Krózser Menyhért szintet lépett: KZ2-t tesztelt

Pályafutása során először tesztelhetett KZ2-es gokartot Krózser Menyhért. A hatsebességes, mindkét tengelyén fékkel ellátott KZ2 számít az FIA gokartsport csúcsának. A HUMDA Academy versenyzője azonban nem jött zavarba és még saját csapatát, az MHH Kart Teamet is meglepte, milyen gyorsan beletalált az új technikába.  

Tavaly váltott OK Junior kategóriáról az erősebb motorral szerelt OK-ra Krózser Menyhért. Az idei tervekben között több OK-futam is szerepel, de a versenyzői fejlődéséhez már elengedhetetlen, hogy eggyel magasabb kategóriában, a KZ2-ben is kipróbálja magát. 

A KZ2 az OK-hoz képest hatalmas előrelépés. Nem csak a motor teljesítménye nagyobb, de itt már nem nem direkthajtással, hanem hatsebességes váltóval szerelik a gokartokat. Vagyis ez az a kategória, ahol a fiatal versenyzők először találkoznak a sebességváltással. 

Szintén újdonság számukra, hogy itt már az első tengelyen is van fék, így rövidebb féktávot lehet venni, de a fékerő eloszlás beállítását is meg kell tanulniuk. Mindenképpen sokkal komolyabb feladat egy KZ2-es gokartot vezetni, mint egy OK-t. 

Éppen ezért az MHH Kart Team már áprilisban egy ismerkedő tesztet szervezett Krózser Menyhért számára. Az első lépésék megtételéhez elegendő volt a kecskeméti pályára utazni. Itt azonban Menya még saját csapatát is meglepte, milyen könnyedén megugrotta a kategória váltást.

„Vártam már, hogy mikor próbálhatom ki a KZ2-t – mondta Krózser Menya. – Komolyabb feladat egy ilyen gokartot vezetni, mint akár az OK-t, de mivel gyorsabb, sokkal nagyobb élmény is. 

A csapatnak nem volt semmi elvárása a teszten, csak azt kérték, hogy próbáljam megszokni. Ez elég gyorsan ment. Nagyon élveztem, hogy rövid féktávot lehet vele venni, és hogy a kanyarokból milyen hamar el lehet kezdeni kigyorsítani. 

Az alapok szerintem megvannak a KZ2-vel. Egy komolyabb tesztre még szükségem lenne az első verseny előtt, de ha most valaki azt mondaná, hogy holnap indulhatok egy KZ2-es futamon, azonnal igent mondanék.“ 

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., HUMDA, HUMDA Academy

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.