Krózser Menyhért

Krózser Menya mindenkit meglepett a top 10-es eredményével

Mindössze második OK (senior) futamán az első tízbe kvalifikálta magát Krózser Menyhért az igen rangos szezonzáró versenyen, a WSK Final Cupon, amelyen a Kosmic csapat egyetlen gyári versenyzőjeként vett részt. 

Alig másfél hónappal ezelőtt döntött úgy az MHH Kart Team, hogy Menya kinőtte a junior kategóriát és korkedvezménnyel feljebb lép a felnőtt, senior kategóriába. Akkor a WSK Open Cup utolsó futamán dobták be a mélyvízbe és gyakorlatilag teszt nélkül állt rajthoz élete első OK versenyén. Az eredmény annyira meggyőzte a technikai hátteret biztosító Kosmic csapatot, hogy bár nem tervezték a szezonzáró WSK Final Cupot, Menya kedvéért mégis beneveztek, sőt, az egész gyári csapat csak a magyar versenyzőért dolgozott. 

A futam előtt egy héttel Menya kapott egy tesztelési lehetőséget Adrián – ahol a Final Cupot is rendezték –, így volt némi lehetősége az alapbeállítások kitapasztalására. 

Bár az MHH Kart Team és a Kosmic csapata is bizakodó volt, Menya végül mindenkit meglepett az időmérő csoportjában elért ötödik leggyorsabb idővel, amellyel az összesítettben az első tízbe kvalifikálta magát. 

„Sokat segített az előző heti teszt, ahol egy kicsit közelebb kerültem az OK-ban használt motor és gumi csomaghoz. Az időmérő jól sikerült. A leggyorsabb köröm után még mentem egyet, az még gyorsabb lehetett volna, de feltartottak, így nem sikerült javítani“ – mesélte Menya. 

A három előfutamban 7., 8. és 14. lett, az A elődöntőben a 11. helyen ért célba, a döntőben pedig igen kalandosan szerezte meg a 22. helyet. 

„Az időmérőn látszott, hogy jó a tempóm, nagyon jól éreztem a pályát és a gokartot is. A futamokon viszont kijött a rutintalanságom. A rajtokban az OK motort karburálni kell, hogy ne szívja meg magát benzinnel. Ez másképp történik, mint amit a junior motoroknál megszoktam. Emiatt nem voltak a legacélosabbak a rajtjaim. Ráadásul az elődöntőben és a döntőben is kilöktek a rajtnál, onnan kellett felkapaszkodnom. 

A 22. hely egy 40 fős OK mezőnyben nem rossz eredmény, de ennél sokkal jobbat szeretnék. Nagyon sokat tanultam ezen a hétvégén is, a teszttel együtt pedig rengeteget. Még mindig sok tanulni valóm van, de imádom az OK kategóriát. Fantasztikusan jót itt versenyezni, iszonyú erős a motor, hihetetlenül betapadnak a gumik és nagyon kemények az ellenfelek. Igazi kihívás. Alig várom, hogy újra versenyezhessek. 

Szeretném megköszönni a Kosmic csapatnak a munkáját, akik kizárólag az én kedvemért jöttek el erre a versenyre. Nagyon megtisztelő dolog volt egyedül képviselni egy gyártót. Nagyon sok segítséget kaptam tőlük nem csak ezen a versenyen, de egész évben is.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior), eredmények
WSK Final Cup, Adria (Olaszország) 2021. november 19–21.

Résztvevők: 40
Időmérő futam: 5.
Időmérő összesített: 10.
AB előfutam: 7.
BD előfutam: 8.
BC előfutam: 14.
A elődöntő: 11.
Döntő: 22.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.