Krózser: A Mecsek Rali mindig kihívás

MHH Rally & Kart Team, Mecsek Rali, október 16–18, előzetes

Nem a bajnoki pontokra, hanem egy jóízű versenyzésre szeretne hajtani Krózser Menyhért és Buchholz János Mitsubishi Lancer Evo IX R4-essel az Országos Ralibajnokság szezonzáró versenyén, a Mecsek Ralin. Az MHH Team versenyzője szerint a pécsi futam mindig is nagy kihívás, főleg a kiszámíthatatlan őszi időszakban. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, többször is igen jó eredményt ért el rajta.

IMG_4565 (Large)

Három kérdés Krózser Menyhérthez

A szezonzáró futam mindig különleges a bajnokságban, hiszen nem mindegy, hogy az ember hogyan megy a téli pihenőre. Mivel készültük a Mecsek Ralira?

Az idei szezonunk nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, ezért a bajnoki pontokat nem is érdemes figyelnünk. Viszont ha egy jó versennyel zárod a szezont, akkor az valóban motiváló lehet a téli felkészülésre. Nekünk is valami hasonló a célunk: tét nélkül jóízűt autózni és célba érni.

Két éve abszolút másodikok lettetek a Mecsek Ralin. Az idén látsz esélyt hasonló eredményre?

Bármi megtörténhet. Két éve a Subaru WRC-vel lettünk másodikok egy nagyon jó és nagyon szoros versenyen. Akkor is jó volt a mezőny, de az idén szerintem még erősebb lett a magyar bajnokság. Simán van tíz olyan versenyző, akik eséllyel pályázhatnak a dobogóra. Magunkat is közéjük sorolom, de nem fogunk rágörcsölni az eredményre. Ha jól megyünk, és élvezzük a versenyzést, akkor általában gyorsak is vagyunk, az eredményt pedig meglátjuk.

KrozserMiskolc01 (Large)

Mi lesz az idei verseny legnagyobb nehézsége?

Egyértelműen az időjárás és annak a kiszámíthatatlansága. Bármelyik pillanatban leeshet az eső, előfordulhat, hogy slick gumikkal állsz ki a szervizparkból és mire kiérsz a pályára, már szakad. Két évvel ezelőtt is egy ilyen eső kavarta meg a lapokat az utolsó gyorsaságin. De ha nem esik, akkor is sok helyen vizes, saras lesz az út. A szűk, erdőgazdasági utakon a fagerendák jelentenek veszélyt. De önmagában a pécsi pályákon végigmenni is nagy kihívás, úgyhogy én mindenképpen komoly versenyre számítok.

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei: Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek, Logiszerviz Kft.

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.