Krózser Menyhért dobogóval debütált a KZ2-ben

Az időmérőt és az elődöntőt is megnyerte Krózser Menyhért pályafutása első KZ2-es futamán, a magyar bajnokság második fordulóján, a hajdúhadházi Dakar Ringen. A döntőben egy elrontott rajt után kellett felkapaszkodnia, de ennek ellenére is a harmadik helyen zárta a hétvégét.

Egy rövid teszt után azonnal a mély vízbe dobta az MHH Kart Team Krózser Menyhértet és éles versenyen próbálhatta ki a KZ2-es kategóriát.

Menya bő másfél évvel ezelőtt váltott OK Juniorról OK kategóriára, amelyet pár hónap alatt sikerült úgy kitapasztalnia, hogy a világbajnokságon is komoly eredményt ért el. A fejlődése érdekében csapata úgy döntött, hogy feljebb léphet, a KZ2-es kategóriába.

Az OK-hoz képeset ez egy sokkal összetettebb gokartot jelent. A váz nem tér el jelentősen, de erősebb a motor, amivel 2,8 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 kilométer/órás sebességre. Nagy különbség, hogy míg az OK direkthajtású, itt már egy hatsebességes váltót is kezelni kell, illetve az első kerekeken is van fék, így például a fékerő eloszlás beállítását is meg kell tanulni.

Fotó: Hajóka Sportfotó // Krózser Menyhért

Menya Kecskeméten egy rövid teszten ismerkedhetett a KZ2-es kategóriával, ahol olyan gyorsan hozzászokott az új kihíváshoz, hogy jöhetett a következő lépcső, az éles verseny. Erre a magyar bajnokság második futamát választották. Mivel Menya nem indul a teljes magyar bajnokságban, egyedül a tapasztalatszerzés volt a cél.

Ez olyan jól sikerült, hogy a tíz fős KZ2-ben megnyerte az időmérőt és az elődöntőt is. A döntőben állva maradt a rajtnál, így az utolsó helyre esett vissza, ahonnan a 6.-ra küzdötte fel magát. A szuperdöntőben az esőben nagynak bizonyult a guminyomása, ami miatt csúszkált a gokartja, de így is javított két pozíciót, 4.-nek intették le. A hétvége összesített eredménylistáján pedig a 3. helyet szerezte meg.

„Minimális teszttel mentem a versenyre – mondta Krózser Menyhért. – Tulajdonképpen az volt a célunk, hogy éles körülmények között tapasztaljam ki a KZ2 sajátosságait.

Összetettebb feladat ugyan a KZ2, de nagyon sok területen kamatoztatni tudom a korábbi tapasztaltaimat. A tempóval, az előzésekkel nem volt gond. Az időmérőt és az elődöntőt is megnyertem.

Új volt viszont az álló rajt. Korábban csak olyan kategóriában versenyeztem, ahol repülőrajt volt.

Fotó: Hajóka Sportfotó // Krózser Menyhért

A döntőben úgy éreztem, hogy beraktam egyesbe, de pont úgy álltak a fogaskerekek, hogy nem vette be, ezért üresben maradt a gokartom és állva maradtam. Az utolsó helyről jöttem fel a 6.-ra. A döntőben pedig a guminyomásunk volt magas.

A verseny után gyakoroltam a rajtot, szerintem ezzel nem lesz többet gondom.

Nagyon tetszik a KZ2, hiszen gyorsabb, mint az OK és szerintem minden versenyző szereti, ha gyorsan mehet.

A következő KZ2-es futamomat is tesztversenynek szánjuk, ott már szeretnék hibátlan hétvégét teljesíteni és aztán tovább lépni egy erősebb, nemzetközi mezőnybe.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

﹡ Magyar bajnokság, Dakar Ring, 2023. május 12–14.
Résztvevők: 10
Időmérő: 1.
Elődöntő: 1
Döntő: 6. (leggyorsabb kör)
Szuperdöntő: 4.
Összesített eredmény: 3.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft.,

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém