Klausz Kristóf

Klausz Kristóf: Letaroltuk az elejét

A Dunakanyar Rally első gyorsaságijának első komolyabb kanyarja pecsételte meg Klausz Kristóf és Csányi Botond versenyét, ahol a hideg gumikon elúszott a Skoda Fabia Rally2 evo hátulja és a szalagkorlátnak ütköztek. A sérülés nem volt nagy, de a törött felni miatt kereket kellett cserélniük. Pechükre az elektromos kulcs gyorskioldója is eltört és a vésztartalék pipakulccsal kellett kereket cserélniük. Így összességében több mint hat percet veszítettek, amivel a 32. helyen végeztek. 

„Az én hibám volt – szögezte le Klausz Kristóf. – A gyorsasági rajtja előtt hosszasan kellett várakozni, ami alatt lehűltek a gumik. A lengéscsillapítónk sem volt tökéletesen olyan, mint amilyennel korábban versenyeztünk, de sokkal inkább a gumik hőmérsékletén múlott. Elúszott a hátulja, nekimentünk a szalagkorlátnak és letaroltuk az elejét. 

Fotó: MGR Images // Klausz Kristóf

Nagyrészt fénysérüléssel megúsztuk, de elrepedt az egyik felni, ami miatt kereket kellett cserélnünk. Az elektromos kerékkulcs gyorskioldója azonban eltört és nem tudtuk kivenni a kulcsot. Szerencsére a Skodában van egy tartalék pipakulcs is, de azzal sokkal lassabb volt a kerékcsere, ezért veszítettünk annyi időt.“

Egy ilyen hiba után nem könnyű visszazökkenni a normális kerékvágásba, de a legfontosabb, hogy a sofőr visszaszerezze az önbizalmát. 

„Na ez nem sikerült. Azonnal tudtam, hogy az én hibám és nagyon bosszús is voltam magamra, aminek az egész kerékcsere alatt hangot is adtam. Utána próbáltuk valahogy visszaszerezni az önbizalmunkat, mentünk negyedik időt is, de őszintén szólva csapnivalóan vezettem utána, és nem is nagyon tudtam kijönni az önbizalomvesztésből.“

Fotó: MGR Images // Klausz Kristóf

A Klausz–Csányi kettős az Országos Rallybajnokság második futamán, a Boldogkő Rallyn egy árokba csúszás miatt esett ki, amelyet követően az autójuk felújítása még folyamatban van, ezért bérautóval indultak a Dunakanyar Rallyn. 

„Az autó jó volt. A Skodának van egy adatlapja, amit ha kitöltesz és elküldöd a bérbeadónak, akkor az ülést, a kormányt és a pedálsort is rád tudják állítani. Először az autó saját ülését – ami eredetileg Kopeckyé volt – próbáltam ki, de nagy volt, úgyhogy beszereltük az enyémet. 

A saját autónk és a bérautó között a lengéscsillapítóban volt a legnagyobb különbség. Ezt hiába állítod ugyanoda, mint a másik autón, függ a szelepeléstől és gáznyomástól is. Rudabányán teszteltünk, ahol nem jött ki annyira a különbség, de a versenyen éreztem, hogy egy kicsit keményebb, mint a mi gátlóink, ezért az első nap végén kicseréltük, beraktuk a mi gátlóinkat. Innentől kezdve az autónk tökéletes volt, csak a sofőr nem. 

Időeredményben annyira le voltunk maradva, hogy a pontszerzésre már nem volt esélyünk, azért mentünk tovább, hogy az önbizalmamat visszaszerezzem, de ez sem nagyon sikerült. A következő versenyünk előtt szükség lesz egy hosszabb tesztre, hogy megtaláljam az év eleji Klausz Kristófot.“

Fotó: MGR Images // Klausz Kristóf

A csapat autója készülőben van, a héten megy fényezőhöz, a jövő héten kezdhetik el az összeszerelést, ami kb. négy napig tart. Ha kész, akkor jöhet a teszt, és csak ha ez megvan, akkor a következő verseny. 

Az osztrák bajnokságban, ahol a Klausz–Csányi kettős szintén érdekelt, június 17–19-e között rendezik a Hirter Rallyt, egy héttel később, június 23–25-én pedig a magyar bajnoki Mecsek Rallyt. 

„Eredetileg mind a két versenyt terveztük, de most még nem tudom megmondani, hogy az osztrák bajnokin rajthoz tudunk-e állni. Nem akarunk kapkodni, most az a legfontosabb, hogy a saját autónk tökéletes állapotban legyen, hogy tudjunk egyet tesztelni, nem is az autó, hanem saját magam miatt, és ha már mindenki tökéletesen készen áll, akkor vágunk neki a következő versenynek.“

Klausz Kristóf és Csányi Botond az Országos Rallybajnokságban három futam után a tizedik helyen áll. Az Osztrák Rallybajnokságban a Dunakanyar Rallyval egyidőben rendezték a Hartbergerland Rallyt, ami kihagytak, így az eddigi három futamból kettőn indulva állnak a bajnokság negyedik helyén, mindössze négy pont hátrányban a második helyezetthez képest. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.