Krózser Menyhért újra gokartban

Négy hét kényszerszünet után ülhetett újra gokartba Krózser Menyhért. A HUMDA Academy versenyzője még decemberben esett át, egy előre tervezett műtéten. A rehabilitáció utolsó lépéseként az olaszországi Jesolóban tesztelt egy Rotax Max Senior gokarttal. A tempóra nem volt panasz.

A sikeres 2022-es szezon után decemberben egy kisebb lábműtétet hajtottak végre Krózser Menyhérten. A karácsony előtti időpontot azért választották, hogy a felépülés a téli pihenőre essen. 

A műtét sikeres volt, Menya már december végén megkezdhette a rehabilitációt, január közepén pedig megkapta az orvosi engedélyt az óvatos terhelésre akár gokartban is. Az MHH Kart Team így már másnap az olaszországi Jesolo pályájára utazott. 

„Nagyon jó volt újra gokartba ülni – mosolygott Menya. – A műtét nem volt nagy dolog, ha rajtam múlik, már másnap gokartba ültem volna, de mindenképpen meg akartuk várni az orvosi engedélyt. 

Fotó: Krózser Menyhért

Amint ezt megkaptuk, az első alkalmat ki is használtunk. Ilyenkor télen a jesolói pálya az egyik legalkalmasabb a tesztelésre. A fő cél az volt, hogy az izmaimat átmozgassam, amihez a Rotax Max Senior gokart is tökéletesen megfelelt. 

Egy-két kör elég volt, hogy visszarázódjak, utána csak egy feladatom volt: élvezni a gokartozást. Két napot töltöttünk a jesolói pályán, minden percét alaposan kihasználtam. Most már készen állok a következő feladatra.“

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., HUMDA Academy, HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., GR Motorsport

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.