Krózser Menya: Ilyen az Európa-bajnokság élmezőnyében menni

Egy hete még a zuerai pályát tanulta Krózser Menyhért a Champions of the Future bajnoki fordulóján. Ezt a tudását szerette volna eredményre váltani a gokart Európa-bajnokság futamán, amely részben sikerült is. A harmadik előfutamában egy jó rajtot követően végre megtapasztalhatta, milyen az Eb OKJ kategóriájának élmezőnyében versenyezni. 

Szabadkártyával indulhatott az MHH Kart Team versenyzője a gokart Európa-bajnokság zuerai hétvégéjén. Mivel nem nevezett a teljes sorozatra, egy versenyt választhatott. A döntés azért esett a spanyol pályára, mert itt az előző hétvégén a Champions of the Future sorozat futamát rendezték, így két hét alatt két versenyen állhatott rajthoz. Ráadásul mind a két sorozatban a váz, a motor és a gumi is azonos, így nem kellett különböző körülményeket megszokni. 

Menya az első héten a pályát tanulta, a másodikra viszont eredményt ígért. 

„Ezt részben sikerült megvalósítanom – mondta a mindig önkritikus versenyző. – Az edzéseken jó volt a tempóm, de az időmérőn elkövettem egy hibát: úgy engedtem el a mezőnyt, hogy közben lementem a poros ívre. Az MG guminak meg az a sajátossága, hogy nehezen tisztul. A leintés utáni köröm lett volna jó. Így a csoportomban 17., összesítettben 66. lettem. 

Mind az öt előfutamban a 22. helyről rajtoltam. A gokartban, a rajt után általában a belső ív a legjobb, ott lehet sokat nyerni, de a zuerai pálya nagyon érdekes, itt néha jobban jársz a külső ívvel. Az első két előfutamban a belső ívet választottam, ami nagyon nem jött be, másodszorra ki is löktek. 

A harmadik futamban megpróbáltam a külső ívet, ami nagyon működött, feljöttem a kilencedik helyre. Ebben a mezőnyben óriási a különbség a top tízben vagy azon kívül versenyezni. Hátul inkább a daráló érvényesül, elöl van szükség az igazi tudásra. Jó volt ezt megtapasztalni, bár nem tartott sokáig, mert az egyik kanyarban kilöktek, ezért visszaestem a 20. helyre. 

A következő két futamon nem volt rossz a rajtom, de nem sikerült annyit előrejönni. A rövid, hatkörös futamokon pedig nincs sok időd javítani. Az utolsó futamban már nagyon érezhető volt, hogy a motorom nincs a topon, de nem akarom erre fogni az eredményt. Én is szerepelhettem volna jobban. 

Pozitívuma a hétvégének, hogy a zuerai pályát most már nagyon jól ismerem és hogy ha rövid ideig is, de tudtam az élmezőnyben menni. Ezt szeretném a következő versenyeimen minél többször megismételni.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OKJ kategória
FIA gokart Európa-bajnokság, Zuera (Spanyolország) 2021. július 23–25.

Résztvevők: 83
Időmérőfutam: 17.
Időmérő összesített: 66.
CF előfutam: 22. 
AF előfutam: 24. 
BF előfutam: 20. 
DF előfutam: 14. 
EF előfutam: 23. 
Előfutamok összesített: 67.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.