Krózser DS3-assal indul a Ciprus Ralin

Idei hatodik IRC-futamára készül Krózser Menyhért és Papp György, akik a Honda Civic és a Renault Clio után ezúttal egy harmadik típussal, Citroën DS3 R3T-vel állnak rajthoz. Mivel az IRC szezonzáró futama kétszeres szorzójú, amennyiben az MHH Rally Team párosa nyerni tudna a kétkerékhajtású értékelésben, akár a bajnoki harmadik helyet is megszerezheti. Ehhez azonban a két éllovast, Robert Consanit és Harry Huntot kellene megverniük.

„Nagyon jó és nagyon kemény versenyre számítok a Ciprus Ralin” – mondta Krózser Menyhért. „Consani és Hunt a bajnoki címért fognak versenyezni, ezért biztosan maximumon autóznak majd. Velük szeretnék lépést tartani az első méterektől kezdve, és az idei bajnokság két legeredményesebb versenyzőjével összemérni magunkat.”

„Nagyon sok taktikázási lehetőségünk nincs. Ha esetleg sikerülne nyernünk, akkor a bajnokságban meglenne a harmadik hely. Mind a győzelem, mind pedig a bajnoki dobogó jobban motivál, mint bármilyen más eredmény, úgyhogy gyorsan fogunk menni.”

„A Ciprus Ralira ismét autót váltottunk, ami nem jelenti, hogy nem lettem volna elégedett a Renault Clióval, amivel a Barum és a Sliven Ralin indultunk. Egyszerűen arról van szó, hogy nagyon jó ajánlatot kaptam egy osztrák csapattól, akik a miénken kívül még egy autót visznek a versenyre, így költséghatékonyabban tudnak dolgozni. A DS3-as murván nagyon jó autó, nem csak a nyomatékos turbómotorja, hanem a futóműve miatt is. Tavaly a magyar bajnokságot ilyen autóval nyertük meg, úgyhogy nem lesz ismeretlen a számomra.”

„Ezt az autót még nem vezettem. Az osztrák csapattal úgy állapodtunk meg, hogy kedden, Cipruson, a helyi körülmények között tesztelünk. Nagyon bízom benne, hogy jó versennyel zárjuk az idei szezont, mert a négy kiesésünk után már nagyon éhesek vagyunk a sikerre.”

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei: Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek

 

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program