Krózser újra murvabajnoki futamot nyert és először vezet ORB-t

Nagy volt az öröm ma a Fehérvár Ralin az MHH Team szervizparkjában, hiszen Krózser Menyhért és Papp György Mitsubishi Lancer Evo IX R4-gyel megnyerte az Országos Murva Ralibajnokság második futamát és két győzelemmel toronymagasan vezeti a bajnokságot.

KrozserFehervarTeszt01

A Fehérvár Rali két bajnokságba is beszámít. Az elsőnapi hat murvás gyorsasági jelentette a murvabajnokság második futamát, míg az Országos Ralibajnokság versenye ma csak féltávnál tart és holnap hét aszfaltos gyorsaságival ér véget. Ez egyben azt is jelenti, hogy Krózser pályafutása során először vezet ORB-futamot.

A mai hat gyorsasági szakasz közül a Krózser–Papp kettős az első kettőt megnyerte annak ellenére, hogy a másodikon volt egy túlcsúszásuk, de így is 6,5 másodperc előnyre tettek szert. A negyedik szakaszt megint megnyomták és 14,1 másodpercre növelték előnyüket, amelyből a nap végére 7,1-et sikerült megtartaniuk.

Krózser Menyhért: – Nagyon nehéz nap volt a mai. Az első két gyorsaságin jól mentünk. A másodikon háromhengeres lett előttünk Osváth autója és kezdtük utolérni. Annyira aggódtam rajta, hogy mi lesz, ha megfogjuk, hogy egy pillanatra nem koncentráltam és becsúsztunk az árokba. Nem volt vészes, de újra kellett indítani a motort, vissza kellett tolatnunk. Kb. tíz másodpercet veszíthettünk vele.

A harmadik pálya nem kedvezett a Mitsubishinek, ott többet lehet veszíteni, mint nyerni, ezért nem akartam kockáztatni.

A negyedik gyorsaságit viszont keményen megnyomtam. Az ötödik a lőtér volt, ahol az első körben is sok nagy követ kerülgettem. Arra számítottam, hogy ez a pálya jobban romlik az első kör után, de nem volt olyan vészes. Mindenesetre óvatosabban mentem rajta.

Nagyon örülök, hogy sikerült a murvabajnokságban a második versenyt is megnyerni és az is nagyszerű érzés, hogy ORB-futamot vezetünk az első nap után. Ünneplésre viszont nincs idő, hiszen még csak féltávnál tartunk. Holnap is nagyon kemény nap lesz.

Megyünk a saját tempónkban, és ha sikerül mindent megvalósítani, amit elterveztünk, akkor az eredmény sem lehet rossz.

A Fehérvár Rali állása az első nap után (a murva bajnoki futam végeredmény):
1. Krózser Menyhért–Papp György, Mitsubishi Lancer Evo IX R4, 42:21,3
2. Herczig Norbert–Igor Bacigal, Skoda Fabia S2000, +7,1
3. Kazár Miklós–Szőke Tamás, Ford Fiesta RRC, +25,8
4. Botka Dávid–Mihalik Péter, Mitsubishi Lancer Evo IX R4, +27,6
5. Turán Frigyes–Zsiros Gábor, Peugeot 208 T16 R5, +33,8
6. Ollé Sándor–Tóth Zsolt, Ford Fiesta S2000, +45,4
7. Lukács Kornél–Mesterházi Márk, Mitsubishi Lancer Evo IX R4, +1:00,4
8. Balogh János–Holczer Dániel, Mitsubishi Lancer Evo IX R4, +1:46,2
9. Kovács Antal–Istovics Gergő, Mitsubishi Lancer Evo 6/9, +1:58,5
10. Nagy Mátyás–Nagy Tamás, Mitsubishi Lancer Evo IX R4, +2:01,6

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei:
Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek, Telmon Kft., Logiszerviz Kft.

