi

„Évtizedekig break táncoltam, most pedig edzőként dolgozom. A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban megtanultam, hogy a jó eredményhez nagyon sok gyakorlás kell – mondja Bán Viktor. – A Diósgyőr Rally pedig a legjobb lehetőség a számunkra, hogy a Rally Hungary előtt élesben tudjunk gyakorolni. 

Tetszik, hogy a DVTK pálya a központja a versenynek, itt lesz a versenyiroda, a gépátvétel, a szervizpark. Remélem, hogy sokéves hagyomány első állomása lesz a hétvégi verseny. 

Mixi és Ati már mentek ezeken a pályákon, ezért a belsőkamerás felvételükből, Ati hangja alapján készítek egy alap itinert, amit Mixivel a pályabejáráson fogunk leellenőrizni. A cél, hogy jó hangulatban, lazán tudjuk versenyezni, ha ez meglesz, az eredmény is jönni fog.“

Fotó: Csomós Mixi // Győr Rally 2023

A Diósgyőr Rallyt szeptember 30-án rendezik, ahol Csomós Mixi és Bán Viktor mellett láthatják a szurkolók Hangodi Bendegúzt és Nagy Attilát is egy Peugeot 208 Rally4-essel. Mixi állandó navigátorát, Nagy Attilát a Rally Hungaryre adta kölcsön a csapat a szintén HM Academy versenyző Hangodinak, és ők is élnek a felkészülési verseny lehetőségével. 

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém