Krózser Menya

Krózser Menya legjobb OK eredménye

Mindössze harmadik versenyét teljesítette Krózser Menya a WSK sorozat OK kategóriájában, de nyugodtan állíthatjuk róla, hogy hétről hétre fejlődik.

A Super Master Series második futamán, Lonatóban már az elődöntőben és döntőben is pontot szerzett, így összesen 10 ponttal gazdagodott a hétvége alatt, ami az eddigi legjobb OK eredménye. Azonban a tapasztalatok ennél is fontosabbak voltak az MHH Kart Team versenyzője számára. 

Maradt a WSK mezőny Lonatóban, ahol két héttel korábban a Super Master Series első futamát rendezték, most pedig a másodikat. Előnyös volt ez Menya számára, aki tulajdonképpen két hete debütált a svéd Ward Racingnél és sokmindent akkor tudott kipróbálni először éles versenykörülmények között. 

Fotó: MHH Kart Team / Krózser Menya

Ezeket a tapasztalatokat tudta most felhasználni. A szabadedzéseken ezúttal is nagyon gyors volt, hamar kitesztelték a megfelelő beállításokat, így nagy várakozással tekintettek az időmérőre. Itt nagyon nehéz jól helyezkedni. Menyának sem sikerült tökéletesen és a csoportjában a 12. időt futva a 60 fős OK mezőny 23. helyét szerezte meg. 

Az előfutamok során az első rajtjában külső ívre szorult, ahol veszített pár pozíciót. A másodikban kilökték és az utolsó helyről kapaszkodott fel. A harmadikban a lehűlt levegő miatt nem működött a beállítsa. A három előfutamban a 10., 13. és 9. helyet szerezte meg. 

Az A elődöntőben a 10. helyről rajtolt, négy pozíciót javított és a hatodik helyen ért célba, ami a legjobb eredménye volt WSK-futamon, OK kategóriában. Ezért nyolc pont járt. 

Fotó: MHH Kart Team / Krózser Menya

A döntőben is megismételhette volna Menya ezt a bravúrt, ám kétszer is kilökték, így szinte a mezőny végéről kapaszkodott fel a 15. helyre, amivel két bajnoki pontot mentett. 

A hétvége során összesen 10 pontot szerzett, a bajnokságban pedig két futam után 13 ponttal a 20. helyen áll. 

„Nagyon sokat léptünk előre a héten – mondta Menya. – Két hete például még csak nagyon óvatosan merte feltenni a csapat a két új gumit a gokart egyik oldalára. Ezzel most már semmi problémánk nem volt. 

A tempónk, a beállítás és a gokart is nagyon jó volt. Az időmérőn a leggyorsabb körömben most is feltartottak. Nehéz egy ilyen mezőnyben jól helyezkedni, de előbb-utóbb ez is meglesz. 

A harmadik előfutamban lement a nap, lehűlt az aszfalt és egyáltalán nem volt tapadásom. Ezen javítanunk kell a következő versenyre. 

Fotó: MHH Kart Team / Krózser Menya

Az elődöntő jól sikerült és szerintem a döntőben is jól mentem, de kétszer is kilöktek. Másodszorra a mezőny végére estem vissza, innen kapaszkodtam fel a 15. helyre, ami ahhoz képest, hogy kilöktek, nem rossz eredmény. 

Nagyon jó a csapat, nagyon jól tudunk együtt dolgozni, hétről hétre érzem, hogy egyre jobban beletanulok az OK kategóriába. Minden adott ahhoz, hogy a következő versenyen még jobb eredményt érjek el.“

A WSK Super Master Series március 4–6-a között folytatódik La Concában. 

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior) eredmények
WSK Super Master Series, 2. futam, Lonato (Olaszország) 2022. február 10–13.

Résztvevők: 60
Időmérő csoport: 12.
Időmérő összesített: 23.
CD előfutam: 10.
AC előfutam: 13.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesítve: 19.
B elődöntő: 6.
Döntő: 15.

WSK Super Master Series bajnokság helyezése:
20., 13 ponttal

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program