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Tóth-Gili Tamás, Mecsek Rally 2024

Tóth-Gili Tamás, a gólkirály, aki kétszer autózott 2WD harmadik időt a Mecsek Rallyn

Egy év szünet után, vízilabda bronzéremmel és gólkirályi címmel tért vissza Tóth-Gili Tamás az Országos Rally Bajnokságba. A Mecsek Rallyn először láthattunk őt ORB1-es futamon Ford Fiesta Rally4-es volánja mögött. Ráadásul különleges navigátorral tért vissza, hiszen a kiváló sofőr, Németh „8V“ Péter önként vállalta, hogy megijeszti magát a jobb 1-ben. A különleges kombináció meglepően jó eredményt és még jobb hangulatot hozott. 

Tavaly a Mecsek Rallyn indult utoljára ORB1-ben Tóth-Gili Tamás, akkor még a Peugeot Kupában. Ősszel Árpádtetőn egy rallysprinten próbálta ki először a Ford Fiesta Rally4-et, ami annyira megtetszett neki, hogy erre a típusra váltott. 

Idei első versenyére vízilabda játékosi elfoglaltsága miatt mostanáig kellett várni. Megérte, hiszen az OB1/B-be tavaly feljutó PTE-PEAC színeiben pont a Diósgyőr Rally idejében játszotta a bronzmeccset, amit meg is nyertek, és Gili lett a szezon gólkirálya. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

„A vízilabdában sikerült minden elérnem, amit idén célul tűztem ki, a bronzéremre és a gólkirályi címre is nagyon büszke vagyok – mondta Gili. – De már nagyon hiányzott a rally is. 

Tavaly egy sprinten kipróbáltam a Fiesta Rally4-et, és azonnal úgy éreztem, hogy sokkal közelebb áll hozzám. A Peugeot-val gyorsabban lehet menni, de annak a beállítása sokkal több tapasztalatot igényel, mint amivel most rendelkezek. 

Rendhagyó navigátorral vágtam neki a szezonnak. Pepével (8V) pont a tavalyi Mecsek Rallyn kerültünk közelebbi barátságba, és három héttel ezelőtt felhívtam, hogy volna-e kedve kicsit megijeszteni magát a jobb 1-ben.  Nem válaszolt, csak röhögött, mert éppen azon gondolkodott, hogy felhív, nincs-e szükségem egy navigátorra. Így a kérdés eldőlt. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Jó régen versenyeztem, úgyhogy a teszten borzasztó szögletes volt a mozgásom. A versenyen is kellett egy kis idő, mire elhittem, amit Pepe mond. Így is volt egy-két melegebb pillanatunk, amit Pepe nem száz százalékos nyugodtsággal kezelt, én meg persze jót nevettem rajta, úgyhogy a hangulat kifogástalan volt a kocsiban. 

Nagyon örülök, hogy Árpádtetőn kétszer is sikerült 2WD harmadik időt autóznunk. Egy ilyen erős mezőnyben ez számomra hatalmas dolog. 

Pécsvárad viszont nagyon nem ment. Ahhoz, hogy ott jól tudj menni, sok rutinra van szükség. Ezért megbeszéltük, hogy ha ott gyorsan megyünk, az elejét akkor sem tudjuk megszorítani, magunkat viszont rommá ijesztjük, ezért inkább elspóroltuk. 

A tavalyi Salgó rallys gumijainkat használtuk el. Az utolsó gyorsra már annyira elkoptak, hogy a drót is kilátszott. Az egyik guminkat kicsípte az aszfalt és eresztett, de mivel már csak egy pótkerekünk volt, ezzel fejeztük be a kört. Érdekes tapasztalat volt ez is. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Az utolsó gyorsra annyira elfogyott a tapadásunk, hogy elvittem egy lassítót, amiért 10 másodperc büntetést kaptunk. Ezzel egy helyet hátracsúsztunk és 2WD-ben hetedikek lettünk, de nem is ez volt a lényeg. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, Pepe is kibírta mellettem, amit nagyon köszönök neki. 

Idén még két ORB1-es hétvégém szabad. A Székesfehérvár és a Győr Rally jöhet szóba, esetleg a Pécs környéki sprintversenyek. Örülnék, ha Pepe mielőbb volán mögé tudna ülni, de ha nem, akkor szeretném az idei versenyeken még egy párszor megijeszteni őt.

Köszönöm a csapatnak a jól felkészített autót és a gyors gyertyacserét.“

Tóth-Gili Tamás együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre