Krózser: A Mecsek Rali mindig kihívás

MHH Rally & Kart Team, Mecsek Rali, október 16–18, előzetes

Nem a bajnoki pontokra, hanem egy jóízű versenyzésre szeretne hajtani Krózser Menyhért és Buchholz János Mitsubishi Lancer Evo IX R4-essel az Országos Ralibajnokság szezonzáró versenyén, a Mecsek Ralin. Az MHH Team versenyzője szerint a pécsi futam mindig is nagy kihívás, főleg a kiszámíthatatlan őszi időszakban. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, többször is igen jó eredményt ért el rajta.

IMG_4565 (Large)

Három kérdés Krózser Menyhérthez

A szezonzáró futam mindig különleges a bajnokságban, hiszen nem mindegy, hogy az ember hogyan megy a téli pihenőre. Mivel készültük a Mecsek Ralira?

Az idei szezonunk nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, ezért a bajnoki pontokat nem is érdemes figyelnünk. Viszont ha egy jó versennyel zárod a szezont, akkor az valóban motiváló lehet a téli felkészülésre. Nekünk is valami hasonló a célunk: tét nélkül jóízűt autózni és célba érni.

Két éve abszolút másodikok lettetek a Mecsek Ralin. Az idén látsz esélyt hasonló eredményre?

Bármi megtörténhet. Két éve a Subaru WRC-vel lettünk másodikok egy nagyon jó és nagyon szoros versenyen. Akkor is jó volt a mezőny, de az idén szerintem még erősebb lett a magyar bajnokság. Simán van tíz olyan versenyző, akik eséllyel pályázhatnak a dobogóra. Magunkat is közéjük sorolom, de nem fogunk rágörcsölni az eredményre. Ha jól megyünk, és élvezzük a versenyzést, akkor általában gyorsak is vagyunk, az eredményt pedig meglátjuk.

KrozserMiskolc01 (Large)

Mi lesz az idei verseny legnagyobb nehézsége?

Egyértelműen az időjárás és annak a kiszámíthatatlansága. Bármelyik pillanatban leeshet az eső, előfordulhat, hogy slick gumikkal állsz ki a szervizparkból és mire kiérsz a pályára, már szakad. Két évvel ezelőtt is egy ilyen eső kavarta meg a lapokat az utolsó gyorsaságin. De ha nem esik, akkor is sok helyen vizes, saras lesz az út. A szűk, erdőgazdasági utakon a fagerendák jelentenek veszélyt. De önmagában a pécsi pályákon végigmenni is nagy kihívás, úgyhogy én mindenképpen komoly versenyre számítok.

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei: Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek, Logiszerviz Kft.

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.