Kopecky verhetetlen, Hänninent egy fa mentette meg – Barum Rali első nap

Bár a Barum Rali első napi nyolc szakaszából csak hármat nyert meg Jan Kopecky a gyári Skoda Fabia S2000-essel, a cseh versenyző így is közel fél perc előnnyel, toronymagasan vezeti a versenyt.

A második helyért viszont öldöklő harc folyik. Freddy Loix Skodájával az utolsó szakaszon szerzet meg a versenyen első szakaszgyőzelmét, amivel háromtized másodperc előnnyel átvette a második helyet a Peugeot gyári versenyzőjétől, Bryan Bouffier-től.

Juho Hänninen a másik gyári Skodával a negyedik, de ő is csak hét másodperccel van lemaradva Loix mögött. Hänninen két szakaszt is nyert ma, de az ötödik gyorsaságin megforgott és betolatott az erdőbe, ahol szerencséjére egy fa megállította. A Fabia ugyan összetört, de így legalább nem esett be árokba.

A változékony időjárás tréfálta meg Kris Meeke-et, aki rossz gumiválasztásának köszönhetően esett vissza az ötödik helyre, de még ő is húsz másodperre van a második Loix mögött.

A cseh Mitsubishi fenomén, Vaclav Pech áll a hatodik helyen, megelőzve honfitársát Pavel Valouseket, aki Skoda Fabia S2000-esével még szakaszt is nyert ma.

Andreas Mikkelsen a nyolcadik a Ford Fiestával, a sérülése után visszatért Guy Wilks pedig a kilencedik a brit Skoda importőr Fabiájával.

A legjobb magyar résztvevő, a Vizin–Zsiros páros, az abszolút értékelés negyvenedik helyén álln Honda Civic Type–R-jével, A7-ben pedig hetedikek. A Puskádi–Szabó kettős ugyanilyen autóval az ötvenedik A7-ben pedig a tizedik helyen állnak.

Vasárnap további nyolc gyorsaságival folytatódik a verseny.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program