Krózser Menya szintet lépett a WSK-ban

Sikeresen mutatkozott be Krózser Menyhért az OK kategóriában a WSK Open Cup második állomásán, Adriában. Az MHH Kart Team versenyzője két hete még a junior (OKJ) kategóriában versenyzett, most azonban 13 évesen a felnőtt OK mezőny egyik legfiatalabb tagja lett. A döntőben bemutatott 13 előzése pedig azt is bizonyítja, hogy az egyik leggyorsabb is. 

„A váz ugyanaz, de a motor erősebb és a gumik is jobban terhelhetők, így összességében sokkal gyorsabb az OK, mint az OKJ volt – foglalta össze röviden Menya a két kategória közti különbséget. – Nem volt sok időm az átállásra, de az alapok gyorsan megvoltak. 

A mezőny csalóka, mert kb. fele annyian vagyunk, mint a juniorban, viszont, akik itt versenyeznek, azok nagyon erősek. A negyven fős mezőnyből a 26. helyet szereztem meg az időmérőn, ami ahhoz képest, hogy két napom volt megszokni az új kategóriát, jó eredmény. A hétvége során ekkor volt a legjobb az egykörös tempóm. 

A három előfutamban két jó eredményem volt, egyszer beesett a spoilerem, ami után nem lehetett a gokarttal ugyanolyan tempón menni. Az elődöntőben 14. lettem. A döntőben jó volt a rajtom, de egy baleset miatt megszakították. Két órát vártunk az új rajtra. Akkor a 20. helyről indultam és a 15.-en futottam be, ami azt jelentette, hogy az eredeti rajthelyemhez képest 13 helyet javítottam. 

Az első rajtnál azonban beesett a spoilerem, ami miatt kaptam öt másodperc büntetést és végül 26. lettem. Az elődöntőben elért eredményem alapján így is szereztem három pontot. 

Összességében elégedett vagyok. Nagyon jó rajtjaim voltak, a versenyszituációkat is jól kezeltem. A versenytempómon kell még javítanom. Érezhető volt, hogy kevés a rutinom. Sokat kell menni OK-ban és akkor jó lesz. 

Egyébként nagyon élveztem a hétvégét, imádom, hogy ilyen erős és gyors a gokartom, örülök, hogy váltottunk. Minden verseny után nagyon várom a következőt, de most ez még inkább igaz, ha lehetne már holnap újra versenyeznék.“ 

Krózser Menya, MHH Kart Team, WSK Open Cup, Adria (Olaszország) 2021. október 3.

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK
WSK Open Cup, Adria (Olaszország) 2021. október 1–3.

Résztvevők: 40
Időmérőfutam: 13.
Időmérő összesített: 26.
AB előfutam: 12.
BD előfutam: 18.
BC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 29.
A elődöntő: 14.
Döntő: 26.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.