Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: A tempó már megvan

Egyre biztatóbb eredményeket ér el Krózser Menyhért a KZ2-es gokart kategóriában. A nagy múltú Trofeo delle Industrie futamon a szabadedzéseken csoportjában a negyedik leggyorsabb volt, de két előfutamon is megvillantotta tudását.

A szeptemberi világbajnokság után több mint egy hónappal versenyezhetett újra Krózser Menyhért, aki pályafutása mindössze negyedik nemzetközi KZ2-es hétvégéjén vett részt. A gokartversenyzésben ez a kategória képezi a csúcsot, itt már sebességváltóval és első fékkel is fel vannak szerelve a gokartok, illetve a formaautózáshoz hasonlóan állórajttal indulnak a versenyeken. 

Menya már korábban is bíztató eredményeket ért el a KZ2-ben, de az olaszországi Lonatóban rendezett versenyen mutatta meg, hogy valóban felért az élmezőnyhöz. Mind a két szabadedzésen csoportjában a negyedik leggyorsabb volt. 

Az időmérőre brutális mennyiségű eső hullott a pályára, amit Menya alapvetően kedvel, ám ezúttal beragadt egy lassabb versenyző mögé, az előzést pedig a felverődő víz is nehezítette, így a 49 fős mezőnyben csoportjában 18., összesítettben 35. lett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Az első előfutamon jól kapta el a rajtot és összesen tíz helyet javítva 7.-nek futott be. A második rajtjában ütköztek előtte, amit csak a füvön tudott kikerülni. Ezzel több pozíciót is veszített, de a tempója jó volt, és a rajthelyéhez képest még így is javított öt helyet. 

A harmadik előfutam rajtjában nekiütköztek, amitől elgörbült a váza, így az egyetlen dolog, amit tenni tudott, hogy tartja a pozícióját. 

Az elődöntőben és a döntőben is elég nehéz helyzetben volt, hiszen a huszadik hely fölött már a mezőny daráló részébe került, ahol nagyon nehéz tiszta kört futni és pozíciót javítani. Az elődöntőben 22., a döntőben 24. lett. Ami azonban ennél is fontosabb, az a sok tapasztalat és hogy a tempója megvolt, amelyre a következő versenyeken építeni lehet. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Nagyon jól kezdődött a hétvége – mondta Krózser Menyhért. – A szabadedzéseken végig top négyben voltam. Az időmérő sajnos nem sikerült jól a nagy esőben. Utolértem egy versenyzőt, KZ2-ben pedig mindenki nagyon szűken fordul a kanyarokban, sokkal nehezebb előzni. 

Az első előfutam jól sikerült, a második ahhoz képest, hogy a füvön kerültem ki a balesetet, szintén. A harmadikban viszont már a rajtnál elgörbült a vázam. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Az elődöntőben és a döntőben a 22–24. helyen annyira belekerülsz a darálóba, hogy onnan nehéz jó eredményt elérni. 

Ennek ellenére sok pozitívuma volt a hétvégének. Az látszik, hogy tempóm már megvan, a következő versenyen egy jobb időmérőre van szükségem, és akkor rendben lesz minden.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 49
Szabadedzés I., csoport: 4.
Szabadedzés II., csoport: 4.
Időmérő csoport: 18.
Időmérő: 35.
CD előfutam: 7. (10 helyet javított)
AC előfutam: 13. (5 helyet javított)
BC előfutam: 18.
Előfutamok összesített eredmény: 24.
Elődöntő: 22. (2 helyet javított)
Döntő: 24. 

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program