Krózser Menya

Krózser Menya: Fura érzés volt hét év után elrajtolni

Hét év után tért vissza Krózser Menyhért senior a rallypályákra a ZEG Rally Show-n, ahol a GR Motorsport által fejlesztett Toyota GR Yarisszal állt rajthoz előfutóként. Az autó tervezett tesztje és a közönség szórakoztatása is rövidebbre sikerült, mint tervezték, hiszen a második gyorsaságin műszaki hiba miatt ki kellett állnia. 

„Fura érzés volt hét év után újra elrajtolni – nevetett Krózser Menya. – Már a pályabejárás, az itiner diktálása is az volt. A GR Motorsporttól kaptam kölcsön Mózes Máté navigátort, vele írtuk fel a pályákat. 

Az első gyorsaságin kicsit visszafogott voltam, de gyorsan jöttek vissza a dolgok, szerintem a verseny végére rendben lettem volna. A második szakasz rajtjában azonban meghibásodott az autó, ezért ki kellett állnunk. 

Sajnálom, mert nagyon szerettük volna megmutatni a Yarist a közönségnek és egy kicsit szórakoztatni is őket.

Ennek ellenére nagyon jó rendezvényen vettem részt. Jók voltak a pályák, most jártam először a ZalaZone-on, ami nagyon komoly komplexum. Tetszett, hogy voltak rallys gyorsaságik és a városban, nézők előtt is lehetett menni.

Krózser Menya
Fotó: GR Motorsport // Krózser Menya

Sok régi szurkolóm, barátom jött ki, kicsit tartottam tőle, hogy majd hogyan tudnak bejönni a szervizparkba, mert ez egy rallyversenyen mindig problémás, de csak leparkoltak és besétáltak. Nem akarok nagy szavakat használni, de szerintem ilyen egy igazi rallyverseny. 

Nem csak a közönségnek, hanem a két fiamnak is adósa maradtam. Menya és Nimród is nagyon készültek rá, hogy majd viszem őket, egész nap kérdezgették, hogy akkor hogy lesz, ők fognak majd navigálni? 

Erre sajnos nem került sor, úgyhogy már csak ezért is azt gondolom, hogy fogok még menni akár ilyen meghívásos versenyen, akár a mezőnyben, de igazi visszatérést ne várjon tőlem senki. 

Inkább a fiatalok versenyzését, illetve a GR Yaris fejlesztését szeretném segíteni. Továbbra is bízom benne, hogy ősszel éles körülmények között is láthatják majd a szurkolók az autót.“

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program