Leitold: Csavar, hangosítás, de élvezetes verseny

A D korcsoport második helyén végzett Leitold Károly és Bazsó Ildikó a Budapest Rallye Historic mezőnyében. A versenyt nagyon élvezték, ám a táv felénél, a szervizpark bejárata előtt alaposan rájuk ijesztett a Fiat 131 Abarth, a második körben pedig a hangosításuk ment el egy gyorsaságin, ám a problémát megoldották, és ugyanolyan időt autóztak, mint előtte hangosítással.

LeitoldBudapest

„Nagyon jó verseny volt, pörgős, igazi raligyorsaságikkal” – mondta Leitold Károly. „Az első két pálya a Fiatnak nem kedvezett annyira, a szűk, kihordásos út nem a hátsókerék-hajtás kedvence, de Lábatlan abszolút a miénk volt.

Az első kör végén, a szervizpark bejárata előtt kiesett egy csavar a befecskendezőnkből, amit nem értek, mert nemcsak hogy meg volt húzva, de még be is ragasztottuk. Először megijedtünk, hogy nagyobb a baj, de ahogy elkezdtük szétbontani, mondták a fiúk, hogy álljunk meg, megvan a hiba. Pillanatok alatt orvosoltuk és késés nélkül tudtuk folytatni a versenyt. Nagy szerencsénk volt, hogy pont a szervizpark előtt történt.

Ezt leszámítva az autó hibátlanul működött. A futóművünkkel nem vagyok teljesen elégedett, a Mecsek Rallye-ra ezen fogunk fejleszteni.”

LeitoldBudapest1

„A második körben ért minket egy kisebb meglepetés, amikor elment a hangosítás” – veszi át a szót Bazsó Ildikó, navigátor. „Gyorsan rögtönöznöm kellett, és mivel a kiabálás nem sokat ér ebben az autóban, kézzel mutogattam végig, jobb vagy bal kanyar jön és hogy milyen erősségű. Egész jól sikerült, mert ugyanolyan időt futottunk, mint az előző körben. Mondtam is Karcsinak, hogy legközelebb kihúzom a hangosítást, és máskor is így megyünk.

Az idén ez volt az első versenyünk, így picit kiestünk a gyakorlatból. Vácon ugyan mentünk egy fél gyorsaságit, de ott sajnos a technika ördöge közbeszólt, és nem értünk célba, de most egy kicsit visszarázódtunk és még jobban rákészülünk a Mecsek Rallye-ra.”

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.