Latvala vezet – Finn Rali első nap

Jari-Matti Latvala áll az élen az eseményekben bővelkedő Finn Rali első napja után.

A Ford jó szereplése már csak rajta áll, hiszen a másik két gyári autóval Mikko Hirvonen és Khalid Al-Qassimi éppúgy felborult, mint a Stobart–Ford versenyzője, Henning Solberg.

Latvala 9,1 másodperc előnnyel vezet Petter Solberg előtt. Tőlük egy kicsit lemaradva, de még lőtávolban következik a két gyári Citroën pilóta, Sébastien Ogier és Sébastien Loeb, 21,8 és 32 másodperc hátránnyal.

A verseny első napját Mikko Hirvonen kezdet a leggyorsabban. Loeb szerint akkora tempót diktált a finn, hogy ha nem esik el, a nap felénél lévő szervizparkba akár fél perc előnnyel hajthatott volna be. Ám a negyedik gyorsaságin egy ugrató után lecsúszott az útról és 160 km/h-s sebességgel többször látványosan felborult.

Ekkor állt az élre Petter Solberg, akitől azonban délután Latvala vette át a vezetést.

Loebnek sem volt tiszta napja. Ő a negyedik szakaszon szakította le lökhárítója egy darabját, ami annyira felborította a C4 WRC aerodinamikáját, hogy képtelen volt az autóval bekanyarodni.

Egy darabig Dani Sordo volt a legjobb Citroën versenyző, ám a nap végére Ogier és Loeb is megelőzték így az ötödik helyről várhatja a folytatást.

Matthew Wilson a hatodik a Stobart–Forddal, míg a nyolc év után a ralipályákra visszatért négyszeres világbajnok, Juha Kankkunen a kiváló hetedik helyen autózik.

Kimi Räikkönen egyelőre nem tudta eredményre váltani a versenyen tavaly megszerzett tapasztalatát, és a nyolcadik helyen áll.

A Szuper–2000-esek versenyében négy Skoda vezet Hänninen, Rantanen, Andersson, Sandell sorrendben.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program