Hideg Ádám

Hideg Ádám végig a top 10-ben a Champions of the Future-ön

Remekül teljesített a Champions of the Future Euro Series első futamán Hideg Ádám, aki egy műszaki hiba miatt rendszeresen a karburátor állításával foglalkozott a futamok során, ennek ellenére a 64 fős OKJ mezőny döntőjében a nyolcadik helyet szerezte meg. 

„Mindent kihozott a hétvégéből, amit csak lehet, ennél több most nem volt benne“ – mondta Hideg Krisztián, Ádám édesapja.

Valóban meg is volt minden oka a büszkeségre. Már a szakadó esőben tartott szabadedzéseken is szárnyalt Hideg Ádám. A két utolsó bemenet mindegyikén csoportja második idejét futotta. De az időmérőre felszáradt pálya sem fogott ki rajta. A leggyorsabb körében egyet előznie kellett, de így is csoportja 4., összesítettben pedig a 10. helyet szerezte meg. 

Az előfutamok során is kiegyensúlyozottan szerepelt és a 14. helyen jutott a Szuper előfutamba. Itt hetediknek rajtolva megőrizte a helyét, ami a döntőben a 12. rajtpozíciót jelentette. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Ádám remekül rajtolt, bár a sora beragadt és több pozíciót is veszített, kívülről kikerülte őket, majd később még két versenyzőt megelőzött és a nyolcadik helyen futott be. 

A hétvége során 12 pontot szerzett és a bajnokság 10. helyén áll. Egyben Ádám volt Portimaóban a legjobb KR vázzal és IAME motorral versenyző. 

Teljesítménye főleg akkor elismerésre méltó, ha tudjuk, hogy végig a kipufogó túlmelegedésével küzdött, ami miatt a futamok során rendszeresen állítania kellett a karburátoron, de ezt is megoldotta. 

„Jó hétvége volt – mosolygott Hideg Ádám. – Valóban volt egy kis problémánk a kipufogó hőmérsékletével. A csapat bocsánatot is kért, hogy nem tudták megoldani, de ilyen a technikai sport. 

Az időmérő jól sikerült, ha nem kell előznöm egyet, lehetett volna még jobb is. Az előfutamok a körülményekhez képest jók voltak. A döntőben a rajtnál is sikerült előznöm, utánna pedig volt egy duplaelőzésem, az ötödik körtől pedig egy légüres térben mentem a nyolcadik helyen. 

Ilyen erős mezőnyben a nyolcadik hely nagyon jó. Remélem, hogy a tempónk megmarad két hét múlva is és akkor még jobb eredményt érhetek el az Eb-n.“

Hideg Ádám, OKJ eredményei
Champions of the Future, Portimao (Portugália), 2022. március 24–27.

Résztvevők: 64
Időmérő futam: 4.
Időmérő: 10.
CD előfutam: 8.
DF előfutam: 6.
AD előfutam: 4.
DE előfutam: 6.
BD előfutam: 6.
Előfutamok összesen: 14.
Szuper döntő: 7.
Összesített eredmény a döntő előtt: 12.
Döntő: 8.

A Champions of the Future, Euro Series bajnokságban Hideg Ádám 12 ponttal a 10. helyen áll

Tóth-Gili Tamás, Mecsek Rally 2024

Tóth-Gili Tamás, a gólkirály, aki kétszer autózott 2WD harmadik időt a Mecsek Rallyn

Egy év szünet után, vízilabda bronzéremmel és gólkirályi címmel tért vissza Tóth-Gili Tamás az Országos Rally Bajnokságba. A Mecsek Rallyn először láthattunk őt ORB1-es futamon Ford Fiesta Rally4-es volánja mögött. Ráadásul különleges navigátorral tért vissza, hiszen a kiváló sofőr, Németh „8V“ Péter önként vállalta, hogy megijeszti magát a jobb 1-ben. A különleges kombináció meglepően jó eredményt és még jobb hangulatot hozott. 

Tavaly a Mecsek Rallyn indult utoljára ORB1-ben Tóth-Gili Tamás, akkor még a Peugeot Kupában. Ősszel Árpádtetőn egy rallysprinten próbálta ki először a Ford Fiesta Rally4-et, ami annyira megtetszett neki, hogy erre a típusra váltott. 

Idei első versenyére vízilabda játékosi elfoglaltsága miatt mostanáig kellett várni. Megérte, hiszen az OB1/B-be tavaly feljutó PTE-PEAC színeiben pont a Diósgyőr Rally idejében játszotta a bronzmeccset, amit meg is nyertek, és Gili lett a szezon gólkirálya. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

„A vízilabdában sikerült minden elérnem, amit idén célul tűztem ki, a bronzéremre és a gólkirályi címre is nagyon büszke vagyok – mondta Gili. – De már nagyon hiányzott a rally is. 

Tavaly egy sprinten kipróbáltam a Fiesta Rally4-et, és azonnal úgy éreztem, hogy sokkal közelebb áll hozzám. A Peugeot-val gyorsabban lehet menni, de annak a beállítása sokkal több tapasztalatot igényel, mint amivel most rendelkezek. 

Rendhagyó navigátorral vágtam neki a szezonnak. Pepével (8V) pont a tavalyi Mecsek Rallyn kerültünk közelebbi barátságba, és három héttel ezelőtt felhívtam, hogy volna-e kedve kicsit megijeszteni magát a jobb 1-ben.  Nem válaszolt, csak röhögött, mert éppen azon gondolkodott, hogy felhív, nincs-e szükségem egy navigátorra. Így a kérdés eldőlt. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Jó régen versenyeztem, úgyhogy a teszten borzasztó szögletes volt a mozgásom. A versenyen is kellett egy kis idő, mire elhittem, amit Pepe mond. Így is volt egy-két melegebb pillanatunk, amit Pepe nem száz százalékos nyugodtsággal kezelt, én meg persze jót nevettem rajta, úgyhogy a hangulat kifogástalan volt a kocsiban. 

Nagyon örülök, hogy Árpádtetőn kétszer is sikerült 2WD harmadik időt autóznunk. Egy ilyen erős mezőnyben ez számomra hatalmas dolog. 

Pécsvárad viszont nagyon nem ment. Ahhoz, hogy ott jól tudj menni, sok rutinra van szükség. Ezért megbeszéltük, hogy ha ott gyorsan megyünk, az elejét akkor sem tudjuk megszorítani, magunkat viszont rommá ijesztjük, ezért inkább elspóroltuk. 

A tavalyi Salgó rallys gumijainkat használtuk el. Az utolsó gyorsra már annyira elkoptak, hogy a drót is kilátszott. Az egyik guminkat kicsípte az aszfalt és eresztett, de mivel már csak egy pótkerekünk volt, ezzel fejeztük be a kört. Érdekes tapasztalat volt ez is. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Az utolsó gyorsra annyira elfogyott a tapadásunk, hogy elvittem egy lassítót, amiért 10 másodperc büntetést kaptunk. Ezzel egy helyet hátracsúsztunk és 2WD-ben hetedikek lettünk, de nem is ez volt a lényeg. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, Pepe is kibírta mellettem, amit nagyon köszönök neki. 

Idén még két ORB1-es hétvégém szabad. A Székesfehérvár és a Győr Rally jöhet szóba, esetleg a Pécs környéki sprintversenyek. Örülnék, ha Pepe mielőbb volán mögé tudna ülni, de ha nem, akkor szeretném az idei versenyeken még egy párszor megijeszteni őt.

Köszönöm a csapatnak a jól felkészített autót és a gyors gyertyacserét.“

Tóth-Gili Tamás együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre