Hirvonen kiesett, Loeb vezet – Jordán Rali 2. nap

Sébastien Loeb közel fél perc előnnyel várhatja a Jordán Rali utolsó napját az élen. Legnagyobb riválisa, Mikko Hirvonen a pénteki első gyorsasági szakaszon adta fel a versenyt, miután kiütötte Fordja alól a futóművet.

„Nem hiszem el” – mondta Hirvonen. „Túlságosan szűkre vettem egy jobbos kanyart. A belsőíven nekimentem egy kis murvafalnak. Az azonnal kilőtt minket, át az út túloldalára. Szerencsénk volt, hogy nem borultunk fel, de az autó a bal első kerekére érkezett és kiszakadt a futóművünk.”

Hirvonen szombaton szuperralival folytatni tudja a versenyt, de a húszadik helyen 30 perc hátránnyal áll, ami azt jelenti, hogy az egyéni pontszerzésre vajmi kevés az esélye.

Loeb a 11. gyorsaságin állt az élre, és úgy döntött, hogy nem taktikázik, nyomja, ahogy kifér. „Nagyon-nagyon keményen nyomtam, nem tudtam volna gyorsabban menni” – mondta Loeb. „Remélem, hogy jó választás volt. Nem szeretem ezt a szabályt (mely szerint a versenyben vezető takarítja a pályát)”

Előnye az utolsó gyorsaságin taktikázó Ogier-nek és Latvalának köszönhetően 24,6 másodperc Ogier-vel és 27,7 másodperc Latvalával szemben.

Szombaton Latvala indulhat harmadiknak, ami elegendő előny, hogy Ogier-vel szembeni 3,1 másodperc előnyét ledolgozza, de még az első hely sincs biztonságban tőle.

Petter Solberg két gyengébben sikerült gyorsasági szakasz után esett ki a dobogós helyezésekért folyó küzdelemből, és áll a negyedik helyen 43,2 másodperc hátránnyal. De nem lehet nyugodt a Citroën kettesszámú versenyzőjétől, Dani Sordótól, aki öt másodperc hátránnyal áll mögötte az ötödik helyen.

Matthew Wilson öt perc hátránnyal a hatodik, megelőzve a hetedik Federico Villagrát. Kimi Räikkönen ma is folytatta tegnapi biztonságos versenyzését, és már a nyolcadik nyolc perc hátránnyal.

Henning Solberg egy defektnek köszönhetően veszített sokat és csúszott le a kilencedik helyre.

A Szuper–2000-es vb-n már csak egyedül Xevi Pons teljesítette az összes gyorsaságit, így közel kilenc perc előnnyel vezet a második helyezett Michal Kosciuszko előtt.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.