Krózser Subaru WRC-vel indul a magyar bajnokságban

A Budai Team Subaru Impreza WRC-jével áll rajthoz az Országos Ralibajnokságban Krózser Menyhért és két navigátora, Fodor Géza, valamint Papp György. Az MHH Rally Team versenyzője az Orfű Ralin próbálta ki először az autót, ami után már nem is nagyon volt kérdéses, hogy mivel szeretne versenyezni, így a tavalyi IRC-szereplés után az idén újra itthon láthatjuk.

Krozser1

„Sokat gondolkoztunk rajta, hogy milyen autóval és hol versenyezzünk az idén” – mondta Krózser Menyhért. „Tavaly az IRC kétkerékhajtású kupájában vettünk részt, és az ott szerzett tapasztalatokat az idén tudtuk volna igazán hasznosítani, így logikus lépés lett volna, ha az IRC-utód Európa-bajnokságon indulunk, ami az egész csapatunk számára komoly kihívást jelentett volna.”

krozser_bul_002 (Medium)

„Ugyanakkor szerettünk volna itthon is versenyezni, ezért még az orfűi verseny előtt kipróbáltam egy R4-es Mitsubishit, a versenyen pedig a Budai Team Subaru WRC-jét. Nagyon tetszett az autó, gyakorlatilag az első kilométerektől kezdve azon tudtunk dolgozni, hogy az én stílusomhoz állítsuk, és vasárnap estére már nem volt kérdés, hogy milyen autóval és hol szeretnénk indult. Pár napba még beletelt, hogy a támogatóinkkal is megállapodjunk, de ma már biztosan kijelenthetem, hogy a Budai Team Subaru Impreza WRC-jével indulunk a magyar bajnokságban.”

„Nincs rajtunk nyomás az eredménnyel kapcsolatban, és szerintem csak az első verseny után dől el, hogy milyen eredményt lehet elérni az autóval. Mi mindesetre nagyon motiváltak vagyunk és mindent el fogunk követni azért, hogy a maximumot hozzuk ki belőle. Remélem, a közönség számára is örömet tudunk okozni vele, hogy egy ilyen technikát újra láthatnak a mezőnyben és a magyar ralisport újbóli felemelkedéséhez is hozzájárulhatunk.”

Krozser2

„Az idei év érdekessége lesz, hogy két navigátorral versenyzek felváltva. Fodor Gézával 2006 és 2010 között versenyeztünk együtt. Utána munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni a navigálást, de csapatvezetőként továbbra is segítette a munkámat, a magánéletben pedig az egyik legjobb barátom. Most a WRC őt is annyira felcsigázta, hogy pár versenyre beül navigálni. Tavalyi navigátorom, Papp György szintén megmarad, vele is fogok az idén versenyezni, amikor pedig nem az autóban ül, akkor a csapat munkáját segíti.”

„Az orfűi három gyorsasági szakasz csak arra volt elegendő, hogy belekóstoljunk az autó ízébe, így természetesen az Eger Rali előtt szeretnénk tesztelni és komolyan felkészülni az első versenyre.”

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei: Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek, Telmon Kft.

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.