Juho Hänninen az IRC bajnoka

Egy nappal a Sanremo Rali célja után Juho Hänninent az IRC bajnokának tekinthetjük, miután a Skoda bejelentette, hogy nem áll rajthoz a hátralévő két futamon, a Skót és a Ciprus Ralikon.

Hänninen a Sanremo Ralin elért második helyezésével nagy előnyre tett szert a bajnokságban, és csak csapattársa, a szintén gyári Skodával versenyző Jan Kopecky tudná őt megverni. Ehhez azonban Kopeckynek mind a két hátralévő futamot meg kellene nyernie, Hänninennek pedig egyszer sem lenne szabad a második helyen végeznie.

Miután a Skoda a Barum Ralin megnyerte a gyártók versenyét, a Sanremo Rali után pedig az is világossá vált, hogy csak két pilótája lehet IRC-bajnok, úgy döntöttek, hogy nem szórják tovább fölöslegesen a pénzt.

„A gyártók bajnokságával elértük célunkat és gyakorlatilag az egyéni bajnokságot is megnyertük” – mondta Michal Hrabánek, a Skoda Motorsport vezetője.

„Szeretnék gratulálni Hänninennek és az egész csapatnak a bajnoki címekhez. Egyelőre nem tervezzük, hogy rajthoz állunk az utolsó két futamon.”

„A csapat jövőbeni terveiről hamarosan döntünk.

Juho Hänninen már korábban jelezte, hogy szerződés köti a Skodához 2011-re, már csak az a kérdés, hogy milyen bajnokságban indulnak.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.