Lassúsági szakasz

Megint lassúsági versennyel ért véget a Jordán Rali első napja. Az utolsó gyorsaságin az addig második helyezett Petter Solberg és a harmadik Dani Sordo is több mint fél percet veszített, hogy jobb rajtpozícióhoz jussanak péntekre. Ezzel az első hat helyből ötön történ változás, egyedül az első helyezett Jari-Matti Latvala őrizte meg helyét.

Az utolsó gyorsasági előtt még Latvala, Solberg, Sordo, Ogier, Loeb, Hirvonen volt a sorrend, ami egy szakasz alatt megváltozott és Latvala, Ogier, Loeb, Solberg, Hirvonen, Sordo lett, belőle. Ráadásul Sordónak még azt is megmondták a Citroën-csapatnál, hogy csak a Fordok mögött rajtolhat, Ogier-t pedig kitalálhatjuk, hogy szintén szándékosan tartották Loeb előtt, hogy ő takarítsa az utat. Ez a sorrend köszönőviszonyban sincs a verseny addigi alakulásával.

Korábban nem véletlenül fordították meg az első 15 rajtsorrendjét, hiszen akkor az első és a második nap végén is az állt az élen, aki a leggyorsabb volt. Tulajdonképpen az első napnak így annyi értelme van, mintha mindenki végiggurulna a pályákon, aztán egy kártyaasztalnál lefeketepétereznék a rajtsorrendet.

Mondhatjuk, hogy ez is része a ralinak, de hát a csütörtöki utolsó szakaszt is úgy hívták, hogy GYORSASÁGI és nem lassúsági szakasz, és bármennyire is része az autósportnak a taktika, azért nem annak kellene eldönteni a versenyt, hogy ki tud szándékosan lassabban menni, mert ezzel csak nevetségessé teszik a sportot.

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax