Ifj. Tóth Evóval versenyez az idén

A legfrissebb fejlesztésű Peugeot 207 S2000 Evolutionnal próbálja megszerezni idén nyolcadik magyar bajnoki címét ifj. Tóth János, akinek a tavalyi évhez hasonlóan most is Tagai Róbert navigál majd.

A legjobb hír az volt a Peugeot Sport Hungária sajtótájékoztatóján, hogy az ifj. Tóth–Tagai kettős valamennyi ORB-futamon rajthoz tud állni. Ráadásul a TRT Europe műhelyből a legfrissebb fejlesztésű 207 Evolutiont kapják, amelybe már a tavalyi Sanremo Ralin bemutatkozott 300 lóerős motor dohog. Illetve csak fog dohogni, merthogy a bemutatón még üres volt a Peugeot motortere, az erősforrás csak az Eger Ralira érkezik meg.

„Holnap (csütörtökön) még a régi motorral fogunk tesztelni, de ez nem jelent hátrányt” – mondta ifj. Tóth. „Az új motor erősebb lesz, de a karakterisztikája ugyanolyan, úgyhogy elég lesz az Eger Rali előtt kipróbálni.”

A Peugeot-ról a TRT vezetője, Tagai Tamás úgy nyilatkozott, hogy folyamatosan fejlesztik, az Evolution kittel pedig érezhetően javult a 207-es.

„Tavaly a Sanremo Ralin mutatkozott be az Evo. A leglényegesebb változás a motort érintette, aminek a teljesítménye 285-ről 300 lóerőre nőtt, igaz a futásteljesítménye ezzel arányosan csökkent. Új lett az első futóműve is, és a váltón valamint a vízpumpa meghajtásán változtattak, főleg a megbízhatósága miatt. Ezenkívül megkapta az FIA 2011-es szabálya szerinti biztonsági oldalajtókat, amik könnyebbek, és jobban óvják a versenyzőket.”

Ifj. Tóth tavaly második lett a bajnokságban és a korábban megszerzett hét bajnoki címe után mi más lehetne a terve, mint a nyolcadik.

„Pont úgy készülök erre a szezonra is, mint az elsőre. Ugyanolyan motivált vagyok” – mondta Janika. „Tavaly a szezon második felére sokat javultunk, és szerintem az idén erősebbek leszünk.”

Erősebb motor ide vagy oda, a nagy kérdés még mindig az, hogy az N-es vagy a Szuper–2000-es lesz-e a nyerő Magyarországon.

„Szerintem az első három versenyen nehéz lesz Szuper–2000-essel megverni az N-eseket. Nem lehetetlen, de ahhoz nagyon jól kell menned. A szezon második felében az S2000-esek lesznek a jobbak.

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.