Hungarian Police Rallye Team: Túltaktikázott verseny

Az abszolút 15. helyet szerezte meg Hoffer Zsolt és Czézinger Kristóf a Dunakanyar Rallyn a Ford Fiesta Rally3-mal. A Hungarian Police Rallye Team párosa egy kicsit túltaktikázta a gumiválasztást és a pályabejárásuk sem úgy sikerült, ahogy tervezték. Ennek ellenére több gyorsaságin is biztató eredményt értek el az RC3-as kategóriába beugró, igen gyors ellenfelükkel szemben. A csapat által szervezett közlekedésbiztonsági parkban pedig természetesen gyereknap alkalmából, ezúttal a gyerekeké volt a főszerep. 

„Nagyon jó hangulatú verseny volt a Dunakanyar Rally, örülök neki, hogy komoly ellenfelet kaptunk a kategóriában és hogy a közlekedésbiztonsági programunkat ilyen sokan látogatták“ – mondta Hoffer Zsolt. 

Fotó: Hunagrian Police Rally Team

„Sajnos a pályabejárásunk nem úgy sikerült, ahogy terveztük. (Czézinger) Kristóffal mind a kettőnket utolért a munka, ezért többször is meg kellett állnunk telefonálni. Minden versenyen új itinert írunk és bár maximálisan odatettük magunkat, most látszott, hogy mikor kellett a pályabejáráson megállnunk, azokon a részeken nem volt jó a ritmusa az itinerünknek. 

Sokszor lehet hallani a rallyban, hogy valaki rosszul választott gumit, mi ezt olyan szintre emeletük a Dunakanyar Rallyn, hogy inkább az a helyes kifejezés, hogy túltaktikáztuk magunkat. Az egyik gyorsasági előtt elkezdett esni, láttuk, hogy mások is kereket cserélnek, mi is gyorsan felraktuk előre az esőgumikat. Mentünk még ötszáz métert és csontszáraz volt minden. 1,8-as guminyomással rajtoltunk és 2,7-essel értünk célba. Képzelheted… 

Fotó: Hunagrian Police Rally Team

Nagyon örültünk neki, hogy Papp Arnie is Rally3-as Forddal állt rajthoz, így volt ellenfelünk. Arnie bármilyen autóba ül nagyon gyors versenyző. Amikor nem bonyolódtunk túlságosan bele a gumiválasztásba, akkor tudtuk tartani vele a lépést, sőt volt olyan gyorsasági is, ahol meg tudtuk verni. 

Ennek ellenére azt gondolom, hogy bár sokkal jobban mentünk, mint tavaly, de volt már ennél jobb versenyünk is az idén. 

Két műszaki hibánk volt. Még a verseny előtt eltört a váltóházunk, szerencsére ezt az alkatrész lehetett rendelni, hétfőn este megjött, Berényi Laci egész éjszaka dolgozott a váltón, és kedd reggelre, a tesztre tökéletes autót kaptunk. 

A verseny végén az egyik hengerünk kezdett kihagyni, a céldobogóra éppen csak fel tudtunk állni. Tönkre is ment a motor. Ezt sajnos jelenleg nem lehet rendelni az M-Sporttól, de Berényi Laci szerzett egyet, úgyhogy a Mecseken tudunk indulni.“

Fotó: Hunagrian Police Rally Team

A Hungarian Police Rally Team elkötelezett a közlekedésbiztonság javítása mellett, aminek érdekében ezúttal is egy hatalmas, közlekedésbiztonsági parkkal települtek ki a szervizpark mellé. 

„Most is nagy sikere volt a parknak. Gyereknap révén a szokásosnál is jobban koncentráltunk a gyerekre. Természetesen, mindenki ajándékot kapott. 

Hunagrian Police Rally Team
Fotó: Hunagrian Police Rally Team

Meggyőződésem, hogy a KRESZ-t és a biztonságos közlekedést élményszerűen lehet a gyerekeknek a legjobban megtanítani. A Mini City pályánkon például be tudnak öltözni rendőrnek, ki tudják próbálni, milyen forgalmat irányítani, vagy mit kell tenni akkor, amikor rendőr irányít. 

De nagyon fontos az is, hogy itt meg tudják tapasztalni, mit látnak a felnőttek belőlük, amikor például át akarnak kelni az úttesten. 

Fotó: Hunagrian Police Rally Team

A programunkhoz csatlakozott a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Magyar Közútkezelő – ami kihozott egy munkagépet, amire fel lehetett mászni, meg lehetett nézi közelről –, illetve a Nemzeti Útdíj Fizető Zrt is. 

Találkozunk a Mecsek Rallyn, addig is vigyázzunk egymásra az utakon és mindnekinek balesetmentes közlekedést kívánunk, az egész Hungarian Police Rallye Team nevében.“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.