Krózser Menyhért, ACI olasz bajnokság

Krózser Menyhért: Tesztfutam az FIA Európa-bajnokság előtt

Két hét múlva kezdődik a gokart versenyzés egyik legrangosabb sorozata, az FIA Európa-bajnokság. Krózser Menyhért az első Eb-futam előtt az olasz bajnokságban indult egy tesztversenyen, ahol problémamegoldó képességből és tempóból egyaránt jelesre vizsgázott. 

Július első hétvégéjén veszi kezdetét a KZ2-es FIA gokart Európa-bajnokság. A sorozat idén két futamból áll: először Spanyolországban, Aragonban mérkőzik meg a mezőny, majd szeptember első hétvégéjén Olaszországban, Val Vibratában. 

Két héttel az első Eb-futam előtt az ACI olasz bajnokságban állt rajthoz Krózser Menyhért. Az MHH Racing Team egyrészt bemelegítésnek szánta a versenyt, másrészt pedig az olasz pályán akartak számára teszt lehetőséget biztosítani az idei második Eb-futamra. 

Mivel tesztversenyről volt szó, a műszaki hátteret biztosító olasz csapat más típusú vázat próbált ki. Az időmérőig többet is finomítottak rajta, de végül szembesültek vele, hogy ez váz nem fekszik a magyar versenyzőnek. Kicserélték, és innentől kezdve Menya szárnyalt. Az első előfutamán például hét pozíciót javítva jött előre. 

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, ACI olasz bajnokság

A harmadik előfutamában eltört az első futóműben a csapszege, ami miatt fel kellett adnia a versenyt. 

Ez a kiesés három ponttal fosztotta meg a döntőbe jutástól, de így is rengeteg tapasztalatot szerzett a pályáról. Most már tudják, hogy melyik váz fekszik neki a legjobban és nem mellesleg azt is megmutatta, hogy kirobbanó formában van. 

„Val Vibrata nehéz pálya, sok visszafordítóval és kevés előzési ponttal – mondta Krózser Menyhért. – Még Mini60-ban versenyeztem itt, de azóta teljesen megváltozott, úgyhogy kellett ez a tesztverseny. Most már a nyomvonalát és a trükkjeit is ismerem. A szeptemberi Eb-futamon nem lesz vele gond. 

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, ACI olasz bajnokság

Az edzéseken a csapat javaslatára kipróbáltunk egy másik vázat. Sajnos ezt bármennyire is finomítottuk, nem feküdt nekem. Az időmérőn csak 35. lettem. Az első előfutamra kicseréltük a vázat, és szárnyaltam. Ez volt a hétvég csúcspontja. Sokat előztem és nagyon élveztem. 

A harmadik előfutamon eltört a gokartom bal első csapszege, ami miatt ki kellett állnom. 

Összességében felkészülési versenynek jó volt, azon az egy futamon, ahol semmi hátráltató tényező nem volt, jó formában versenyeztem. Most már azt is tudjuk, hogy melyik vázat használjuk az Eb-n, úgyhogy szerintem amiért jöttünk azt teljesítettük. Két hét múlva Aragonban szeretnék Eb-pontokért harcolni.“

A 2024-es KZ2-es FIA Európa-bajnokság futamai

  • július 4–7., Motorland Aragon, Spanyolország
  • augusztus 29–szeptember 1., Val Vibrata, Olaszország

Krózser Menyhért, MHH Racing Team KZ2 eredmények

ACI olasz bajnokság – Val Vibrata (Olaszország), 2024. június 21–23.

  • Résztvevők: 63
  • Időmérő csoport: 18.
  • Időmérő: 35.
  • BC előfutam: 10.
  • AC előfutam: 18.
  • CD előfutam: 30. (műszaki hiba miatt kiesett)
  • Előfutamok összesített: 41

Az MHH Racing Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP – Brilliant Driver Program

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Krózser Menya jó formában kezdett az Eb-n

Jó formában érkezett Krózser Menyhért a KZ2-es FIA gokart Európa-bajnokság első hétvégéjére a spanyol Motorland Aragónban. Annak ellenére, hogy még sohasem versenyzett ezen a pályán gyorsan alkalmazkodott. Jól rajtol, annak ellenére, hogy többnyire külső ívről indult, mindig meg tudta őrizni a rajtpozícióját. Az eredményei kiegyensúlyozottak voltak, de a technikából valami hiányzott az igazán jó eredmény eléréséhez.

„Jó formában voltam és elégedett vagyok a teljesítményemmel – mondta a máskor többnyire önkritikus Krózser Menyhért. – A technika azonban nem állt össze, bármit csináltunk, több tized hátrányban voltunk.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Aragónban most versenyeztem először. A pálya tetszett, széles, technikás, kifejezetten élvezetes. Gyorsan megtanultam, és az eredményeim is szinte egész hétvégén nagyon egyenletesek voltak. A csapat több dolgot is megpróbált, de nem jutottunk előbbre.

A rajtjaim jók voltak, szinte mindig kívülről indultam, ami ezen a pályán nagy hátrány, hiszen két jobbossal kezdődik, és ha nem tudsz besorolni, akkor több pozíciót is veszíthetsz. Én mindig megőriztem a pozíciómat.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Az időmérőn és az első négy előfutamon végig egyenletes szintet hoztam. Az utolsó előfutam esős volt, gondoltam, hogy itt kevésbé számít a műszaki hátrány és egy kicsit kockáztattam, lila szektorom volt, a hétvége során először, de egy picivel többet kockáztattam, mint kellett volna és megforogtam. Ez volt az egyetlen hibám.

Az elődöntő jobban alakult, itt sokat tudtam előzni, de a döntőbe jutáshoz erősebb előfutamok kellettek volna. A csapat sem értette, miért voltunk ekkora tempóhátrányban. Bármit próbáltunk, ugyanannyi volt a lemaradásunk.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Az eredménnyel nyilván nem vagyok elégedett, de úgy érzem, hogy amit lehetett, kihoztam a hétvégéből. Versenyzői pályafutásom során most vagyok a legjobb formámban, nagyon szeretnék már egy olyan versenyt, amikor csak rajtam múlik az eredmény, és megmutathatom a tudásomat.

Most egy hosszabb szünet következik és a nyár végén folytatódik az Eb Val Vibratában. Én már most készen állok.“

Krózser Menyhért, MHH Racing Team, KZ2 eredmények

KZ2-es FIA gokart Európa-bajnokság – 1. futam, Motorland Aragón (Spanyolország), 2024. július 5–7.

Résztvevők: 86
Időmérő csoport: 14.
Időmérő: 41.
EF előfutam: 14.
AE előfutam: 14.
CE előfutam: 13.
DE előfutam: 14.
BE előfutam: 26.
Előfutamok összesített: 44.
B Elődöntő: 15.
Elődöntő utáni összesített: 43.

Az MHH Racing Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP – Brilliant Driver Program