Kis Érdi a svéd postás ellen

Négy rali világbajnoki futamon áll rajthoz az idén ifj. Érdi Tibor és Táborszki Attila, jelentette be ma az Érdi Rallye Team.

Kis Érdi a Svéd, a Deutschland, a Bolgár és a Wales Ralit tervezi. A vb-premierjére tehát a havas Svéd Ralin kerül sor, ahol szinte biztosan megeszi őt reggelire a sok svéd róka, vagy ahogyan Érdi maga nyilatkozott, „szerintem még a postás is el fog verni minket”.

Azért azt ne felejtsük el, hogy svéd postásból már lett rali világbajnok, tehát nem is olyan nagy szégyen tőle kikapni.

Arra a kérdésre, hogy mit tart a verseny legnagyobb nehézségének Érdi így válaszolt:

„Két nap alatt kell 16 pályát letréningeznünk, összesen hétezer kilométert kell mennünk, ez borzasztóan nehéz feladat lesz. Ha eljutunk a versenyig, akkor ott már könnyebb dolgunk lesz.”

Ez a két mondat is hűen visszaadja ifj. Érdinek a hozzáállását és azt az alázatát, ahogyan a rali vb és a Svéd Rali felé viszonyul. Ha pedig megeszik őt a svéd rókák, kit érdekel? Annyit fog tanulni ezen az egy versenyen, mintha öt szezonon keresztül egyfolytában az ablakra tapadva figyelte volna, mikor esik le egy kis hó, és mehet a hegyekbe hóautózni.

„Tibi évek óta csúszkálni akart, most csúszkálhat” – mondta idősebb Érdi Tibor. „A mozijegyet megvettük, most már szeretnénk látni az előadást.”

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax