Két Zagyva–Spitzer páros indul a Veszprém Rallyn

Alig pár napja, a Cered Rally Sprinten aratta Zagyva Dorka és Spitzer Frida pályafutásuk első közös győzelmét, és máris új feladat előtt állnak: a Veszprém Rally lesz mindkettőjük első versenye az ORB1-ben. Azonban nem együtt indulnak. Dorkának Frida édesapja, a rutinos Spitzer Gábor navigál a vadonatúj Peugeot 208 Rally4-ben, míg Frida Dorka édesapjának, a veszprémi pályák királyának is kikiáltott Zagyva Lajosnak fogja olvasni az itinert egy Citroën C2 R2 Maxban.

Zagyva Lajos: „Év elején egy interjú során merült fel, hogy a Veszprém Rallyn miért nem indul két Zagyva–Spitzer páros. Ez annyira kézenfekvő volt, hogy ott el is döntöttük, így lesz. 

Eleinte én navigáltam Dorkának, de eljött a pillanat, amikor már egy profi navigátor többet tud hozzátenni a versenyzéséhez. Spitzer Gábort az egyik legjobb magyar navigátornak tartom, ráadásul családi jó barátunk, nem is volt kérdés, hogy Dorka vele fog versenyezni. 

Mivel én így felszabadultam, gondoltam, rajthoz állok a Veszprém Rallyn a Citroënünkkel, és az is adta magát, hogy Spitzer Frida navigáljon nekem. 

Láttam rajta, hogyan versenyeznek Dorkával, hogyan olvassa az itinert. Kedden a teszten ült mellettem először. Szerintem abszolút felkészült. Nagyon jó versenyre számítok mind a két párostól.“ 

Zagyva Dorka
Fotó: Zagyva Dorka // Zagyva Lajos, Zagyva Dorka, Spitzer Frida, Spitzer Gábor

Spitzer Gábor: „Nagyon tetszik ahogy Dorka karrierjét felépítették, és mivel a lányommal, Fridával jó barátok, a két család is sok időt tölt együtt. Dorka a murvát jobban szereti, jobban is fekszik neki, nem kell olyan precízen menni, mint aszfalton, úgyhogy a legjobb versenyt választották neki, hogy bemutatkozzon az első osztályban. 

Kedden egy hosszabb teszten vettünk részt, ott is látszott rajta, hogy nagyon jól kezeli az autót. Nagy büszkeség számomra, hogy (Zagyva) Lali mellett debütál a lányom, Frida az első osztályban. Ő is nagyon komolyan veszi a rallyt és csak annyit tanácsoltam neki: élvezze a verseny minden pillanatát.“

Fotó: Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: „Nagyon várom már a Veszprém Rallyt. Múlt héten indultunk Fridával a Cered Rallyn, akkor próbálhattam ki először az új Peugeot-nkat. Kedden pedig egy száz kilométeres tesztünk volt Királyszentistvánon. Nagyon hálás vagyok mind a két lehetőségért. 

Izgulok, milyen lesz az első osztályban, mezőnyben versenyezni, de nagyon örülök annak is, hogy apu visszatér. Az elmúlt években mindent az én pályafutásomnak rendelt alá, és jó látni, hogy újra felszabadultan versenyezhet. 

Nekünk Gáborral az lesz a feladatunk, hogy minden gyorsaságin célba érjünk és minél több tapasztalatot szerezzek. Apu viszont szerintem nyomni fogja. Örülök annak is, hogy Frida ilyen lehetőséget kap mellette. Nagyon szurkolok nekik!“

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Spitzer Frida: „Óriási dolog, hogy egy élő legendának, Zagyva Lajosnak navigálhatok a Veszprém Rallyn. Olyan álomszerű az egész, hogy még mindig nehezen hiszem el. Kedden a teszten ültem először Lali mellett, hihetetlen, milyen gyorsan megy. Nem véletlenül nevezik őt murva királynak. 

Sok belsőkamerás felvételt néztünk, elővettük apu régi itinereit, abból gyakoroltam, hogyan kell olvasni. Dorkával is sokat beszélgettem, ő már navigált az apukájának, sok tapasztalatot tudott átadni. Nagyon szeretném megállni a helyem a versenyautóban és nagyon szurkolok Dorkáéknak is.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.

