Krózser Menyhért

Krózser Menyhért második helyet szerzett a német bajnokságban

Nagyon rövid idő, mindössze öt nemzetközi verseny alatt ért fel Krózser Menyhért a gokartversenyzés csúcsát képviselő KZ2-es kategória élmezőnyébe. Az MHH Kart Team versenyzője a német bajnokság (DKM) záró hétvégéjén szerzett egy második és egy negyedik helyezést, ami egyben a magyar gokartsport idei legjobb nemzetközi KZ2-es eredménye is. 

Egy hete, a Trofeo delle Industrie után úgy nyilatkozott Krózser Menyhért, hogy már csak egy jó időmérő kell és az első komoly KZ2-es eredménye is megszületik. Állta a szavát, hiszen a német gokartbajnokság záró hétvégéjén, az olaszországi Franciacortában már abszolút az élmezőnyben szerepelt. 

A 36 fős KZ2-ben, amelyben többek között az idei világbajnok is rajthoz állt, az időmérőn 7. lett, a két előfutam után 5. helyen jutott tovább. A német bajnokságban nem rendeznek elődöntőt és döntőt, hanem vasárnap két önálló versenyt tartanak. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Menya az első futamon az ötödik helyről rajtolva küzdötte fel magát az igen előkelő 2. helyre. Csak a világbajnok tudta megelőzni. A második futamon az első sorból indulhatott, de a felszáradófélben lévő pályán csak egy használható nyom volt a slick gumikkal, így szinte csak versenyzői hiba után lehetett előzni. Menya itt 4. helyezést ért el. 

A műszaki hátteret szolgáltató német csapat maximálisan elégedett volt a teljesítményével. Ők is kiemelték, ritkaság, hogy valaki mindössze öt komoly nemzetközi KZ2-es verseny után már a kategória élmezőnyében tudjon versenyezni.

„Ritkán mondok ilyet, de elégedett vagyok a hétvégi teljesítményemmel és természetesen nagyon örülök az eredményeknek is. A világbajnoki címvédő mögött másodiknak lenni szerintem nem rossz – nevetett Krózser Menyhért. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Az már múlt héten, a Trofeo delle Industrie futamon is látszott, hogy a tempóm megvan. Ott az időmérő rosszul jött ki a nagy esőben, de már akkor tudtam, hogy ha a kvalifikációt hozom, akkor az eredmény is meglesz. 

Nem teszteltünk a verseny előtt Franciacortán. Mivel az első bemeneteknél még vizes volt a pálya, így az időmérőre nem volt meg a tökéletes száraz beállítás. Még az előfutamokon is finomítgattunk rajta. 

Az első versenyre megint leesett az eső, amit nagyon szeretek. A másodikra elkezdett felszáradni a pálya, de már slicckel kellett menni. Viszont ha letértél a nyomból, akkor ott még nedves volt az aszfalt és nem volt semmi tapadásod.

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A második és a negyedik helyezésemnek is nagyon örülök. Remélem, idén még gyarapíthatom a trófeáimat.“ 

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények
DKM (Deutsche Kart-Meistersaft) Német gokartbajnokság, Franciacorta (Olaszország), 2023. október 27–29.

Résztvevők: 36
Időmérő csoport: 4.
Időmérő: 7.
AC előfutam: 4.
AB előfutam: 5.
Előfutamok összesített: 5.
1. verseny: 2.
2. verseny: 4. 

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program