Krózser Menyhért senior

Krózser Menya visszatér a rallypályákra

Hét év után láthatjuk újra rallyautó volánja mögött Krózser Menyhértet, aki a ZEG Rally Show-n előfutóként vezetheti a GR Motorsport Toyota GR Yarisát. Menya bár az utóbbi időben inkább már két fia versenyzői karrierjét egyengeti, hatalmas tapasztalattal rendelkezik, amelyet többek között a Magyarországon készülő versenyautó tesztelésében is kamatoztatott. 

„Menya menny!“ – emlékeztek még erre a zászlóra? Általában akkor tűnt fel, amikor egy széria Honda Civic érkezett ördögi tempóval. Sokan emlegetik, amikor ezzel az N3-as Hondával, az összkerekes N-es autókat is megverve, gyorsasági szakaszt nyert Krózser Menyhért. 

Később az IRC-n szerepelt, volt a Honda gyári versenyzője, a 2014-es Bükfürdő Rallyt pedig megnyerte. Az ORB-ben többször volt versenyben az abszolút első helyért. A 2013-as Mecsek Rallyn egy Subaru Impreza WRC-vel lett második, ’14-ben pedig a Székesfehérvár és a Veszprém Rallyn is abszolút második helyet szerzett R4-es Mitsubishivel a Szuper–2000-es és R5-ös autók között. 

Versenyzői pályafutását 2015-ben fejezte be, azóta két fia, Krózser Menyhért és Krózser Nimród útját egyengeti. Előbbi OK Senior kategóriában ostromolja a világ legrangosabb gokart versenyeit, utóbbi pedig a Radó Rally Suliban kapja az alapképzést, hogy hamarosan édesapja nyomdokaiba léphessen. 

Fotó: Sári Péter // GR Motorsport // Toyota GR Yaris

„Jó régen voltak ezek a versenyek – nevet Menya. – Nagyon örültem a lehetőségnek, amikor a GR Motorsporttól megkerestek, hogy teszteljem a GR Yarist. Szerintem óriási dolog, hogy egy ilyen autót Magyarországon, magyar mérnökökkel és magyar szerelőkkel készítenek. Ráadásul a hangulat is jó a csapatban. 

Amikor először vezettem a Yarist, azonnal az volt az érzésem, hogy ez már most nagyon jó autó. Persze még egy kicsit finomítani kell rajta, de nagyon bízom benne, hogy az ősszel be lehet dobni a mezőnyben és éles versenyen is rajthoz állhatnak vele. Én abszolút az ORC élére várom.“

Az autóról már tudjuk, hogy jó, de vajon Menya, illetve mostmár hivatalosan Menya senior, mennyit tartott meg a tempójából?

„Nézd, ha valaki azt hiszi, hogy hét év után beül egy autóba és ugyanolyan gyors lesz, mint régen, akkor az hazudik magának. Azt gondolom, hogy egy tesztpályán, teszt körülmények között megvan a tempóm. A visszatérésnek nagy jelentősséget nem tulajdonítok. Előfutók leszünk, ami jó alkalom arra, hogy kipróbáljuk az autót, de az eredmények elérését meghagyom a fiataloknak. Ha a tapasztalatommal, tudásommal tudom őket segíteni, akkor én attól már boldog vagyok.“

Fotó: Sári Péter // GR Motorsport // Toyota GR Yaris

Bár egyelőre még nem dőlt el, ki fog navigálni Menyának, a hírek szerint mind a két fia pályázik a jobb oldali ülésre. 

„Ha lesz rá mód, akkor megautóztatom őket, de nagyon oda kell figyelnem, mert mind a ketten rettentő kritikusok. Menyának hatalmas tapasztalata van a gokartban, Nimród pedig hat éve tanul Radó Pistinél, nem lehet kamuzni mellettük, ha valamit nem jól csinálok, azonnal megmondják.“

Menya népszerűségének az egyik oka az volt, hogy olyan gyorsan közlekedett a rallyautókkal, amitől az már igencsak látványos volt. 

„Nem akarom megváltani a világot a ZEG Rally Show-n, de tudom, hogy a közönség látványt vár ettől az autótól, ezt észben fogom tartani“ – nevet Menya. 

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.