Krózser Menyhért: Felkészülési futam a CEZ-ben

A Közép-Európai Zóna Kupa (CEZ) futamán Jesolóban gyarapította a versenykilométereket Krózser Menyhért Rotax Max Senior kategóriában. A HUMDA Academy sportolójának ez volt idei második versenye, de akárcsak a CEE-n, most is a felkészülésen és nem az eredményen volt a hangsúly.

Idén már harmadszorra látogathatott Krózser Menyhért az olaszországi Jesolo gokart pályájára. Januárban itt volt az első tesztje, februárban pedig egy igen tüzes Közép-Európai Rotax Max Challenge (CEE) futamon vehetett részt felkészülési céllal. Ezúttal is hasonló volt a terv, a versenykilométerek és a tapasztalatok gyűjtése, az FIA Közép-Európai Zóna Kupa futamán.

Most sem lehetett panasz a mezőny tüzességére és nem szűkölködött a verseny ütközésekben. Az időmérőn kisebb kavarodás után Krózser Menyhért végül nem is tudott részt venni, ezért megint az utolsó helyről rajtolhatott. Innen küzdötte fel magát a harmadikra, de miután a sok ütközés miatt eldeformálódott a váza, idő előtt kiállt.

„Úgy látszik, ha Rotax Maxszal indulok, akkor az időmérőn történik valami – mesélte Krózser Menyhért. – Most volt egy kis kavarodás a versenyzői eligazításon és egy nagyon szűk intervallumot szabtak, amíg ki lehetett menni a pályára. Amikor ki akartam menni, közölték, hogy már nem lehet.

Fotó: Krózser Menyhért

Így megint az utolsó helyről rajtoltam. Innen sikerült feljönnöm a harmadikra, amitől lehetett volna még jobb is, de a hétvége során annyian ütköztek nekem, hogy eldeformálódott a vázam. Mivel nem lehetett kicserélni, nem láttuk értelmét a folytatásnak.

A hétvége pozitívuma volt, hogy az első méterektől kezdve megvolt a tempóm. A téli szünet óta két versenyen vettem részt, mind a kettőben hasznos versenykilométereket szereztem, minden tekintetben felkészült vagyok. Jöhet az OK kategória.“

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., HUMDA, HUMDA Academy

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.