Tóth-Gili Tamás, Mecsek Rally 2024

Tóth-Gili Tamás, a gólkirály, aki kétszer autózott 2WD harmadik időt a Mecsek Rallyn

Egy év szünet után, vízilabda bronzéremmel és gólkirályi címmel tért vissza Tóth-Gili Tamás az Országos Rally Bajnokságba. A Mecsek Rallyn először láthattunk őt ORB1-es futamon Ford Fiesta Rally4-es volánja mögött. Ráadásul különleges navigátorral tért vissza, hiszen a kiváló sofőr, Németh „8V“ Péter önként vállalta, hogy megijeszti magát a jobb 1-ben. A különleges kombináció meglepően jó eredményt és még jobb hangulatot hozott. 

Tavaly a Mecsek Rallyn indult utoljára ORB1-ben Tóth-Gili Tamás, akkor még a Peugeot Kupában. Ősszel Árpádtetőn egy rallysprinten próbálta ki először a Ford Fiesta Rally4-et, ami annyira megtetszett neki, hogy erre a típusra váltott. 

Idei első versenyére vízilabda játékosi elfoglaltsága miatt mostanáig kellett várni. Megérte, hiszen az OB1/B-be tavaly feljutó PTE-PEAC színeiben pont a Diósgyőr Rally idejében játszotta a bronzmeccset, amit meg is nyertek, és Gili lett a szezon gólkirálya. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

„A vízilabdában sikerült minden elérnem, amit idén célul tűztem ki, a bronzéremre és a gólkirályi címre is nagyon büszke vagyok – mondta Gili. – De már nagyon hiányzott a rally is. 

Tavaly egy sprinten kipróbáltam a Fiesta Rally4-et, és azonnal úgy éreztem, hogy sokkal közelebb áll hozzám. A Peugeot-val gyorsabban lehet menni, de annak a beállítása sokkal több tapasztalatot igényel, mint amivel most rendelkezek. 

Rendhagyó navigátorral vágtam neki a szezonnak. Pepével (8V) pont a tavalyi Mecsek Rallyn kerültünk közelebbi barátságba, és három héttel ezelőtt felhívtam, hogy volna-e kedve kicsit megijeszteni magát a jobb 1-ben.  Nem válaszolt, csak röhögött, mert éppen azon gondolkodott, hogy felhív, nincs-e szükségem egy navigátorra. Így a kérdés eldőlt. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Jó régen versenyeztem, úgyhogy a teszten borzasztó szögletes volt a mozgásom. A versenyen is kellett egy kis idő, mire elhittem, amit Pepe mond. Így is volt egy-két melegebb pillanatunk, amit Pepe nem száz százalékos nyugodtsággal kezelt, én meg persze jót nevettem rajta, úgyhogy a hangulat kifogástalan volt a kocsiban. 

Nagyon örülök, hogy Árpádtetőn kétszer is sikerült 2WD harmadik időt autóznunk. Egy ilyen erős mezőnyben ez számomra hatalmas dolog. 

Pécsvárad viszont nagyon nem ment. Ahhoz, hogy ott jól tudj menni, sok rutinra van szükség. Ezért megbeszéltük, hogy ha ott gyorsan megyünk, az elejét akkor sem tudjuk megszorítani, magunkat viszont rommá ijesztjük, ezért inkább elspóroltuk. 

A tavalyi Salgó rallys gumijainkat használtuk el. Az utolsó gyorsra már annyira elkoptak, hogy a drót is kilátszott. Az egyik guminkat kicsípte az aszfalt és eresztett, de mivel már csak egy pótkerekünk volt, ezzel fejeztük be a kört. Érdekes tapasztalat volt ez is. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Az utolsó gyorsra annyira elfogyott a tapadásunk, hogy elvittem egy lassítót, amiért 10 másodperc büntetést kaptunk. Ezzel egy helyet hátracsúsztunk és 2WD-ben hetedikek lettünk, de nem is ez volt a lényeg. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, Pepe is kibírta mellettem, amit nagyon köszönök neki. 

Idén még két ORB1-es hétvégém szabad. A Székesfehérvár és a Győr Rally jöhet szóba, esetleg a Pécs környéki sprintversenyek. Örülnék, ha Pepe mielőbb volán mögé tudna ülni, de ha nem, akkor szeretném az idei versenyeken még egy párszor megijeszteni őt.

Köszönöm a csapatnak a jól felkészített autót és a gyors gyertyacserét.“

Tóth-Gili Tamás együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre