Krózser Menya: Ilyen az Európa-bajnokság élmezőnyében menni

Egy hete még a zuerai pályát tanulta Krózser Menyhért a Champions of the Future bajnoki fordulóján. Ezt a tudását szerette volna eredményre váltani a gokart Európa-bajnokság futamán, amely részben sikerült is. A harmadik előfutamában egy jó rajtot követően végre megtapasztalhatta, milyen az Eb OKJ kategóriájának élmezőnyében versenyezni. 

Szabadkártyával indulhatott az MHH Kart Team versenyzője a gokart Európa-bajnokság zuerai hétvégéjén. Mivel nem nevezett a teljes sorozatra, egy versenyt választhatott. A döntés azért esett a spanyol pályára, mert itt az előző hétvégén a Champions of the Future sorozat futamát rendezték, így két hét alatt két versenyen állhatott rajthoz. Ráadásul mind a két sorozatban a váz, a motor és a gumi is azonos, így nem kellett különböző körülményeket megszokni. 

Menya az első héten a pályát tanulta, a másodikra viszont eredményt ígért. 

„Ezt részben sikerült megvalósítanom – mondta a mindig önkritikus versenyző. – Az edzéseken jó volt a tempóm, de az időmérőn elkövettem egy hibát: úgy engedtem el a mezőnyt, hogy közben lementem a poros ívre. Az MG guminak meg az a sajátossága, hogy nehezen tisztul. A leintés utáni köröm lett volna jó. Így a csoportomban 17., összesítettben 66. lettem. 

Mind az öt előfutamban a 22. helyről rajtoltam. A gokartban, a rajt után általában a belső ív a legjobb, ott lehet sokat nyerni, de a zuerai pálya nagyon érdekes, itt néha jobban jársz a külső ívvel. Az első két előfutamban a belső ívet választottam, ami nagyon nem jött be, másodszorra ki is löktek. 

A harmadik futamban megpróbáltam a külső ívet, ami nagyon működött, feljöttem a kilencedik helyre. Ebben a mezőnyben óriási a különbség a top tízben vagy azon kívül versenyezni. Hátul inkább a daráló érvényesül, elöl van szükség az igazi tudásra. Jó volt ezt megtapasztalni, bár nem tartott sokáig, mert az egyik kanyarban kilöktek, ezért visszaestem a 20. helyre. 

A következő két futamon nem volt rossz a rajtom, de nem sikerült annyit előrejönni. A rövid, hatkörös futamokon pedig nincs sok időd javítani. Az utolsó futamban már nagyon érezhető volt, hogy a motorom nincs a topon, de nem akarom erre fogni az eredményt. Én is szerepelhettem volna jobban. 

Pozitívuma a hétvégének, hogy a zuerai pályát most már nagyon jól ismerem és hogy ha rövid ideig is, de tudtam az élmezőnyben menni. Ezt szeretném a következő versenyeimen minél többször megismételni.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OKJ kategória
FIA gokart Európa-bajnokság, Zuera (Spanyolország) 2021. július 23–25.

Résztvevők: 83
Időmérőfutam: 17.
Időmérő összesített: 66.
CF előfutam: 22. 
AF előfutam: 24. 
BF előfutam: 20. 
DF előfutam: 14. 
EF előfutam: 23. 
Előfutamok összesített: 67.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program