Kis Érdi a svéd postás ellen

Négy rali világbajnoki futamon áll rajthoz az idén ifj. Érdi Tibor és Táborszki Attila, jelentette be ma az Érdi Rallye Team.

Kis Érdi a Svéd, a Deutschland, a Bolgár és a Wales Ralit tervezi. A vb-premierjére tehát a havas Svéd Ralin kerül sor, ahol szinte biztosan megeszi őt reggelire a sok svéd róka, vagy ahogyan Érdi maga nyilatkozott, „szerintem még a postás is el fog verni minket”.

Azért azt ne felejtsük el, hogy svéd postásból már lett rali világbajnok, tehát nem is olyan nagy szégyen tőle kikapni.

Arra a kérdésre, hogy mit tart a verseny legnagyobb nehézségének Érdi így válaszolt:

„Két nap alatt kell 16 pályát letréningeznünk, összesen hétezer kilométert kell mennünk, ez borzasztóan nehéz feladat lesz. Ha eljutunk a versenyig, akkor ott már könnyebb dolgunk lesz.”

Ez a két mondat is hűen visszaadja ifj. Érdinek a hozzáállását és azt az alázatát, ahogyan a rali vb és a Svéd Rali felé viszonyul. Ha pedig megeszik őt a svéd rókák, kit érdekel? Annyit fog tanulni ezen az egy versenyen, mintha öt szezonon keresztül egyfolytában az ablakra tapadva figyelte volna, mikor esik le egy kis hó, és mehet a hegyekbe hóautózni.

„Tibi évek óta csúszkálni akart, most csúszkálhat” – mondta idősebb Érdi Tibor. „A mozijegyet megvettük, most már szeretnénk látni az előadást.”

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program