Krózser Menyhért

Krózser Menyhért megérkezett a vb élmezőnyébe

Pályafutása egyik legjobb formáját hozta Krózser Menyhért a sarnói FIA gokart világbajnokság OK mezőnyében. A HUMDA Academy versenyzője fejben nagyon jól felépítette a hétvégét, a szuperfutamban és a döntőben is megvillantotta tudását, ahol végül a 20. helyet szerezte meg. Ami azonban ennél is fontosabb, megérkezett az OK élmezőnyébe. 

Rengeteg munkát és energiát fektetett Krózser Menyhért az idei szezonjába. A 14 éves versenyző tavaly novemberben váltott a felnőtt, OK kategóriára. A szezon első felében betegség miatt több versenyt is ki kellett hagynia, ami a tapasztalatszerzésben hátráltatta. Ráadásul az Eb-n és a vb-n is MG gumikat használnak, amelyek kitapasztalása is több időt vett igénybe. 

Az MHH Kart Team a vb előtt egy hónappal döntött úgy, hogy csapatot váltanak Menyával és a Fernando Alonso nevével fémjelezett DPK Racing színeiben folytatják. Az új csapat, az új váz és az új motor kiismerésére Menyának volt egy versenye, ami után az idei legkomolyabb megmérettetésén, az FIA világbajnokságon kellett bizonyítania. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Itt rekordszámú, 90 fős mezőny gyűlt össze, amely az idei szezonban egyben a legerősebbnek is számított. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző

Krózser Menyhért már az időmérőn is jól kezdett, csoportjában 7., összesítettben pedig 26. lett. Az előfutamokon kétszer is az 5. helyen végzett. 

A legjobb formáját azonban a szuperfutamra tartogatta. Itt a 12. helyről rajtolva egészen a 6.-ig kapaszkodott fel, és csak miután beesett a spoilere, ami miatt öt másodperc büntetés jár, sorolták vissza a 11. helyre. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A döntőben a 23.-ról rajtolt és összesen 12-szer előzve a 13. helyen futott be. A spoilere ezen a futamos is beesett, így a büntetéssel végül 20. lett. 

Az eredménynél azonban sokkal fontosabb, hogy ezzel a teljesítményével kevesebb mint egy év alatt felért az OK kategória élmezőnyében, ahol nem ritkák az olyan versenyzők, akik négy vagy még több év tapasztalattal rendelkeznek. 

„A két spoiler beesés nem kellett volna, de azt leszámítva elégedett vagyok – mondta Krózser Menyhért. – A két tesztnapon nagyon sokat dolgoztunk a beállításokon. Sikerült száraz és vizes pályára is jól belőni a technikát. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Az időmérőn a 90 fős mezőnyből 26. lettem, ami nem rossz, de szerettem volna ennél jobban szerepelni. Az első előfutamon még óvatos voltam, a másodikon megsérült a gokartom, de utána volt két nagyon jó futamom, amiken mind a kétszer 5. lettem. Itt már fel tudtam venni a versenyt az OK élmezőnyével és nagyon jókat harcoltam. 

A szuperfutamon a 12. helyről rajtoltam, nagyon harcos versenyen jöttem fel a 6. helyre, de a spoiler miatt megbüntettek. 

A döntőben a 23. helyről indultam, tíz helyet javítva jöttem fel a 13.-ra, de itt is beesett a spoilerem, így a büntetés után 20. lett. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Utólag visszatekintve, jó lett volna az első tízben végezni, de ha a tendenciát nézzük, akkor az egyértelműen felfelé ível. Remélem, lesz még az idén ennél jobb OK eredményem is.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior) eredmények

Résztvevők: 90
Időmérő csoport: 7.
Időmérő összesített: 26.
AB előfutam: 12.
BD előfutam: 18.
BF előfutam: 5.
BE előfutam: 11.
BC előfutam: 5.
Előfutamok utáni összesített eredmény: 24.
B Szuperfutam: 11.
Döntő: 20. 

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., HUMDA, HUMDA Academy, GR Motorsport

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program