Két Zagyva–Spitzer páros indul a Veszprém Rallyn

Alig pár napja, a Cered Rally Sprinten aratta Zagyva Dorka és Spitzer Frida pályafutásuk első közös győzelmét, és máris új feladat előtt állnak: a Veszprém Rally lesz mindkettőjük első versenye az ORB1-ben. Azonban nem együtt indulnak. Dorkának Frida édesapja, a rutinos Spitzer Gábor navigál a vadonatúj Peugeot 208 Rally4-ben, míg Frida Dorka édesapjának, a veszprémi pályák királyának is kikiáltott Zagyva Lajosnak fogja olvasni az itinert egy Citroën C2 R2 Maxban.

Zagyva Lajos: „Év elején egy interjú során merült fel, hogy a Veszprém Rallyn miért nem indul két Zagyva–Spitzer páros. Ez annyira kézenfekvő volt, hogy ott el is döntöttük, így lesz. 

Eleinte én navigáltam Dorkának, de eljött a pillanat, amikor már egy profi navigátor többet tud hozzátenni a versenyzéséhez. Spitzer Gábort az egyik legjobb magyar navigátornak tartom, ráadásul családi jó barátunk, nem is volt kérdés, hogy Dorka vele fog versenyezni. 

Mivel én így felszabadultam, gondoltam, rajthoz állok a Veszprém Rallyn a Citroënünkkel, és az is adta magát, hogy Spitzer Frida navigáljon nekem. 

Láttam rajta, hogyan versenyeznek Dorkával, hogyan olvassa az itinert. Kedden a teszten ült mellettem először. Szerintem abszolút felkészült. Nagyon jó versenyre számítok mind a két párostól.“ 

Zagyva Dorka
Fotó: Zagyva Dorka // Zagyva Lajos, Zagyva Dorka, Spitzer Frida, Spitzer Gábor

Spitzer Gábor: „Nagyon tetszik ahogy Dorka karrierjét felépítették, és mivel a lányommal, Fridával jó barátok, a két család is sok időt tölt együtt. Dorka a murvát jobban szereti, jobban is fekszik neki, nem kell olyan precízen menni, mint aszfalton, úgyhogy a legjobb versenyt választották neki, hogy bemutatkozzon az első osztályban. 

Kedden egy hosszabb teszten vettünk részt, ott is látszott rajta, hogy nagyon jól kezeli az autót. Nagy büszkeség számomra, hogy (Zagyva) Lali mellett debütál a lányom, Frida az első osztályban. Ő is nagyon komolyan veszi a rallyt és csak annyit tanácsoltam neki: élvezze a verseny minden pillanatát.“

Fotó: Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: „Nagyon várom már a Veszprém Rallyt. Múlt héten indultunk Fridával a Cered Rallyn, akkor próbálhattam ki először az új Peugeot-nkat. Kedden pedig egy száz kilométeres tesztünk volt Királyszentistvánon. Nagyon hálás vagyok mind a két lehetőségért. 

Izgulok, milyen lesz az első osztályban, mezőnyben versenyezni, de nagyon örülök annak is, hogy apu visszatér. Az elmúlt években mindent az én pályafutásomnak rendelt alá, és jó látni, hogy újra felszabadultan versenyezhet. 

Nekünk Gáborral az lesz a feladatunk, hogy minden gyorsaságin célba érjünk és minél több tapasztalatot szerezzek. Apu viszont szerintem nyomni fogja. Örülök annak is, hogy Frida ilyen lehetőséget kap mellette. Nagyon szurkolok nekik!“

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Spitzer Frida: „Óriási dolog, hogy egy élő legendának, Zagyva Lajosnak navigálhatok a Veszprém Rallyn. Olyan álomszerű az egész, hogy még mindig nehezen hiszem el. Kedden a teszten ültem először Lali mellett, hihetetlen, milyen gyorsan megy. Nem véletlenül nevezik őt murva királynak. 

Sok belsőkamerás felvételt néztünk, elővettük apu régi itinereit, abból gyakoroltam, hogyan kell olvasni. Dorkával is sokat beszélgettem, ő már navigált az apukájának, sok tapasztalatot tudott átadni. Nagyon szeretném megállni a helyem a versenyautóban és nagyon szurkolok Dorkáéknak is.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém