Juho Hänninen vezet – Monte-Carlo Rali 1. nap

Gigászi, 44,5 másodperc előnnyel vezeti Juho Hänninen a Monte-Carlo ralit az elsőnapi négy gyorsasági szakasz után. Az IRC bajnoki címvédője ugyan csak két gyorsaságit nyert a mai négyből, de a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt ő nyújtotta a gyári Skoda Fabia S2000-essel.

A második, negyedik helyen folyt igazán komoly verseny. A Peugeot (gyári) versenyzője Stéphane Sarrazin nyerte az első gyorsaságit, de a következőkön folyamatosan visszaesett. Előbb Freddy Loix előzte őt meg a gyári Skodával, aki az ötödik helyen kezdte a napot, de a harmadik szakasz után már a második volt, a szerdai utolsó gyorsaságit pedig meg is nyerte. Így a második helyen 10,8 másodperc előnyt épített ki Petter Solberggel szemben, aki a legjobb Peugeot-sként a harmadik helyen áll. Loix mellett Solberg is folyamatosan gyorsult a nap folyamán, de csak az utolsó gyorsaságin tudta két tized másodperccel megelőzni Sarrazin-t.

Tőlük kissé leszakadva az ötödik helyen áll Guy Wilks, aki tavaly még a Skoda UK színeiben versenyzett, az idén viszont a Peugeot brit importőri csapatát támogatja. Wilks már 1 perc 18 másodperccel van lemaradva az élen álló Hänninen mögött.

Meglehetősen visszafogottan versenyzett ma a hatodik Jan Kopecky, aki aszfalton azért nem szokott egy nap alatt másfél percet kapni csapattársától, Hänninentől. Szintén nem vágta ki a rezet a francia bajnok Bryan Bouffier, aki szintén másfél perc hátránnyal áll a hetedik helyen.

Kellemes meglepetés volt a nagy öreg Francois Delecour, aki egyáltalán nincs berozsdásodva, és ugyan közel két percet kapott Hänninentől, de így is a nyolcadik helyen áll, megelőzve olyan neveket, mint Jean-Sébastien Vigion, Julien Maurin, a három évvel ezelőtti IRC-bajnok Nicolas Vouilloz vagy Toni Gardemeister.

A Monte már az első napon szedte áldozatait. Az első a norvég Andreas Mikkelsen volt, aki ezen a versenyen mutatkozott be a Skoda UK színeiben, de a hideg gumijaival már az első métereken odacsapta autóját, aminek annyira megsérült a futóműve, hogy végül a verseny feladására kényszerült.

Megsemmisült a teljes Proton-csapat is. Chris Atkinson autójában 700 méter után állt meg az elektronika, míg PG Andersson a Satria Neo futóművét szakította ki.

Henning Solberg a második gyorsaságin kényszerült a verseny feladásra a Ford Fiesta futómű törése miatt.

A verseny csütörtökön újabb négy gyorsaságival folytatódik.

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.