Krózser hat hét alatt három IRC-futamon indul

Hat hét alatt mind a három hátralévő IRC-futamon – a bolgár Sliven, az olasz Sanremo és a Ciprus Rali – szeretne rajthoz állni Krózser Menyhért és Papp György. Az MHH Rally Team párosa az idén eddig négy IRC-futamon indult, amiből az első hármon műszaki hiba miatt kiestek, a Barum Ralin azonban megtört a jég és a kétkerékhajtású kupában a negyedik helyen végeztek. Így jelenleg 12 pontjuk van. A bajnokságot Harry Hunt vezeti 76 ponttal, Robert Consani a második 75-tel, Vlad Cosma és Martin Kangur pedig egyaránt 33 ponttal, holtversenyben a harmadikok. Tőlük 21 ponttal van lemaradva Krózser, így a bajnoki dobogó tűnhet reális célnak. Ehhez azonban szeptember 29–30-a között a Sliven Ralin meg kell kezdeni a felzárkózást, ami azért is lesz nehéz feladat, mert a bajnokság első négy helyezettje mind rajthoz áll a futamon.

„Az év elején a bajnoki cím volt a célunk az IRC kétkerékhajtású kupájában” – mondta Krózser Menyhért. „A három műszaki hibánk és az utána kihagyott versenyek miatt erre elúszott az esélyünk, de a dobogóért még harcba szeretnénk szállni.”

„Három nagyon nehéz verseny vár ránk. A Sliven Rali mindenki számára új lesz. Előzetesen annyit tudok róla, hogy nagyok a szintkülönbségek és sok a magyar pályákhoz hasonló fehér aszfalt. De nem is ez számít, hanem, hogy a bajnokság első négy helyezettje mind rajthoz áll, így ha fel akarunk zárkózni, akkor tőlük kell pontokat rabolni. Nem írnám le a bolgár versenyzőket sem, akik között több jó pilóta van, szerintem ők is bele fognak szólni az első öt hely sorsába. Ha itt dobogóra tudnánk állni, akkor azt nagyon nagy eredménynek érezném.”

„A Sanremo Ralit nem kell bemutatnom, hagyományosan ott a legerősebb a kétkerékhajtású mezőny, ráadásul nagyon jó, helyismerettel rendelkező versenyzők indulnak. A tavalyi Var és az idei Korzika Rali tapasztalataiból kiindulva úgy gondolom, hogy a legjobbakkal, akik ilyen pályákon nőttek fel, nem tudjuk felvenni a versenyt. Ha viszont tőlük kilométerenként egy másodpercet kapunk, akkor a középmezőny élén, az ötödik hely környékén lehet végezni. Itt ez lesz a tervünk.”

„A szezonzáró Ciprus Rali dupla szorzós lesz, ezért ennek a versenynek nagyon nagy a jelentősége. Aki bajnok vagy dobogós akar lenni, annak mindenképpen rajthoz kell állni. Nagyon sokat lehet rajta nyerni, de ugyanennyit veszíteni is. Ennek a versenynek ez lesz a legnagyobb nehézsége.”

„Annak örülök, hogy úgy néz ki, mind a három futamon komoly ellenfeleink lesznek, akikkel jót lehet vívni. Hat hét alatt három IRC-futamon rajthoz állni biztosan nem lesz könnyű feladat, de szeretjük a kihívásokat.”

IRC kétkerékhajtású bajnokság állása tíz futam után

1. Harry Hunt (GB) 76; 2. Robert Consani (F) 75; 3. Vlad Cosma (RO) és Martin Kangur (EE) 33; 5. Petru-Antone Boschetti (F), Simone Campedelli (I), Jan Černy (CZ), Paulo Maciel (P), Marty McCormack (GB) és Joan Vinyes (E) 25; … 26. Krózser Menyhért (H) 12

Az IRC-sorozat hátralévő futamai

  • Mabanol Sliven Rali (Bulgária), szeptember 28-30.
  • Sanremo Rali (Olaszország), október 12-13.
  • Ciprus Rali, november 2-3.

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches,

R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

 

 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.