Krózser R4-es Mitsubishivel indul a magyar bajnokságban

R4-es Mitsubishire vált Krózser Menyhért és Papp György, amivel az Országos Ralibajnokságban és a murva kupában szeretnének rajthoz állni. Emellett több tesztverseny és akár külföldi szereplés is szóba kerülhet. Az MHH Rally Team párosa két éve R3-as autóval indult az Európa-bajnokságon, tavaly pedig WRC-vel a magyar bajnokságban. Idei R4-es szereplésük tehát három éven belül a harmadik kategóriát jelenti. Krózser szerint azonban ez nem hátrány, sőt, akár előnyt is lehet kovácsolni belőle.

IMG_8496 (Large)

Krózser Menyhért: – Sokáig kiszámíthatatlan volt a magyar bajnokság sorsa, nem tudtuk, milyen irányba lépjünk. Az várható volt, hogy az idén WRC-vel már nem lehet bajnoki pontokat szerezni, ezért először mi is R5-ös, illetve Szuper–2000-es autóban gondolkoztunk. Végül minden szempontot mérlegelve az R4 mellett döntöttünk.

Egy ilyen Mitsubishivel sokkal nagyobbak a lehetőségeink, mint egy bérelt R5-össel vagy Szuper–2000-essel. Az Országos Ralibajnokság mellett a murva kupában is szeretnénk indulni, ami a Szombathely Ralival egy plusz futamot jelent. Ezt R5-össel már nem tudtuk volna bevállalni. Emellett sokkal többet tudunk tesztelni, rali 2-es, RTE vagy sprintfutamokon is rajthoz tudunk állni tapasztalatszerzési céllal, de külföldi versenyek is szóba jöhetnek. Ha nagyot kívánhatok, akkor a Barum vagy a Ciprus Rali Eb-futamon szívesen megméretném magam, de a környező országokban is jó versenyeket rendeznek, egy osztrák vagy horvát verseny ugyanúgy motiválna.

Az idén Papp Gyuri lesz az állandó navigátorom. Tavaly pár versenyre beugrott mellém Fodor Géza, aki továbbra is az MHH Rally Team csapatvezetője és az egyik mozgatórugója lesz. Géza tavaly megnyerte a gokartbajnokságot, és az idén emelte a tétet: két kategóriába is benevezett. Nekem is van gokartom, és gokart licencet is váltottam. Amikor a raliversenyek lehetővé teszik, én is szeretnék pár versenyen indulni. Az idén kezd gokartozni a fiam is, úgyhogy egyre erősödik a gokartcsapatunk is.

Végül az esélyeinkről is kellene pár szót ejtenem. 2009-ben és 2010-ben mentem N-es autóval, de szerintem ez az R4-es már egészen más. Nyilván minden autónak megvan a maga sajátossága, ahogyan az R3-asnak vagy a két WRC-nek is megvolt, amivel tavaly mentünk. Ahhoz, hogy a Mitsubishit ki tudjuk autózni, szükség lesz a tesztekre, de úgy gondolom, hogy az idén minden adott ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Ha jól megy a versenyzés, akkor tapasztalatom szerint az eredmények is jönnek.

Sok jó versenyző lesz a mezőnyben, jó autókkal. Az R5-ösök és a Szuper–2000-esek jobbak, de tavaly is nyert versenyt R4-es autó, amikor még WRC-k is voltak a mezőnyben. Tavaly a szezonnyitón hetedikek lettünk, ennél az idén jobb eredményt szeretnék elérni Miskolcon.  A többit pedig meglátjuk.

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei:
Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches,
R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek, Telmon Kft., Logiszerviz Kft.

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program