Leitold hármas rajtszámmal indul a Mecsek Ralin

A Historic Rali Európa-bajnokság már korábban eldőlt Leitold Károly és Bazsó Ildikó számára, akik Fiat 131 Abarth-tal a D csoportban a negyedik helyen végeztek. Ennek ellenére természetesen rajthoz állnak az Eb szezonzáró futamán, a Mecsek Ralin, ahol az igen előkelő kettes rajtszámot kapták.

LeitoldLahti201501

Leitold Károly: – A bajnokság már eldőlt a számunkra. Sajnos az idei nyolc Eb-futamunkból ötször kiestünk, így nem maradt esélyünk a dobogóra. A Mecsek Ralit azonban nem akartuk kihagyni, hiszen Pécsre úgy járunk autóversenyre, mintha haza mennénk és nagyon megtisztelő dolog, hogy a rendezőktől a hármas rajtszámot kaptuk.

– Az időjárás várhatóan nem lesz a legjobb, én jobban szeretek száraz pályán versenyezni, a vizes, faleveles út sokkal nagyobb koncentrációt igényel és elég idegőrlő dolog lesz, de ne panaszkodjunk, mert ez a rali.

– Tétje ugyan nincs a versenynek, de mi ugyanúgy készülünk rá, szeretnénk a szezont egy jóízű autózással és egy jó eredménnyel zárni.

Bazsó Ildikó: – A Mecsek Rali az egyik kedvenc versenyem. Itt indultam a legtöbbször és az olasz Eb-futamok mellett itt is érzem a legjobban magam. Az idei sok kiesés után nagyon szeretnék célba érni és nagyon vágyom rá, hogy vasárnap jó fáradtan felálljunk a céldobogóra és elmondhassuk, hogy egy kemény versenyen vagyunk túl.

A Historic Rali-Európa-bajnokság D csoportjának állása

 1. Carlo Marenzana 114 pont
 2. Wirtmann Ferenc 83 pont
 3. Maurizio Pagella 80 pont
 4. Leitold Károly 47 pont
 5. Joaquin Domenech 3 pont
 6. Marc Valliccioni 1 pont

 

Navigátorok:

 1. Luca Beltrame 114 pont
 2. Roberto Brea 80 pont
 3. Barna György 55 pont
 4. Bazsó Ildikó 47 pont
 5. Marie-Josée Cardi 1 pont
Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.