Két ötödik hellyel nyitott Zagyva Dorka

Két kategóriában – a 2WD liceces és a Túra 2000 felett – is ötödik helyezést szerzett a Zagyva Dorka–Zagyva Lajos páros Peugeot 208 Rally4-gyel az R-CUP első fordulóján Kiskunlacházán. Ami azonban az eredménynél is sokkal fontosabb volt, Dorka hatalmasat lépett előre. 

Másodszor versenyezhetett a 16 éves Zagyva Dorka a csapat új szerzeményével, a Peugeot 208 Rally4-gyel. Az első idei szereplését egy féltengely törés rövidítette le. Az R-CUP első fordulóján azonban nem hátráltatta műszaki hiba, sőt, hatalmasat lépett előre. 

„Elég nehéz szavakba önteni a verseny eseményeit – mondta Dorka. – Elég maximalista vagyok, tudom, hogy hol maradt benne, melyik kézifékes kanyar, melyik féktáv nem sikerült, de apa szerint jól csináltam mindent. 

Fotó: Makai Gergely / MGR Images // Zagyva Dorka

Azt éreztem, hogy sikerült átlépnem egy határt. Korábban nem tudtam teljesen a versenyzésre koncentrálni, most értem meg annyira, hogy fejben ott voltam végig, tudtam az autóra, apára figyelni. Így sokkal élvezetesebb versenyezni. 

Sokat kell még tanulnom, de már várom a következő versenyt.“

A büszke apuka és egyben navigátor sokkal inkább elégedett volt lánya teljesítményével. 

Fotó: Makai Gergely / MGR Images // Zagyva Dorka

„Pár hete Kalocsán indultunk egy versenyen, ott elég szétszórt volt Dorka. Utána otthon jó alaposan kiveséztük a hibákat, átbeszéltünk mindent, és most mintha egy másik versenyző ült volna mellettem. 

Jól rajtolt, jól kezelte az autót és nagyon egyenletes köröket futott. Talán egy másodperc volt az időeredményei között, szépen, koncentráltan ment. Nyilván még sokat kell tanulnia, de abszolút elégedett voltam a hétvégi teljesítményével. Szerintem nagyot lépett előre.“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.