Két ötödik hellyel nyitott Zagyva Dorka

Két kategóriában – a 2WD liceces és a Túra 2000 felett – is ötödik helyezést szerzett a Zagyva Dorka–Zagyva Lajos páros Peugeot 208 Rally4-gyel az R-CUP első fordulóján Kiskunlacházán. Ami azonban az eredménynél is sokkal fontosabb volt, Dorka hatalmasat lépett előre. 

Másodszor versenyezhetett a 16 éves Zagyva Dorka a csapat új szerzeményével, a Peugeot 208 Rally4-gyel. Az első idei szereplését egy féltengely törés rövidítette le. Az R-CUP első fordulóján azonban nem hátráltatta műszaki hiba, sőt, hatalmasat lépett előre. 

„Elég nehéz szavakba önteni a verseny eseményeit – mondta Dorka. – Elég maximalista vagyok, tudom, hogy hol maradt benne, melyik kézifékes kanyar, melyik féktáv nem sikerült, de apa szerint jól csináltam mindent. 

Fotó: Makai Gergely / MGR Images // Zagyva Dorka

Azt éreztem, hogy sikerült átlépnem egy határt. Korábban nem tudtam teljesen a versenyzésre koncentrálni, most értem meg annyira, hogy fejben ott voltam végig, tudtam az autóra, apára figyelni. Így sokkal élvezetesebb versenyezni. 

Sokat kell még tanulnom, de már várom a következő versenyt.“

A büszke apuka és egyben navigátor sokkal inkább elégedett volt lánya teljesítményével. 

Fotó: Makai Gergely / MGR Images // Zagyva Dorka

„Pár hete Kalocsán indultunk egy versenyen, ott elég szétszórt volt Dorka. Utána otthon jó alaposan kiveséztük a hibákat, átbeszéltünk mindent, és most mintha egy másik versenyző ült volna mellettem. 

Jól rajtolt, jól kezelte az autót és nagyon egyenletes köröket futott. Talán egy másodperc volt az időeredményei között, szépen, koncentráltan ment. Nyilván még sokat kell tanulnia, de abszolút elégedett voltam a hétvégi teljesítményével. Szerintem nagyot lépett előre.“

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program