Krózser címvédőként érkezik az első murva ralira

MHH Rally & Kart Team, Iseum Rali 2015 (május 15–17.) előzetes

Az Országos Ralibajnokság harmadik futamán, az Iseum Ralin veszi kezdetét az idei Murva Országos Ralibajnokság, amely három versenyből – Iseum, Székesfehérvár és Veszprém Raliból – áll. Krózser Menyhért tavaly két győzelemmel megnyerte a murvabajnokságot, a Szombathely környéki pályák pedig különösen kedvesek neki, hiszen tavaly itt szerezte meg pályafutása első abszolút győzelmét. Az idén Buchholz Jánossal nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy a Mitsubishi Lancer Evo IX R4-gyel megvédik murvabajnoki címüket.

KrozserMiskolc01 (Large)

Három kérdés Krózser Menyhérthez

Tavaly Szombathelyen szerezted meg pályafutásod első abszolút győzelmét, ráadásul Murva Ralibajnokként érkezel a versenyre. Van rajtad emiatt nyomást?

Nem. Tavaly nagyon jó versenyünk volt Szombathelyen, amit sikerült megnyerni, az idén is ez a célunk: a versenyt és a bajnokságot is szeretnénk megnyerni. Nyilván nem lesz egyszerű dolog, de az Eger és a Miskolc Rali előtt is jónak láttam az esélyeinket, most is így van, csak rajtunk és az MHH Teamen múlik, hogy mit tudunk kihozni belőle.

KrozserMiskolc04 (Large)

Mi a murvás sikereid titka? A Mitsubishinek fekszik jobban a laza talaj, vagy neked?

Én nem teszek különbséget a murva és az aszfalt között. Tavaly Fehérváron aszfalton is jól mentünk. Az biztos, hogy az autónk nagyon jó murván és talán tavaly én is könnyebben tudtam jó eredményt elérni itt. A szombathelyi pályák nagyon speciálisak, gyorsak, ahol a tempós részeken és a féktávokon dől el a verseny. A pályákat már ismerjük, de a talaj folyamatosan változik, akár tavalyhoz képest is, akár a pályabejárás és a verseny, vagy két kör között is. Nem mindegy, hogy egy tempós rész után a féktáv kemény vagy laza talajon van. A kemény talajon akár fele akkora féktávot is vehetsz. Szintén fontos, hogy milyen gumit választasz. Sokkal több tényezőn múlik ez a verseny, mint hogy az autónak vagy a versenyzőnek fekszik-e a murva.

KrozserMiskolc06 (Large)

Az idei első két verseny után azt mondtad, sokat tanultál, mi az, amit ebből most hasznosítani tudsz?

Sok mindent. Nagyon sokféle versenyszituációval találkoztunk Egerben és Miskolcon, amit ott a helyszínen kellett megoldanunk. Most az egész versenyhez való hozzáállást, a felkészülésünket próbáljuk úgy alakítani, hogy végig gyorsak tudjunk lenni.

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek, Logiszerviz Kft.

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.