Krózser Menya

Krózser Menya remekül rajtolt

Nagyon jók voltak a rajtjai Krózser Menyhértnek az FIA gokart Európa-bajnokság negyedik, egyben utolsó állomásán az olaszországi Franciacortában. A HUMDA Academy versenyzőjének ez sajnos az eredményeiben nem látszott, mert végig motorproblémával küzdött, kétszer kilökték, egyszer a fennakadt gáz miatt esett ki, de egyéb műszaki problémák is hátráltatták. Így hiába hozta idei egyik legjobb formáját, nem tudta beverekedni magát az OK Senior döntőjébe. 

Nagyot lépett előre Krózser Menyhért két héttel ezelőtt a Champions of the Future Euro Series záró futamán, amit szintén Franciacortában rendeztek. Az MHH Kart Team versenyzője tavasszal több futamot is kihagyott betegség miatt, így az ellenfelekhez képest hátrányban volt a meglehetősen egyedi módon viselkedő MG gumik megértésében. Ezt a hátrányát dolgozta le két héttel ezelőtt, éppen ezért nagyon várta az Eb szezonzárót, hogy a tapasztalatát eredményre is válthassa. 

Fotó: MHH Kart Team

A csütörtöki szabadedzéseken nagyon jó volt a tempója. Az időmérőre azonban három tized elveszett. A műszaki hátteret szolgáltató Ward Racing állított a karburátoron, ám ez sem hozta meg a kívánt hatást. Ráadásul az új szett gumi futófelülete három kör alatt gyakorlatilag szétfoszlott. Így a 71 fős OK Senior kategóriában az időmérő csoportjában 19., összetettben 57. lett. 

Az előfutamok során próbált javítani, mindegyiken nagyon jól rajtolt, több pozíciót is nyert, ám utána motorproblémával küzdve folyamatosan esett vissza. Az első előfutamon egy hosszabb áttétel maradt a gokartjában, amivel végképp esélye sem volt felvenni a küzdelmet az ellenfelekkel. Ráadásul még ki is lökték ebben a futamban. 

Fotó: MHH Kart Team

A második sem sikerült sokkal jobban. Itt már jó volt az áttétel, de megint kilökték. A negyedik előfutamban pedig a fennakadt gázbowden miatt esett ki. A maradék két előfutamban 13. és 15. helyen futott be. 

Az elődöntőnek is nevezhető szuperfutamig két motort is cserélt a Ward Racing, de a tempó csak nem akart megjönni. Menya itt is nagyon jól rajtolt, elhúzott, több pozíciót is javított, majd szép lassan visszaesett. Végül 21.-nek futott be, amivel az összesített 54. helyen végzett, így a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző pilóta ezúttal nem jutott döntőbe. 

„Nehéz hétvégénk volt – mondta Krózser Menya. – A szabadedzéseken még jó volt a tempóm, de az időmérőtől kezdve elveszett. Mindegyik futamban jó volt a rajtom, aminek azért is örülök, mert mutatja a fejlődést. Kétszer kilöktek, egyszer pedig a gázbowdenem akadt fenn. Elég nehéz volt megmenteni a szituációt, sikerült, de így is ki kellett állnom abból a futamból. 

Fotó: MHH Kart Team

A szuperfutamon ugyanaz történt, mint az előfutamokon, jól rajtoltam, majd fokozatosan estem vissza. Két hete, a Champions of the Future szezonzáróján versenyképesebbek voltunk. Pozitívum viszont, hogy most is jó formában versenyeztem, ami tőlem tellett, azt megtettem.

Mostantól a szeptemberi világbajnokságra készülünk. Remélem, ott versenyképesebb lesz a technikánk és megmutathatom a tudásom.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior) eredmények

Résztvevők: 71
Időmérő csoport: 19.
Időmérő összesített: 57.
CD előfutam: 20.
CF előfutam: 21. 
CE előfutam: 15. 
AC előfutam: 23. (kiesett)
BC előfutam: 13.  
Előfutamok összesítve: 60. 
B szuperfutam: 21.
Összesített a döntő előtt: 54.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., HUMDA, HUMDA Academy

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program