Krózser újra murvabajnoki futamot nyert és először vezet ORB-t

Nagy volt az öröm ma a Fehérvár Ralin az MHH Team szervizparkjában, hiszen Krózser Menyhért és Papp György Mitsubishi Lancer Evo IX R4-gyel megnyerte az Országos Murva Ralibajnokság második futamát és két győzelemmel toronymagasan vezeti a bajnokságot.

KrozserFehervarTeszt01

A Fehérvár Rali két bajnokságba is beszámít. Az elsőnapi hat murvás gyorsasági jelentette a murvabajnokság második futamát, míg az Országos Ralibajnokság versenye ma csak féltávnál tart és holnap hét aszfaltos gyorsaságival ér véget. Ez egyben azt is jelenti, hogy Krózser pályafutása során először vezet ORB-futamot.

A mai hat gyorsasági szakasz közül a Krózser–Papp kettős az első kettőt megnyerte annak ellenére, hogy a másodikon volt egy túlcsúszásuk, de így is 6,5 másodperc előnyre tettek szert. A negyedik szakaszt megint megnyomták és 14,1 másodpercre növelték előnyüket, amelyből a nap végére 7,1-et sikerült megtartaniuk.

Krózser Menyhért: – Nagyon nehéz nap volt a mai. Az első két gyorsaságin jól mentünk. A másodikon háromhengeres lett előttünk Osváth autója és kezdtük utolérni. Annyira aggódtam rajta, hogy mi lesz, ha megfogjuk, hogy egy pillanatra nem koncentráltam és becsúsztunk az árokba. Nem volt vészes, de újra kellett indítani a motort, vissza kellett tolatnunk. Kb. tíz másodpercet veszíthettünk vele.

A harmadik pálya nem kedvezett a Mitsubishinek, ott többet lehet veszíteni, mint nyerni, ezért nem akartam kockáztatni.

A negyedik gyorsaságit viszont keményen megnyomtam. Az ötödik a lőtér volt, ahol az első körben is sok nagy követ kerülgettem. Arra számítottam, hogy ez a pálya jobban romlik az első kör után, de nem volt olyan vészes. Mindenesetre óvatosabban mentem rajta.

Nagyon örülök, hogy sikerült a murvabajnokságban a második versenyt is megnyerni és az is nagyszerű érzés, hogy ORB-futamot vezetünk az első nap után. Ünneplésre viszont nincs idő, hiszen még csak féltávnál tartunk. Holnap is nagyon kemény nap lesz.

Megyünk a saját tempónkban, és ha sikerül mindent megvalósítani, amit elterveztünk, akkor az eredmény sem lehet rossz.

A Fehérvár Rali állása az első nap után (a murva bajnoki futam végeredmény):
1. Krózser Menyhért–Papp György, Mitsubishi Lancer Evo IX R4, 42:21,3
2. Herczig Norbert–Igor Bacigal, Skoda Fabia S2000, +7,1
3. Kazár Miklós–Szőke Tamás, Ford Fiesta RRC, +25,8
4. Botka Dávid–Mihalik Péter, Mitsubishi Lancer Evo IX R4, +27,6
5. Turán Frigyes–Zsiros Gábor, Peugeot 208 T16 R5, +33,8
6. Ollé Sándor–Tóth Zsolt, Ford Fiesta S2000, +45,4
7. Lukács Kornél–Mesterházi Márk, Mitsubishi Lancer Evo IX R4, +1:00,4
8. Balogh János–Holczer Dániel, Mitsubishi Lancer Evo IX R4, +1:46,2
9. Kovács Antal–Istovics Gergő, Mitsubishi Lancer Evo 6/9, +1:58,5
10. Nagy Mátyás–Nagy Tamás, Mitsubishi Lancer Evo IX R4, +2:01,6

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei:
Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek, Telmon Kft., Logiszerviz Kft.

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program