Hirvonen szerint nincs sok különbség a WRC és az S2000 között

Győzni szeretne a Monte-Carlo Ralin Mikko Hirvonen, aki három héttel a rali világbajnokság szezonnyitó futama előtt ruccan ki az IRC-re, hogy éles körülmények között tesztelje a Ford új Szuper–2000-es Fiestáját.

„Megpróbáljuk megnyerni a versenyt – nyilatkozta Hirvonen a Crash Radionak – de őszintén szólva más Szuper–2000-es autót még nem vezettem, úgyhogy nincs összehasonlítási alapom. Csak Monte-Carlóban tudjuk összemérni a tudását a többi autóéval.”

Hirvonen szerint nincs sok különbség a WRC és a Szuper–2000-es autó között, legalábbis vezetéstechnikailag nem.

„A Fiesta meglepően jó autó, és ahhoz képes, hogy csak egy pár hónapja kezdtük el tesztelni, nagyon egyben van a kocsi. Vezetéstechnikailag nincs nagy különbség a WRC és a Szuper–2000-es autó között, legalábbis aszfalton. Hozzá kell szokni a motorhoz és a váltáshoz, de nekem nagyon könnyen ment és hamar otthon éreztem magam benne.”

A finn azonban csak egy kiruccanásnak szánja a Monte-Carlo Ralit az IRC-re, elsődleges célja a rali világbajnokság.

„Nagyon sokat tanultam tavaly. Az egész szezont úgy versenyeztem végig, hogy nem követtem el hibát, és csak egy ponttal kaptam ki, úgyhogy bízom benne, hogy az idén még sikeresebb leszek. Szerintem az ellenfelek is nagyon erősek lesznek, úgyhogy kemény szezonra számítok. A Monte-Carlo Rali nagyon jó lehetőség, hogy három héttel a vb szezonnyitó futama előtt autóban ülhessek.”

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program