Hirvonen szerint nincs sok különbség a WRC és az S2000 között

Győzni szeretne a Monte-Carlo Ralin Mikko Hirvonen, aki három héttel a rali világbajnokság szezonnyitó futama előtt ruccan ki az IRC-re, hogy éles körülmények között tesztelje a Ford új Szuper–2000-es Fiestáját.

„Megpróbáljuk megnyerni a versenyt – nyilatkozta Hirvonen a Crash Radionak – de őszintén szólva más Szuper–2000-es autót még nem vezettem, úgyhogy nincs összehasonlítási alapom. Csak Monte-Carlóban tudjuk összemérni a tudását a többi autóéval.”

Hirvonen szerint nincs sok különbség a WRC és a Szuper–2000-es autó között, legalábbis vezetéstechnikailag nem.

„A Fiesta meglepően jó autó, és ahhoz képes, hogy csak egy pár hónapja kezdtük el tesztelni, nagyon egyben van a kocsi. Vezetéstechnikailag nincs nagy különbség a WRC és a Szuper–2000-es autó között, legalábbis aszfalton. Hozzá kell szokni a motorhoz és a váltáshoz, de nekem nagyon könnyen ment és hamar otthon éreztem magam benne.”

A finn azonban csak egy kiruccanásnak szánja a Monte-Carlo Ralit az IRC-re, elsődleges célja a rali világbajnokság.

„Nagyon sokat tanultam tavaly. Az egész szezont úgy versenyeztem végig, hogy nem követtem el hibát, és csak egy ponttal kaptam ki, úgyhogy bízom benne, hogy az idén még sikeresebb leszek. Szerintem az ellenfelek is nagyon erősek lesznek, úgyhogy kemény szezonra számítok. A Monte-Carlo Rali nagyon jó lehetőség, hogy három héttel a vb szezonnyitó futama előtt autóban ülhessek.”

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax