Krózser második helyen áll a Sliven Ralin

Jókora meglepetést okozott Krózser Menyhért és Papp György az IRC-sorozat 11. futamán, a Sliven Ralin. Az MHH Rally Team párosa az első versenynap és kilenc gyorsasági szakasz után a kétkerékhajtású értékelés második helyén áll, megelőzve az összes IRC-menőt. Egyedül a hazai pálya előnyét élvező Todor Slavov volt gyorsabb náluk. A bajnokságot vezető Harry Hunttal szoros csatát vívtak, amíg a brit versenyző meg nem forgott, a pontversenyben második illetve harmadik helyen álló Robert Consaninál és Martin Kangurnál egész nap gyorsabbak voltak. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Renault Clio R3-assal az abszolút értékelésben a hatodik helyen állnak.

„Nagyon jól sikerült a mai napunk” – mondta Krózser Menyhért. „Ahhoz képest, hogy most versenyzünk itt először, az első kör négy gyorsasági szakaszát nagyon megnyomtuk. Azzal tisztában voltunk, hogy Slavov nagyon gyors lesz és vele nem tudjuk felvenni a versenyt, de Hunttal nagyon jót vívtunk a verseny elején. Consani autója szerintem nem megy tökéletesen, de Kangurnak semmi problémája nem volt és így is egy perccel verni tudtuk.”

„Hunt hibája után a második körben mi is kicsit óvatosabbra vettük a lépést, főleg a mai nap utolsó előtti gyorsaságiján, ami borzalmasan kihordásos volt. Itt ráadásul elromlott a hangosításunk, ami miatt fél percet kaptunk Slavovtól. A többi gyorsaságin második, harmadik időket tudtunk menni, ami nagyon jó eredmény. Ezzel a második helyezéssel abszolút elégedett vagyok. Slavov majdnem két perccel vezet előttünk, Kangur pedig egy perccel van lemaradva tőlünk, ezért a holnapi négy gyorsaságin ésszel szeretnénk menni, és megtartani a második helyünket. Ha ez sikerül, az utolsó két futamon még versenyben lehetünk a bajnoki dobogóért.”

Papp György navigátor is maximálisan elégedett volt a teljesítményükkel, főleg a gumiválasztással és a gumigazdálkodással, de a rendezést is kiválónak tartja.

„Nagyon jó volt ma a gumiválasztásunk és a gumigazdálkodásunk is” – mondta Papp György. „Mind a két körben négy gyorsaságit kellett ugyanazzal a szett gumival teljesíteni, ráadásul, az utolsó gyorsasági vége lefelé ment, rengeteg visszafordítóval. Nagyon be kellett osztani a gumikat és észnél kellett lenni.”

„Az ellenfeleink körében elég nagy meglepetést okoztunk a második helyünkkel, nem gondolták volna, hogy ilyen jól fogunk menni. A versenyt vezető Slavovot ismertük korábbról, ment a vb-n és Ek-n is, nagyon tapasztalt, nagyon jó versenyző, aki ismeri a helyi viszonyokat, úgyhogy abszolút ő a mérce ezen a versenyen. Néhány gyorsaságin egész jól tudtuk tartani vele a lépést.”

„A verseny rendezése kiváló, meglepően kedvesek és segítőkészek a rendezők, nagyon jók a pályák. Az időtervet úgy állították össze, hogy a pályabejárástól a verseny céljáig mindenre legyen időnk, tudjunk regenerálódni. Rengeteg néző van, jó a hangulat és mi is nagyon jól érezzük magunkat.”

A Sliven Rali kétkerékhajtású kupájának állása az első nap után*

  • 1.             Slavov–Filipov          Renault Clio R3           1:15:23,6
  • 2.             Krózser–Papp         Renault Clio R3          +1:53,4
  • 3.             Kangur–Järveoja     Honda Civic Type R3  +3:02,0
  • 4.             Bostanci–Vatansever Ford Fiesta R2           +4:32,8
  • 5.             Consani–Klinger      Renault Megane RS    +5:04,2
  • 6.             Titov–Mirchev         Citroën DS3 R3T          +6:27,4
  • 7.             Stratieva–Poenaru  Citroën C2 R2 Max      +6:47,5
  • 8.             Banaz–Erdener        Ford Fiesta R2             +7:40,0
  • 9.             Biçakçioglu–Ceylan Fiat Punto S1600         +16:11,0
  • *forrás: irc-results.com

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches,

R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek

 

További információ:

www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

 

 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.