Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Nehéz hétvége, de van megoldás

Pályafutása egyik legnehezebb hétvégéjét teljesítette Krózser Menyhért a WSK Open Cupon, az olaszországi Lonatóban. Két héttel korábban az FIA világbajnokság szuperfutamán és döntőjében is brillírozott a HUMDA Academy versenyzője. Most azonban száraz pályán a csapat nem találta a tempót, ráadásul egy baleset végleg megpecsételte a magyar versenyző sorsát. Esős pályán ugyan most is megmutatta gyorsaságát, de a hétvége eseményei nagyon felbosszantották. 

Komoly reményekkel érkezett Krózser Menyhért és a spanyol DPK Racing a WSK Open Cupra Lonatóba. Alig több mint egy hónapos közös munkájuk alatt egyre sikeresebbek lettek. Már az augusztus végi első futamuk, egy olasz bajnoki is jól sikerült, az FIA világbajnokságon pedig egyértelműen az OK mezőny elejébe küzdötték magukat. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Éppen ezért vártak sokat a WSK Open Cuptól, amelyen 30 fős OK mezőny gyűlt össze. Azonban már a szabadedzéseken látszott, hogy a technikás lonátói pályán Lecont gumikkal nincs meg az a tempójuk, ami két hete a gyors sarnói aszfalton MG abroncsokkal megvolt. 

Pénteken az esőben egy kicsit jobb volt a helyzet, Menya a 15. helyre kvalifikálta magát, majd az első előfutamban hét pozíciót javítva, a 8. helyig tört előre. Ekkor úgy tűnt, simán lehet akár top 5-ös eredmény is a hétvégén. A pálya azonban szombatra felszáradt, a másik két előfutamban nem tudott javítani. 

Az elődöntőben a rajt után az első három kanyarban három különböző baleset volt. Menya az első kettőt kikerülte, a harmadikban viszont a fűre kellett hajtania, ezért az utolsó helyre esett vissza. A döntőben a mezőny végéről rajtolva kétszer is kilökték, így egy igen nehéz hétvégén végzett a 22. helyen. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Az összes megpróbáltatás ellenére a 14 éves magyar versenyző nem a körülményekben kereste a hibát. 

„Nehéz hétvégénk volt, száraz pályán egyáltalán nem működött a csomagunk, de az az érzésem, hogy én sem tudtam jó teljesítményt nyújtani – mondta Krózser Menyhért. 

Sokkal többet vártunk magunktól. Az elmúlt két verseny alatt nagyon jól összeszoktam a csapattal. A két sarnói hétvégén jók voltak az elképzeléseink és nagyon jó volt a tempónk is. Sok munkát fektettünk ebbe a hétvégébe is, de ez most nem térült meg. Csak egyet tehetünk, még keményebben dolgozunk, hogy a technikás pályákon is gyorsak legyünk. Az biztos, hogy a DPK Racing nyerni akar, mint ahogyan én is. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Nagyon szimpatikus volt a csapat hozzáállása a nehéz hétvégéhez, szerintem együtt megtaláljuk a megoldást. Biztos vagyok benne, hogy a következő lonatói futamon gyorsabbak leszünk.“

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Krózser Menyhért legközelebb november közepén versenyezhet Lonatóban, a WSK Final Cup második futamán. 

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior) eredmények
WSK Open Cup, Lonato (Olaszország) 2022. szeptember 30.–október 2.

Résztvevők: 30
Időmérő összesített: 16.
1. előfutam: 8.
2. előfutam: 24.
3. előfutam: 22.
Előfutamok utáni összesített eredmény: 15.
Elődöntő: 24.
Döntő: 22. 

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., HUMDA Academy, HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., GR Motorsport

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.