Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Pole-pozíció, pályacsúcs és három győzelem

Mindent vitt Krózser Menyhért pályafutása második KZ2-es versenyén az ausztriai Bruckban, ahol új pályacsúccsal szerezte meg a pole-pozíciót. Az elődöntőt, a döntőt és a szuperdöntőt is megnyerte, ráadásul mind a háromszor ő futotta a leggyorsabb kört. Az MHH kart Team versenyzője ennél többet nem nyerhetett volna egyetlen hétvége alatt.

40,219 másodperc, 105,622 km/h-s átlagsebességgel. Ez az új KZ2-es pályacsúcs a brucki SpeedWorld gokart pályán, amelyet Krózser Menyhért állított fel az MNASZ Gokart Országos Bajnokság harmadik futamán.

Menya idén váltott OK-ról KZ2-es kategóriára és már az első tesztjén is nagyon gyors volt. Májusban az első KZ2-es futama után úgy nyilatkozott, hogy a rajtot kell még gyakorolni és minden rendben lesz. Most beváltotta az ígéretét.

„Nagyon jó hétvégénk volt – mosolygott Krózser Menyhért. – Az előző verseny után Kecskeméten gyakoroltuk az állórajtokat és már akkor éreztem, hogy jó hétvégénk lesz.

Fotó: Hajóka Sportfotó // MHH Kart Team, Krózser Menyhért

Bruckban a szabadedzéseken esett az eső és volt felszáradós pálya is. Mind a kettőn sok tapasztalatot szereztem. Az időmérőn új KZ2-es pályacsúcsot futottam, ami lehetett volna még jobb is, hogyha a gyorskörömben nem kell előznöm.

Az elődöntőben az élről rajtolva nyertem. A döntő lett egy kicsit kalandos. Itt a rajtprocedúra hosszabb volt, mint amire számítottam, a motorom megszívta magát benzinnel és befulladt a rajt pillanatában, így visszaesetem a negyedik helyre. Három kör alatt jöttem fel az elsőre. A szuperdöntőben már megint rendben volt minden és 12 másodperc előnnyel nyertem.

Mindig jó dolog nyerni, főleg pályacsúcsot felállítani, de én már a következő feladatra koncentrálok. Úgy érzem, hogy elég gyorsan sikerült kitapasztalnom a KZ2 alapjait, most jöhet egy teszt Olaszországban, utána pedig komoly nemzetközi mezőnyben szeretnék bizonyítani.“

Fotó: Hajóka Sportfotó // MHH Kart Team, Krózser Menyhért
Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

MNASz Gokart Országos Bajnokság, Bruck (Ausztria), 2023. június 9–11.
Résztvevők: 7
Időmérő: 1. (pályacsúcs)
Elődöntő: 1. (leggyorsabb kör)
Döntő:1. (leggyorsabb kör)
Szuperdöntő: 1. (leggyorsabb kör)
Összesített eredmény: 1.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – BRILLIANT Driver Program

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.