Leitold: ékszíj, motor és hétórás piknik az erdőben

Három gyorsasági szakaszon keresztül vezette a Mecsek Ralin a historic D3-as kategóriáját Leitold Károly és Bazsó Ildikó, ám a negyediken megállt a Fiat 131 Abarth motorja. A páros így az orfűi pálya szélén rekedt és csak hét óra elteltével érkezett meg a trélerük, hogy kimentse őket. Szerencsére a szurkolók nem hagyták őket étlen-szomjan.

079B0190 (Large)

„Nagyon készültünk a Mecsek Ralira, szeretem ezeket a pályákat és szinte hazajárok ide” – mondta Leitold Károly. „A rajtnál kicsit méltatlanul hátrasoroltak minket, kivettek a nemzetközi mezőnyből, ami megmondom őszintén, nem esett jól. Nem csak velünk fordult elő, és szerintem ennél több figyelmet érdemelnének a magyar versenyzők is.

Péntek este, az első gyorsasági előtt két kilométerrel megállt az autó. A motor ledobta a vadonatúj bordásszíjat, ami az olajpumpát és a befecskendezőt hajtja. Ha nincs olajnyomás, akkor a gyújtás is letilt. Gyorsan visszaraktuk a szíjat, de így is késtünk egy percet.

Szombaton jól kezdtünk és az orfűi körgyorsaságin már kezdtem belelendülni, behozni az első napi hátrányunkat, de ahogy lefordultunk Remeterét felé, két hajtókarunk eltört, füstbe borítottunk mindent és vége volt a versenyünknek.”

IMG_7357 (Large)

„Délben estünk ki – veszi át a szót Bazsó Ildikó – a Mecseknek egy olyan részén, ahol még csak térerő sincs. Meg kellett várnunk a következő kör végét és csak este hétre tudtak értünk jönni a szervizesek, akik úgy találtak meg minket, hogy a GPS alapján bemérették az autót.

Pont egy turistapihenő mellett sikerült megállnunk, ahol volt pad, asztal. Pillanatok alatt ott voltak a szurkolók, akik azonnal megkínáltak étellel, itallal, úgyhogy hét órát piknikeztünk az erdőben. Ezúton is köszönjük nekik a szíves vendéglátást.”

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program