Hideg Ádám Verstappen, Leclerc és Rovanperä társaságában az FIA gálán

A 2022-es világ- és Európa-bajnok versenyzőkkel együtt vehette át Hideg Ádám az FIA gokart világbajnokságon elért második helyért járó díjat. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalos díjátadóját Bolognában nagyon pazar környezetben rendezték, ahol a HUMDA Academy 14 éves versenyzője többek között Max Verstappen, Charles Leclerc és Kalle Rovanperä társaságában szerepelhetett. 

A kétnapos rendezvény során az első nap a bajnokoké volt, a másodikon pedig a szakágak helyezettjeit díjazták. Hideg Ádám mind a két napra meghívót kapott és természetesen felejthetetlen élményekkel gazdagodott. 

„Nagyon szép helyen tartották a díjkiosztót és nagyon megadták a módját – mesélte Hideg Ádám. – Pénteken több díjazott versenyzővel is találkoztam. Charles Leclerc (Forma–1-es vb második helyezettje) közvetlen volt és nagyon örült neki, amikor megtudta, hogy az egykori gokart szerelőjével, Francescoval dolgozom együtt. De mindenki jó fej volt. Most találkoztam először élőben olyan legendákkal, mint Max Verstappen (Forma–1-es világbajnok), Sébastien Loeb (Tereprally világbajnoki második helyezett), Kalle Rovanperä (rally világbajnok) vagy Thierry Neuville (rally világbajnoki harmadik helyezett). 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám és Thierry Neuville
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám és Kalle Rovanperä

Szombaton tartották a gokart díjkiosztót, ami szintén nagyon komoly volt. Amíg kimentem a színpadra egy húsz másodperces filmet vetítettek rólam, elmondták, hogy a vb második helyezésem volt Magyarország eddig legjobb gokart eredménye.

Nagy megtiszteltetés volt ilyen komoly versenyzőkkel együtt szerepelni és egy ilyen színvonalas rendezvényen résztvenni. Remélem, hamarosan újra mehetek.“

A versenyzői vér azonban nem vált vízzé, amikor arról érdeklődtünk Ádámnál, hogy mi tetszett neki a legjobban a gálán, azonnal rávágta: 

„Amikor Nasser (Al-Attiyah) bejött a színpadra a tereprally autójával, üresbe tette és megbőgette a motort. Zengett az egész épület.“

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott Hideg Ádámot azonban nem csak az FIA díjazta. A Formula Magazin évek óta összeállítja a Top 50 magyar autóversenyző listáját, amelyen idén Ádám lett az év juniorja, összesítésben pedig a hetedik legeredményesebb magyar versenyző lett. 

„Nagyon köszönöm ezt az elismerést is. Csak kapkodom a fejemet, hogy mi történik körülöttem, világbajnokokkal, legendákkal találkozom, az év junior versenyzője leszek… Hihetetlen! 

Köszönöm mindenkinek, aki segítségemre volt, hogy eljussak idáig, de azért azt is el kell mondanom, hogy már nagyon hiányzik a gokartozás. Decemberben szünetünk van, januárban kezdjük a felkészülést az első teljes OK szezonomra. Már nagyon várom.“ 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.