Krózser Menyhért szintet lépett: KZ2-t tesztelt

Pályafutása során először tesztelhetett KZ2-es gokartot Krózser Menyhért. A hatsebességes, mindkét tengelyén fékkel ellátott KZ2 számít az FIA gokartsport csúcsának. A HUMDA Academy versenyzője azonban nem jött zavarba és még saját csapatát, az MHH Kart Teamet is meglepte, milyen gyorsan beletalált az új technikába.  

Tavaly váltott OK Junior kategóriáról az erősebb motorral szerelt OK-ra Krózser Menyhért. Az idei tervekben között több OK-futam is szerepel, de a versenyzői fejlődéséhez már elengedhetetlen, hogy eggyel magasabb kategóriában, a KZ2-ben is kipróbálja magát. 

A KZ2 az OK-hoz képest hatalmas előrelépés. Nem csak a motor teljesítménye nagyobb, de itt már nem nem direkthajtással, hanem hatsebességes váltóval szerelik a gokartokat. Vagyis ez az a kategória, ahol a fiatal versenyzők először találkoznak a sebességváltással. 

Szintén újdonság számukra, hogy itt már az első tengelyen is van fék, így rövidebb féktávot lehet venni, de a fékerő eloszlás beállítását is meg kell tanulniuk. Mindenképpen sokkal komolyabb feladat egy KZ2-es gokartot vezetni, mint egy OK-t. 

Éppen ezért az MHH Kart Team már áprilisban egy ismerkedő tesztet szervezett Krózser Menyhért számára. Az első lépésék megtételéhez elegendő volt a kecskeméti pályára utazni. Itt azonban Menya még saját csapatát is meglepte, milyen könnyedén megugrotta a kategória váltást.

„Vártam már, hogy mikor próbálhatom ki a KZ2-t – mondta Krózser Menya. – Komolyabb feladat egy ilyen gokartot vezetni, mint akár az OK-t, de mivel gyorsabb, sokkal nagyobb élmény is. 

A csapatnak nem volt semmi elvárása a teszten, csak azt kérték, hogy próbáljam megszokni. Ez elég gyorsan ment. Nagyon élveztem, hogy rövid féktávot lehet vele venni, és hogy a kanyarokból milyen hamar el lehet kezdeni kigyorsítani. 

Az alapok szerintem megvannak a KZ2-vel. Egy komolyabb tesztre még szükségem lenne az első verseny előtt, de ha most valaki azt mondaná, hogy holnap indulhatok egy KZ2-es futamon, azonnal igent mondanék.“ 

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., HUMDA, HUMDA Academy

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém