Krózser R4-es Mitsubishivel indul a magyar bajnokságban

R4-es Mitsubishire vált Krózser Menyhért és Papp György, amivel az Országos Ralibajnokságban és a murva kupában szeretnének rajthoz állni. Emellett több tesztverseny és akár külföldi szereplés is szóba kerülhet. Az MHH Rally Team párosa két éve R3-as autóval indult az Európa-bajnokságon, tavaly pedig WRC-vel a magyar bajnokságban. Idei R4-es szereplésük tehát három éven belül a harmadik kategóriát jelenti. Krózser szerint azonban ez nem hátrány, sőt, akár előnyt is lehet kovácsolni belőle.

IMG_8496 (Large)

Krózser Menyhért: – Sokáig kiszámíthatatlan volt a magyar bajnokság sorsa, nem tudtuk, milyen irányba lépjünk. Az várható volt, hogy az idén WRC-vel már nem lehet bajnoki pontokat szerezni, ezért először mi is R5-ös, illetve Szuper–2000-es autóban gondolkoztunk. Végül minden szempontot mérlegelve az R4 mellett döntöttünk.

Egy ilyen Mitsubishivel sokkal nagyobbak a lehetőségeink, mint egy bérelt R5-össel vagy Szuper–2000-essel. Az Országos Ralibajnokság mellett a murva kupában is szeretnénk indulni, ami a Szombathely Ralival egy plusz futamot jelent. Ezt R5-össel már nem tudtuk volna bevállalni. Emellett sokkal többet tudunk tesztelni, rali 2-es, RTE vagy sprintfutamokon is rajthoz tudunk állni tapasztalatszerzési céllal, de külföldi versenyek is szóba jöhetnek. Ha nagyot kívánhatok, akkor a Barum vagy a Ciprus Rali Eb-futamon szívesen megméretném magam, de a környező országokban is jó versenyeket rendeznek, egy osztrák vagy horvát verseny ugyanúgy motiválna.

Az idén Papp Gyuri lesz az állandó navigátorom. Tavaly pár versenyre beugrott mellém Fodor Géza, aki továbbra is az MHH Rally Team csapatvezetője és az egyik mozgatórugója lesz. Géza tavaly megnyerte a gokartbajnokságot, és az idén emelte a tétet: két kategóriába is benevezett. Nekem is van gokartom, és gokart licencet is váltottam. Amikor a raliversenyek lehetővé teszik, én is szeretnék pár versenyen indulni. Az idén kezd gokartozni a fiam is, úgyhogy egyre erősödik a gokartcsapatunk is.

Végül az esélyeinkről is kellene pár szót ejtenem. 2009-ben és 2010-ben mentem N-es autóval, de szerintem ez az R4-es már egészen más. Nyilván minden autónak megvan a maga sajátossága, ahogyan az R3-asnak vagy a két WRC-nek is megvolt, amivel tavaly mentünk. Ahhoz, hogy a Mitsubishit ki tudjuk autózni, szükség lesz a tesztekre, de úgy gondolom, hogy az idén minden adott ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Ha jól megy a versenyzés, akkor tapasztalatom szerint az eredmények is jönnek.

Sok jó versenyző lesz a mezőnyben, jó autókkal. Az R5-ösök és a Szuper–2000-esek jobbak, de tavaly is nyert versenyt R4-es autó, amikor még WRC-k is voltak a mezőnyben. Tavaly a szezonnyitón hetedikek lettünk, ennél az idén jobb eredményt szeretnék elérni Miskolcon.  A többit pedig meglátjuk.

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei:
Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches,
R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek, Telmon Kft., Logiszerviz Kft.

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax