Hideg Ádám

Hideg Ádám végig a top 10-ben a Champions of the Future-ön

Remekül teljesített a Champions of the Future Euro Series első futamán Hideg Ádám, aki egy műszaki hiba miatt rendszeresen a karburátor állításával foglalkozott a futamok során, ennek ellenére a 64 fős OKJ mezőny döntőjében a nyolcadik helyet szerezte meg. 

„Mindent kihozott a hétvégéből, amit csak lehet, ennél több most nem volt benne“ – mondta Hideg Krisztián, Ádám édesapja.

Valóban meg is volt minden oka a büszkeségre. Már a szakadó esőben tartott szabadedzéseken is szárnyalt Hideg Ádám. A két utolsó bemenet mindegyikén csoportja második idejét futotta. De az időmérőre felszáradt pálya sem fogott ki rajta. A leggyorsabb körében egyet előznie kellett, de így is csoportja 4., összesítettben pedig a 10. helyet szerezte meg. 

Az előfutamok során is kiegyensúlyozottan szerepelt és a 14. helyen jutott a Szuper előfutamba. Itt hetediknek rajtolva megőrizte a helyét, ami a döntőben a 12. rajtpozíciót jelentette. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Ádám remekül rajtolt, bár a sora beragadt és több pozíciót is veszített, kívülről kikerülte őket, majd később még két versenyzőt megelőzött és a nyolcadik helyen futott be. 

A hétvége során 12 pontot szerzett és a bajnokság 10. helyén áll. Egyben Ádám volt Portimaóban a legjobb KR vázzal és IAME motorral versenyző. 

Teljesítménye főleg akkor elismerésre méltó, ha tudjuk, hogy végig a kipufogó túlmelegedésével küzdött, ami miatt a futamok során rendszeresen állítania kellett a karburátoron, de ezt is megoldotta. 

„Jó hétvége volt – mosolygott Hideg Ádám. – Valóban volt egy kis problémánk a kipufogó hőmérsékletével. A csapat bocsánatot is kért, hogy nem tudták megoldani, de ilyen a technikai sport. 

Az időmérő jól sikerült, ha nem kell előznöm egyet, lehetett volna még jobb is. Az előfutamok a körülményekhez képest jók voltak. A döntőben a rajtnál is sikerült előznöm, utánna pedig volt egy duplaelőzésem, az ötödik körtől pedig egy légüres térben mentem a nyolcadik helyen. 

Ilyen erős mezőnyben a nyolcadik hely nagyon jó. Remélem, hogy a tempónk megmarad két hét múlva is és akkor még jobb eredményt érhetek el az Eb-n.“

Hideg Ádám, OKJ eredményei
Champions of the Future, Portimao (Portugália), 2022. március 24–27.

Résztvevők: 64
Időmérő futam: 4.
Időmérő: 10.
CD előfutam: 8.
DF előfutam: 6.
AD előfutam: 4.
DE előfutam: 6.
BD előfutam: 6.
Előfutamok összesen: 14.
Szuper döntő: 7.
Összesített eredmény a döntő előtt: 12.
Döntő: 8.

A Champions of the Future, Euro Series bajnokságban Hideg Ádám 12 ponttal a 10. helyen áll

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program