Jesolóban kezdi az MHH Rally Team a gokart szezont

Amíg Krózser Menyhért és Papp György az Országos Ralibajnokság nyitófutamára, a Miskolc Ralira készülnek, az MHH Rally Team másik oszlopos tagja, Fodor Géza Olaszország felé vette az útját. Jesolóban rendezik ugyanis a szlovén gokartbajnokság nyitófutamát, amely jó felkészülési lehetőség a magyar bajnokságra. Fodort korábban ralinavigátorként ismertük meg, de három éve a gokart szakágban is kipróbálta magát, ahol a Max Masters kategóriában tavaly magyar bajnok lett. Az idén ezt a címét szeretné megvédeni, de emelte a tétet, és a Max Masters mellett a DD2 Masters kategóriában is indul. (A gokart szakágban a masters mindig a 32 éven felüli versenyzőket jelöli.)

Fodor5

Fodor Géza: – Két kategóriában szeretnék indulni az idén. a Max Mastersben, ahol a célom a bajnoki cím megvédése – ez azért is lenne nagy dolog, mert ebben a kategóriában még senkinek nem sikerült kétszer egymás után bajnokságot nyerni –, illetve a DD2 Mastersben. Ez utóbbi nemzetközi kategória, amelynek a nemzeti bajnoka meghívást kap az év végi döntőre, ahol az összes nemzeti bajnok és regionális bajnokság győztesei mérik össze tudásukat.

Sokan óvtak tőle, hogy egyszerre versenyezzek két kategóriában, mert fizikálisan és szellemileg is nagyobb terhet ró az emberre, de engem most nagyon motivál ez a kihívás. A múlt héten Görögországban jártam egy kétnapos edzőtáborban Csicsi barátomnál, aki jó nevű gokartversenyző volt, most pedig mint driver coach (edző) dolgozik. Nagyon hasznos volt ez a felkészülés, a vezetési stílusomon sokat tudtam csiszolni.

Fodor1

Jesolóban a hétvégén a szlovén bajnokság első futamát rendezik. Ide nem bajnoki pontokért megyek, hanem tesztelni szeretnék. Csak a DD2 kategóriában indulok, mert náluk nincs Max Masters. A gokartom a napokban készült el, még egy métert sem mentem vele. Az előjelzések szerint szombaton száraz idő lesz, vasárnap eső, úgyhogy mindenféle körülmény között ki tudjuk próbálni, be tudjuk állítani. A magyar bajnokság áprilisban szintén Jesolóban kezdődik, úgyhogy pályaismeret szempontjából is hasznos lehet a hétvége.

Menyáék már Miskolcra készülnek, úgyhogy erre a versenyemre nem tudnak eljönni. Én viszont a tervek szerint a jövő héten ott leszek velük a szezonnyitó Miskolc Ralin.

Fodor3

Magyar Gokart Szövetség Bajnoksága
április 11-13.            OB, CEE           Jesolo, Olaszország
április 25-27.            OB, osztrák     Rechnitz, Ausztria
május 16-18.            OB                   Gokart Stadion, Kecskemét
június 20-22.            OB, CEE           Pannonia-ring, Ostffyasszonyfa
július 25-27.             OB, CEE           Poznan, Lengyelország
augusztus 29-31.      OB, osztrák     Dunaszerdahely, Szlovákia
szeptember 19-21.   OB, CEE           Speedworld, Pachfurth, Ausztria
október 10-12.         OB, osztrák     Speedworld, Pachfurth, Ausztria

*OB: országos-bajnokság, CEE: Közép-Kelet-Európai Zónabajnokság, osztrák: osztrák bajnokság

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei:
Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek, Telmon Kft., Logiszerviz Kft.

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax