Leitold harcolni akar a harmadik helyért

A D korcsoport bajnoki harmadik helyezése a tét Leitold Károly és Bazsó Ildikó számára a Mecsek Ralin. Ehhez elegendő lenne a biztonságos célba érkezés, Leitold azonban mégis jobban szeretné, ha harcolhatna, mert a sétakocsikázás nem az ő műfaja. Természetesen a Fiat 131 Abarth-tal a nemzetközi mezőnyben is szeretnének megmérettetni, hiszen két éve indultak utoljára külföldi Eb-futamon.

LeitoldBudapest

„Az autó nagyon jó, bár ezt inkább akkor kellene mondanom, ha már egy sikeres célba érés után hazajöttünk” – mondta Leitold Károly. „Egy kicsit most is fejlesztettünk, mert egy ilyen versenyautó sosem készül el. A tréninggel is megvagyunk, még egyszer végiggurulunk majd a pályákon, hogy mindent leellenőrizzünk.

A verseny egyik legnagyobb nehézségét szerintem nem is az éjszakai gyorsaságik jelentik, hanem, hogy esett az eső, és sok a lehullott levél az úton, ami nagyon kiszámíthatatlanná, csúszóssá teszi a pályákat. Én jobban szeretek száraz, tiszta pályán menni, de ilyen a rali, ott kell menni, ahol mondják.

Leitold (Large)

Örülök, hogy Pécsen versenyezhetünk, hiszen ide úgy jövünk, mintha hazamennénk. Sajnos az Eb-mezőny nem olyan nagy, mint szokott lenni, de azért így is mindig kihívás neves külföldi pilótákkal összemérni magunkat. Két éve mentem utoljára külföldi Eb-futamon, úgyhogy jó lesz egy kis visszajelzés.

A magyar bajnokságban, ha célba érünk, akkor már megvan a D csoport bajnoki címe, ezért nagyon okosan kell mennünk. Én azonban nem vagyok az a fajta, aki csak végigkocsikázik és örül, ha a kezébe nyomnak egy kupát. Ennek csak akkor van értelme, ha megharcoltunk érte, ha megharcoltunk a pályával, a technikával és magunkkal is, úgyhogy nem fogunk cammogni.”

 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.